smakowała, natchnęło mnie tak, że nie mogłam przejść obok rzeczonego natchnięcia obojętnie. Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi liofilizowanymi malinami oraz świeżymi owocami. I choć oblewanie(...)można użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik z białą czekoladą, musem malinowo-hibiskusowym i malinową polewą lustrzaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSamo zdrowie i trochę lata zimą :) Dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, prawdziwych, dojrzałych, soczystych, słodkich i kwaśnych :) Jak zjadłem pierwsze jabłko, to już wiedziałem, że można z nich zrobić mus bez dodatków. Takie jabłka to skarb, ponieważ wystarczy je tylko dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić... no i już wkładamy do garnków, oczywiście bez gniazdek nasiennych. Podgrzewamy(...)dwie szkl. na 10 litrowy garnek, zależy od jabłek. Jak zobaczymy po 30-40 minutach, że jabłka się rozgotowały, to traktujemy je blenderem i jest mus. Uwaga! Gorący mus może "strzelać" trzeba mieć rękawice... Po blendowaniu... czekamy chwilę żeby w garnku się uspokoiło :) ... Do wyparzonych słoików nakładamy chochlą mus... Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji
chleba naszegorozwodzić – martini, to martini, tonic to tonic. Ładnie podany, przez miłą kelnerkę. Bardzo przyjemny gest na początek kolacji. Następnie przed nami pojawiały się kolejne dania: Boczek marynowany obsmażany, mus jabłkowy, wiśnie i borowiki peklowane, pumpernikiel – przystawka pyszna, idealnie przyrządzony boczek, fajnie komponujące się dodatki. Bardzo smacznym akcentem nadającym daniu charakter był skruszony, lekko podsuszony pumpernikiel. Danie naprawdę bardzo smaczne, choć(...)tego, że pamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa – smaczne, poprawne, ładne makaroniki. Niewątpliwego uroku deserowi nadał świeży bratek. I w zasadzie tyle. Jadłam setki takich musów i makaroników
Kate's KitchenUwielbiam lekkie owocowe desery. Dziś zapraszam Was na pyszny owocowy pudding chia z musem malinowym . Lekkość, smak i delikatność deseru zachwyca przy każdej łyżeczce. Do tego smaki doskonale się uzupełniają – delikatna słodycz puddingu o smaku jabłkowo-gruszkowym z lekko kwaskowatym malinowym musem. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki soku 100% Jabłko-Gruszka Hortex 4 płaskie(...)nasz pudding dobrze zgęstniał). Mrożone maliny delikatnie rozmrażamy (, ale nie całkiem). Przekładamy je do misy blendera, dodajemy 1 obranego banana i 2 łyżki jogurtu naturalnego, całość miksujemy na mus. Owocowy pudding chia przekładamy do dwóch kokilek na wierch wykładamy malinowy mus. Górę deseru zdobimy rozgniecionymi w dłoniach owocami liofilizowanymi i listkami świeże mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkinaleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady ● 15 cl śmietany kremówki ● 2 jajka ● 1 szczypta soli Na karmel: ● 200 g cukru ● 100 g masła ● 2 cm świeżego korzenia imbiru(...)wody Przygotuj mus czekoladowy: czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka domieszaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, podgrzewaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodwoić ilość i przygotować je w tradycyjnej tortownicy. Najlepsze z dodatkiem świeżych owoców. Składniki: masa serowa: 400g serka naturalnego 2 łyżki fruktozy/cukru ½ dojrzałego mango 1 1/2 łyżki żelatyny mus: ½ dojrzałego mango 1 łyżka fruktozy/cukru 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: świeże owoce (mango, maliny, borówki, porzeczki) Sposób przygotowania: Serek wyciągamy z lodówki 2h przed przygotowaniem sernika aby osiągnął temperaturę otoczenia. Serek(...)pomocą blendera, dodajemy do serków i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy do temperatury pokojowej i powoli polewamy do masy serowej, cały czas mieszając. Składniki na mus: mango i cukier miksujemy na gładko. Rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej. Do małych kokilek/miseczek wlewamy najpierw mus a następnie masę serową. Jeśli przygotowujemy
Pyry na Gazmoje postanowienie noworoczne), a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania kokosowego snikersa, czyli ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i oleju kokosowego. Najlepiej smakuje podane(...)kakao 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego masa kokosowa około 2/3 szklanki kaszy jaglanej (125 g) 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka, np. roślinnego lub krowiego* 50 g musu kokosowego 2-3 łyżki cukru, np. ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego sok z 1/4 cytryny szczypta soli polewa orzechowa 80 g mleczka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki
