mus - 6353 przepisów (strona:47/424)

Pleśniak z rabarbarem 163

jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 1/3 margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao  1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego) na mus: 600g rabarbaru 1/3 szkl. cukru (można pominąć) 3 łyżki wody Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i  żółtka.  Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto. Podzielić(...)jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.  Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Dodać wodę, cukier i rozgotować.  Można zmiksować na mus, ja pominęłam.  Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej (czy kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek). Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem

Smaki Natalii
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 136

Klasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki:   Biszkopt: 5 jajek 3/4  szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)małe słoiczki domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania:   Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika

Smaki Natalii
Pyszny Sernik na Zimno z Jagodami 213

sera ricotta 500 ml śmietany 30% lub 36% 120 g cukru pudru 250 g jagód 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml ) na mus jagodowy : 300 g jagód 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka żelatyny 50 ml zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny czas przygotowania : około 180 minut łącznie ze schładzaniem Link(...)masą. Następnie do masy dodaję jagody i delikatnie mieszam. Masę serową przekładam do tortownicy i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby masa stężała. Przygotowanie musu jagodowego: Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 173

owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27  cm smarujemy masłem(...)krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce całkowicie się rozpadną i lekko zgęstnieją

cool and minty
SERNIKOBROWNIE Z MUSEM RABARBAROWYM 157

folią aluminiową, co zabezpieczy upieczone już ciasto przed wysuszeniem. Twaróg należy rozmiksować w malakserze lub kupić gotowy zmielony twaróg naturalny, gęsty, bez dodatków. Jeśli zależy wam na czerwonym kolorze musu do jego przygotowania wykorzystajcie tylko najbardziej czerwone części łodyg. Warto zrobić więcej musu rabarbarowego i podawać do upieczonego sernika.  Jeśli użyjecie większej blaszki odpowiednio zredukujcie czas pieczenia. SKŁADNIKI(...)pokojową 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie  250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii 1 jajko  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej MUS RABARBAROWY 100 g rabarbaru  1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z pomarańczy (lub wody) WYKONANIE MUS RABARBAROWY : Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do rondelka

cool and minty
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 157

Delikatny, aksamitny sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Nie wymaga podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej,  polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej 3 jajka ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii GLAZURA ŚMIETANKOWA 300 g kwaśnej i gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru MUS MALINOWY 250 g malin 2-3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru DODATKOWO : około 250 g świeżych malin WYKONANIE SPÓD : Dno formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem

cool and minty
Letni tort truskawkowy 139

Letni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy(...)pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru 30 g kukurydzianej skrobii 50 g masła, niesolonego Mus truskawkowy 250 g truskawek, u mnie mrożone 90 g cukru 300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38% 5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liski Dodatkowo 600 g śmietanki

codojedzenia
arbuzowy torcik 207

Oryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy. Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt. W sam raz na upalne dni:) Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej. Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis". Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu(...)Dagmary , Mal Gosi składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia arbuzowy mus: miąższ z niedużego arbuza 2 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa masa serowa: 500 g sera homogenizowanego waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Jaja ubić z wodą i cukrem na puch

6niebo
BROWNIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 245

Pyszne i wilgotne brownie czekoladowe   ma bardzo mocny smak czekolady. Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach   musem ze świeżych truskawek  jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła(...)cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4  łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam połamane kostki czekolady. Mieszałam aż czekolada się rozpuściła

potrawyregionalne
Bajka truskawkowa 272

Dziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru  90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)partiami cukier. Następnie, kolejno dodajemy żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 4-5 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Wegańskie krówki bez cukru 243

jako pierwsza przyszła mi na myśl, kiedy je przygotowałam. Są delikatne, mocno orzechowe i cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowane są z mieszanki wiórków kokosowych, masła orzechowego i musu daktylowego. Wszystkie te składniki możemy przygotować samodzielnie z łatwo dostępnych produktów. Czego potrzebujemy? - masło kokosowe* lub 200 g wiórków kokosowych - 3 łyżki masła orzechowego** - 2 łyżki musu daktylowego*** Przygotowanie: 1. Wszystkie(...)solone z niesolonymi) podprażamy na patelni. Wkładamy do naczynia i blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tak samo jak wyżej, warto robić przerwy, aby blender mógł odsapnąć. *** Jak przygotować mus daktylowy?  Mus daktylowy to nic innego jak zblendowane daktyle. Moczymy je wcześniej w gorącej wodzie przez około godzinę - wlewamy do miski tyle wody, aby daktyle były zakryte. Miękkie daktyle

two broke sisters
Pieczony sernik na czekoladowym cieście z pomarańczowym musem 243

pszennej u mnie typ 550 - 3/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki kakao - 3/4 szklanki oleju - kilka kropel olejku waniliowego - 1 jajko - 125 ml maślanki - pół łyżeczki sody oczyszczonej Mus pomarańczowy : - 2 galaretki o smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać(...)ręcznie i delikatnie ,masę wylewamy na blaszkę ,wyrównujemy górę i wstawiamy do piekarnika ,pieczemy ok 30 minut do tzw suchego patyczka , upieczone wyciągamy najlepiej na kratkę żeby ostygło . Mus pomarańczowy Rozrabiamy obie galaretki w 300 ml wrzątku ,studzimy najlepiej w lodówce ,jak galaretka zaczyna tężeć ubijamy śmietanę ,dodajemy cukier i na koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Na paterze kładziemy ciasto ,wylewamy

Wypieki Rene
Delikatny sernik z musem truskawkowym. 174

znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji.  Składniki : Na spód:  ok. 200 g ciasteczek typu herbatnik Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła Na masę serową:   500 g twarogu(...)całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g  drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki  Wykonanie:  1.        Wszystkie

vaniliowoczekoladowa
Czarny bez. Dziki bez. Remedium na wiele dolegliwości i schorzeń. Już czas zacząć go zbierać i mądrze używać. 177

kwiatu , robimy poduszkę ziołową: wkładamy garść liści z czarnego bzu do małej poszewki, przy częstych atakach pijemy nierozcieńczony sok z owoców czarnego bzu. MIAŻDŻYCA - pijemy regularnie sok albo jemy mus z owoców czarnego bzu. MIGRENY - postępujemy jak przy bólach głowy. NERKI - jako uzupełnienie kuracji przepisanej przez lekarza pijemy przez 4 tygodnie, codziennie 3 szklanki herbaty z kwiatu czarnego bzu. NERWOBÓLE(...)pijemy sok z owoców , jemy mus z owoców czarnego bzu. NIEŻYT PRZEWODU POKARMOWEGO - pijemy herbatę z kwiatu , jemy mus z owoców czarnego bzu, który można podawać nawet malutkim dzieciom. W biegunce pomocne są suszone owoce. OBRZĘKI -  leczniczo pijemy przez 4 tygodnie, codziennie 3 szklanki herbaty z kwiatu czarnego bzu OPUCHLIZNA, OBRZMIENIA STÓP -  zagotowujemy litr wody z 5 świeżymi

Naturalna Kuchnia
Ciasto Malinowy Pocałunek 432

podniebienie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej MŁYNOMAG , 2 łyżki kakao, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Mus malinowy: 500g malin świeżych lub mrożonych, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki malinowej, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 300g(...)kakao. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Mus malinowy: Maliny przekładam do blendera i miksuję na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi