Zaletą tego deseru jest jego prostota. Minimalna ilość składników, odrobina chęci, chwila czasu i mamy przygotowany mus brzoskwiniowy. Składniki: - 1 puszka brzoskwiń w syropie- 1 opakowanie żelatyny-Fix deserowej- ok. 200ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- krokant migdałowy Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na cząstki i zmiksować w blenderze. Rozpuścić żelatynę – do wysokiego naczynia wlać 50ml zimnej(...)wody i 100ml wrzątku, wsypać całą zawartość opakowania i krótko zmiksować mikserem, do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę dodawać stopniowo do zmiksowanych brzoskwiń, cały czas miksując. Mus przełożyć do miseczek, czy pucharków i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, do stężenia. Ubić śmietankę, dodając pod koniec 1 łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę nałożyć przy użyciu worka cukierniczego z tylką na zastygnięty
mojewypiekiinietylkorozmarynem (pachniało nawet na klatce schodowej!), ubiłam śmietankę z mascarpone i właśnie teraz rozkoszuję się delikatnym, pysznym, kremowym popołudniem. Tego samego Wam życzę! :) SKŁADNIKI: Dla 4 - 6 osób. Mus brzoskwiniowy: 6 dużych brzoskwiń 1 cytryna 1 łyżka cukru 1 gałązka rozmarynu Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji(...)gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mus brzoskwiniowy: 1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu. Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia
W kuchni KatieNadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca(...)robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki(...)żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem. Z jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy żelatynę w listkach. Płatki żelatyny moczymy przez 10 min w zimnej wodzie. Namoczone płatki żelatyny dobrze wyciskamy i rozpuszczamy
Mia Cucina Sofietapoczątek przecieramy przez durszlak. Nie musi być dokładnie. Owoce do drugiego przecierania wkładamy do pozostałej wody po parowaniu, mieszamy i kontynuujemy przecieranie przez durszlak. Ostatecznie powstały mus przecieramy przez sitko, bo durszlak może przepuścić małe pestki czy pokruszone ogonki. Mamy już gotowy mus i w zależności od tego jaka jest jego gęstość, można go zredukować lub dolać wrzątku. Dlatego(...)lepiej nie dodawać do parowania dużo wody, o czym pisałam wcześniej, bo lepiej dolać wrzątku jeśli mus jest za gęsty niż dodatkowo poddawać mus temperaturze aby nadmiar wody wyparował. Następnie dodajemy cukier do smaku. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i dodajemy witaminę C lub tyle soku z cytryny aby nam dżem smakował. Przekładamy gorący do małych słoiczków lub schłodzony
Leśny Zakątekpanna cottą – zrobił furorę! Dziś mam dla Was kolejny, jagodowy przepis, ale w odwróconej wersji. Zamiast masy jagodowej – waniliowa. Zamiast panna cotty waniliowej – lekki i puszysty mus jagodowy. Zakochacie się w tym połączeniu. Zarówno masa serowa, jak i mus są lekkie jak pianka. To jeden z lepszych serników, jakie jadłam i robiłam w ostatnim czasie. Gorąco polecam(...)łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * syrop waniliowy ( taki do kawy ) – 2 łyżki Można go zamienić na cukier z wanilią, wanilię w ziarnach lub pastę waniliową MUS JAGODOWY: * jagody / borówki – 200 g * cukier – 80 g * śmietana 36% – 200 ml * żelatyna – 2,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki mielimy z masłem ( nie roztopionym, a miękkim ). Wylepiamy
Ostra na SłodkoMus kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Idealnie sprawdzi się również jako masa do tortu i ciast. Polecam:) Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania Ilość porcji: 2 Składniki: 2 łyżki kawy 100 ml śmietanki 100 ml mascarpone 2 – 5 łyżek cukru pudru 100 ml wody 1 ½ łyżeczki żelatyny(...)wystudzić. Przelać chłodną kawę do żelatyny i dokładnie wymieszać. W wysokim naczyniu zmiksować serem mascarpone z kawą. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (od ilości cukru będzie zależała słodycz musu). Dodać śmietanę do masy – delikatnie wymieszać i przełożyć do szklanek. Deser chłodzić około 4 – 6 godzin. A przed podaniem udekorować ubitą na sztywno śmietaną z usztywniaczem, cukrem pudrem
