także wieczorami, gdy mogę odpocząć na tarasie. Nie ukrywam, że ostatnio zaczęłam eksperymentować ze smakami kaw. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystam ile mogę – okazało się, że mus truskawkowy świetnie pasuje do kawy. Dodając go do mrożonej kawy otrzymacie lekki, mrożony deser – pycha. Jeśli użyjemy roślinnego mleka – np. kokosowego smak może być jeszcze ciekawszy(...)lodu, aby szybko ją schłodzić i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z miodem lub ksylitolem na gładko (można też dokładnie rozgnieść widelcem). Mus truskawkowy wlewamy na dno wysokiej szklanki. Bardzo powoli wlewamy mleko prosto z lodówki, lejąc je nie bezpośrednio na mus, ale po łyżeczce, dzięki czemu zachowamy warstwy. Na końcu wlewamy delikatnie
Poezja smakusprawdzony przepis. To doskonały patent, zwłaszcza dla niejadków. Ciasto Kubuś – składniki Ciasto: -4 jajka + 2 żółtka -ponad połowa szklanki cukru -40 g mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru(...)temperaturze 170″C przez około 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu gorące jeszcze ciasto wyciągnąć z piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy
ArbuziakiDeserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemWalentynkowy sernik czekoladowy jest to pyszne ciasto , o bardzo wyrazistym smaku czekolady połączonym z delikatnym musem truskawkowym. Przepis jest banalnie prosty do wykonania i możecie go zrobić na walentynki , dzień mamy , dzień babci, dziadka, urodziny lub ot, tak bez okazji. Jak wykonać ten przepis , krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdeczne zapraszam do oglądania. Subskrubuj kanał ,, RITA(...)mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao ciemne (3 łyżki) gorzka czekolada (1/2 tabliczki) cukier (100 gr) jajka (3 szt.) twaróg półtłusty (500 gr) olej kokosowy (50 gr) Mus truskawkowy: t ruskawki (120 gr) cukier (1 łyżka) żelatyna (1 łyżeczka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby Potrzebne gadżety: mikser foremka do pieczenia serce 24 cm. rondelek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channelPolecam świetny przepis na sernik na biszkoptach z musem jabłkowym :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SER: 1 kg zmielonego sera np. z wiaderka 2 całe jajka szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe sok z połowy cytryny 3/4 szklanki oleju biszkopty na spód MUS: 30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki) 0,5 szklanki wody galaretka(...)sernik przekładamy do miski, mieszamy za pomocą rózgi. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu na chwilę zostawiamy w piekarniku. Następnie odstawiamy do wystudzenia. MUS: Jabłka przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy aż zaczną się rozpadać. Dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Blendujemy na gładką masę. Próbujemy, jeśli jest potrzeba słodzimy, możemy dodać również cynamon. Odstawiamy
Pani na deserciastek maślanych bądź pełnoziarnistych 45 g masła Masa serowa: 600 g serka kremowego twarogowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka kl. M 2 łyżki oleju Mus: 100 g mrożonych owoców 2-3 łyżki wody 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Spód 1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając(...)chowamy do lodówki. Masa serowa 2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Mus 3. Owoce przekładamy do rondelka/garnuszka i zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy do ich całkowitego rozpadnięcia się. Następnie przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek. 4. Następnie w odrobinie wody rozmieszamy mąkę ziemniaczaną
Gotowanie...to proste !ochotę na porządną dawkę ciepłego czekoladowego musu z malinami ? Jest to bardzo smaczny deser jak najbardziej odpowiedni na mroźne, zimne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mleka Maliny gotujemy w garnku dodając 2 łyżki cukru. Gotujemy do momentu(...)woda odparuje i powstanie gęsty mus. Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem dodając cynamon i kardamon. Studzimy.Przygotowujemy małe szklaneczki lub filiżanki. Na spód przekładamy po dwie łyżki musu malinowego. Następnie czekoladę i na sam wierzch znowu mus malinowy
noteskulinarnyfigaoczyszocznej + 2 łyżki octu -4 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym) -kilka łyżeczek przyprawy do piernika (u nas imbir, cynamon, kardamon) Galaretka z żurawiną -1 L musu z jabłek i żurawiny -2,5-3 łyżeczki agaru -ksylitol Dodatkowo -tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa - krówki żurawinowe Super krówka -praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść(...)minut do suchego patyczka. 9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia. GALARETKA Z ŻURAWINĄ 10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku jabłek i proporcji). 11. Mus posłodzić według uznania i całość dobrze dusić lub można nieco zblendować aby nie było
Candy Pandaspółmisku. Dekoruj kapką majonezu oraz ulubionymi dodatkami. Na przykład oliwkami, szczypiorkiem lub czerwonym pieprzem. Trzecia propozycja to klasyczne Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym . Jako główny składnik użyłem Pasztetu pieczonego z serii NATURRINO, który jest intensywny w smaku. Wyczuwalny jest aromat pieprzu białego i ziołowego, kolendry i majeranku. Jako(...)dodatek świetnie wkomponował się mus chrzanowy i kolorowe dodatki. Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym Składniki: 1 bagietka 100 g masła 1 opakowanie pasztetu pieczonego NATURRINO 2 łyżki chrzanu tartego 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta cukru Do dekoracji
kuron.com.plcytrusów. Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy Thörle, który przez swoją owocowość dobrze podkreślał ziemiste nuty grzybów. Karp z musem chrzanowym i kaszą pęczak Składniki dla 4 osób: Karp : 2 płaty karpia, oczyszczonego z ości masło klarowane do smażenia cebula pokrojona w krążki sól, pieprz sok z cytryny Mąka(...)bułce tartej. Smażymy z obu ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus
Ugotowane pozamiatanenasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango dojrzałe (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna (6 łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia(...)ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. - 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy. - mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem. - mus przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. - ostudzony
RITA food channelnasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna (6 łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia(...)ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. - 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i odstawiamy. - mango obieramy , drobno kroimy i rozdrabniamy blenderem. - mus przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru. Dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i wlewamy do musu jeszcze ciepłą żelatynę. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. - ostudzony
RITA food channelpodwórkowych - 10 dojrzałych bananów Składniki na krem: - 2 szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki daktyli - 500 ml mleka kokosowego ReakThai (do kupienia -->TUTAJ<-- - 3 szklanki wiórków kokosowych - mus z gruszek około 1 szklanka (zblendowane gruszki) - 3 owoce Persymony (kaki) Przygotowanie: Poniższe czynności wykonujemy dwa razy, pieczemy oddzielnie 2 biszkopty. Do miski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy(...)Dodajemy daktyle i wiórki kokosowe. Miksujemy około 10 minut. Jeśli wolicie jeszcze słodsze można dodać miód, syrop daktylowy itp. Bierzemy pierwszy biszkopt, kładziemy na paterze, ścinamy delikatnie skórkę, smarujemy musem z gruszek, nakładamy krem, pamiętając by zostawić część na górę. Na krem Rafaelo układamy pokrojoną 1 persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy
Szkrab Je Sam