Ugotowaćspód. Na poprawę mojego nastroju dobrze działa coś słodkiego. Idealnym rozwiązaniem okazała się słodka jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego i kokosowego cukru. Przyjemnym dla oka akcentem był mus z truskawek, które zamroziłam latem. Jaglanka smakowała wyśmienicie. Chociaż nic bardziej nie ucieszyło mnie dziś jak ładne, kobiece zdjęcia tej jaglanki z tulipanami w tle, co już o wiośnie przypominają(...)łyżek płatków jaglanych 1/2 szklanki mleka 2 % 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Mus truskawkowy: 1 szklanka mrożonych truskawek 1 łyżeczka wody różanej 1 łyżeczka cukru kokosowego Płatki jaglane gotuję w mleku krowim i kokosowym z dodatkiem skórki pomarańczy do momentu
Mango PapajaByło już na blogu kilka przepisów na desery z tapioki. Dziś wersja z musem ze świeżego mango! Tapioka Mleko kokosowe Laska wanilii Sól Syrop klonowy Miód Dwa świeże mango Cytryna Świeże owoce Przygotowanie deseru zaczynamy od zalania tapioki mlekiem kokosowym. Dzięki namaczaniu szybciej uzyskamy lepszy efekt końcowy. Nie podałem gramatury, ponieważ to zależy, ile porcji deseru chcecie przygotować(...)litr dodaję jedną laskę. Dodajemy same ziarenka – resztę możemy umieścić w słoiczku i zasypać cukrem – w ten sposób powstanie domowy cukier waniliowy. Gdy tapioka się moczy w mleku, przygotowujemy mus z mango. Owoce obieramy, obkrawamy pozostawiając pestkę. Owoc pokrojony w kostkę przekładamy do rondelka, gdzie dusimy go razem z miodem i sokiem z cytryny. Na dwa owoce mango dodałem
MarcinChefSernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na kilku blogach. Mój jest jak zwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy(...)gładka. Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka. Na koniec zmiksować ze śmietaną 36% oraz esencją waniliową. Masę serową nałożyć na podpieczony spód czekoladowy. Następnie małą łyżeczką wyłożyć mus malinowy i za pomocą wykałaczki rozprowadzić go w fantazyjne wzory (wbić wykałaczkę w mus i zakreślać kółka). Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawić formę wypełnioną gorącą wodą
BullioDziś zapraszam Was na jaglane kluski leniwe z dodatkiem czekolady...a dodatkowo z musem jabłkowym. Dla mnie pycha... a dla Was? Zapraszam! Składniki; 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki nutelli (kremu czekoladowego) 20 dag twarogu półtłustego lub tłustego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 jabłka cukier do musu według(...)wypłynięcia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka zaczną się rozpadać. Blenderem miksujemy konfiturę na gładki mus. Na talerzach rozkładamy mus jabłkowy a na nim porcje klusek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. W rondelku podgrzewamy miód. Polecam wielokwiatowy zgodnie z oryginalną recepturą. Ja użyłam lipowego, ale jego charakterystyczny smak zdominował trochę mój mus. Gdy pojawią się bąbelki wrzucamy gruszki. Doprawiamy do smaku przyprawą do grzańców marki Prymat oraz sokiem z cytryny. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Blendujemy na gładko. I tu przydałby(...)się dobry blender i wysokie naczynie, o którym ja zapomniałam, więc gruszkowy deszcz na mnie spadł ;) Oj, dobrego blendera do zrobienia musu gruszkowego potrzeba Cebulkę (w oryginalnym przepisie szalotkę) siekamy na drobno i szklimy na małej ilości klarowanego masła. Dodajemy opłukane liście szpinaku, mieszamy i zestawiamy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W oryginale cebulka została doprawiona
Kuchnia po mojemuSezon na truskawki trwa i kusi swoim zapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach. Składniki: śmietana 30% gorzka czekolada truskawki bezy cukier puder(1-2 łyżki) Wykonanie: Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze(...)niech każdy zadecyduje sam ile i czego chciałby zjeść. Większą połowę truskawek zmiksować na mus i wlać do pucharków. Resztę truskawek poprzekrajać na cztery części i wrzucić do musu. Kilka ładniejszych kawałków zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier puder do smaku. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do śmietany
Pysznie & PiękniePyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)łyżeczki cynamonu W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty. Pierwszy
Smaczne Zdroweżelatyny -500g bitej śmietany Do garnka dodajemy mrożoną żurawinę razem z cukrem (4 łyżki zostawiamy do bitej śmietany) i sokiem z cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą(...)śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki. Smacznego
Receptura smaku