KuchniaWeDwoje.plmojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z małej ilości składników, można go zrobić w wersji „na wypasie” lub w wersji „ligth”. Jest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację(...)wyrównać bitą śmitanę, serce przystroić owocami. Nakładać łyżką do miseczek czy pucharków. Jeżeli chcemy mieć deser semifredo, możemy wstawić deser na 3-5 godzin do zamrażarki. Smacznego! Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy
moj przepis namojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia, z małej ilości składników, można go zrobić w wersji „na wypasie” lub w wersji „ligth”. Jest to lekka owocowa pianka, mało słodka, raczej kwaskowata i orzeźwiająca, w sam na Walentynkową kolację(...)wyrównać bitą śmitanę, serce przystroić owocami. Nakładać łyżką do miseczek czy pucharków. Jeżeli chcemy mieć deser semifredo, możemy wstawić deser na 3-5 godzin do zamrażarki. Smacznego! Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naMus czereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na mus czereśniowy: 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek) 25-35 g cukru lub więcej, do smaku* 2-3 łyżeczki soku(...)obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a […] Artykuł MUS CZEREŚNIOWY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłWalentynkowy deser kojarzy mi się przede wszystkim z czekoladą :). A taki mus czekoladowy to wymarzony deser dla tych, którzy czekoladę wprost kochają ( ale oczywiście nie bardziej od swojej drugiej połówki ;)). Mus jest naprawdę mocno czekoladowy, puszysty, po prostu pyszny. Jest też dość sycący, dlatego polecam podać go w niewielkich naczyniach. Wspaniałe zwieńczenie walentynkowej kolacji :). Składniki: 200 g gorzkiej czekolady(...)rozluźnienia konsystencji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać szpatułką, do dokładnego połączenia składników. Gotowy mus przełożyć do małych miseczek, szklaneczek lub filiżanek. U mnie mus zmieścił się do dwóch szklaneczek jak na zdjęciu i trzech filiżanek. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Schłodzony mus
Opowieści z piekarnikaMus czekoladowy to deser, któremu wiele osób nie potrafi się oprzeć. Kremowy, słodki mus przygotowany z awokado to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zdrowy - dwa w jednym! 😁 Mus czekoladowy z czereśniami - przepis na 4 porcje Do przygotowania musu będziesz potrzebować: 2 banany, awokado, 2 łyżeczki kakao, łyżeczkę ksylitolu, 2 garści czereśni. 1. Banany(...)Owoce pokrój na mniejsze kawałki, dodaj kakao i ksylitol, po czym wszystko zmiksuj na gładką masę. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta możesz dolać trochę mleka. 3. Gotowy mus przełóż do szklaneczek i na wierzchu ułóż czereśnie. Ponieważ sezon na czereśnie skończył się tak dawno, że już nawet o nim nie pamiętam, ja użyłam czereśni ze słoika (moja mama
Z notatnika dietetykaSłodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem jeżynowym i puszystą bitą śmietaną to fajny pomysł na szybki deser do kawki. Składniki: Ciasto: 150g masła 1 jajko 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70g cukru pudru Mus jeżynowy: 60ml wody 400g świeżych jeżyn 1 łyżeczka żelatyny 6 łyżek cukru Dodatkowo: bita śmietana świeże jeżyny masło do wysmarowania foremek(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wykroić okręgi i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus jeżynowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jeżyny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować, gotować do momentu aż jeżyny się rozpadną
Szalona Kuchnia Ewelinyozdoby potraktowałam złotym barwikiem w pyłku. Ser z mascarpone President jest rzeczywiście bardzo aksamitny i sernik z jego dodatkiem wyszedł niesamowicie kremowy. Nie wymaga już dodawania tłuszczu. Malinowy mus orzeźwia i przełamuje słodycz sernika, a chrupiący spód stanowi kontrast dla kremowego wierzchu. Tortownica 26 cm Składniki: Spód: 50 g ryżu preparowanego 100 g mlecznej czekolady 100 g deserowej(...)czekolady Sernik malinowy: 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 250 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus malinowy: 500 g malin 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa Sernik czekoladowy: 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 100 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150 g białej
My simple kitchen