Czasami warto przygotować danie z małej ilości składników, aby wyczarować coś niesamowitego. Poniższy deser to połączenie musu truskawkowego i zmiksowanego serka typu grani. Deser jest bardzo pożywny, nie za słodki w smaku i najlepiej smakuje podany mocno schłodzony z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 kg świeżych truskawek 1 opakowanie serka typu grani (200 g) ewentualnie(...)smaku do dekoracji świeże truskawki kilka herbatników Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do kielicha blendera, ewentualnie posypać odrobiną cukru i skropić sokiem z cytryny - chwilę miksować (do uzyskania musu z małymi kawałkami truskawek). Serek grani zblendować na kremową masę. Do szklanek/literatek (ja wykorzystałam szklanki po małych opakowaniach po kremie nutella) przelać mus truskawkowy, na to położyć 1,5 łyżki masy
Ugotowaćmascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 40 ml wrzątku Mus truskawkowy: 320 g truskawek 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy(...)Dodatkowo: 300 g herbatników 1/3 opakowania mini biszkopcików Andante 50 ml letniej wody z cytryną Masa z mascarpone 1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok. 2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone) 3. Żelatynę
Gotowanie...to proste !jakoś się trzymać i wszelkimi sposobami przywołuję lato. Dlatego też przygotowała ekspresowe serniczki na zimno. To przepis, w którym odtwarzam smaki lata, więc pojawia się tutaj orzeźwiający kokos, pyszny mus malinowy, a to wszystko w postaci ciasta na zimno. Czy może być coś lepszego w ten pochmurny dzień :)? Zapewniam Was, że nie Ekspresowe serniczki na zimno przepis na 3 porcje(...)Składniki spód: 100 g płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 5 moreli suszonych 40 g wiórków kokosowych 40 g ziaren słonecznika Składniki mus malinowy: 400 g mrożonych malin 50 g nasion chia 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika Składniki masa: 400 g jogurtu kokosowego laska wanilii łyżka erytrolu 3 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania: Do misy malaksera włóż płatki
365 dni dookoła kuchniopakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki(...)powstał "kogel - mogel". Teraz stopniowo dodawaj masło, wciąż ubijając całość tak długo, aż krem będzie jasny i puszysty. Na koniec dodaj aromat i zmiksuj ponownie całość krotko. MUSY: "Śliwki w syropie" przełóż do garnka, podgrzej. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj z 120 ml wody i wlej do gorących śliwek, stale mieszając, gotuj owoce, aż całość zgęstnieje mocno. Następnie
Słodko-Słony Świat Ilonywodą. Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia. Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć dekorację – u mnie plasterki jajka i groszek. Zalać galaretką, na której po zastygnięciu ułożyć mus z szynki. Ja wkładam mus do rękawa cukierniczego i wyciskam mus na galaretkę. Należy pamiętać, aby nie dotknąć musem do boków foremki (zostawić trochę miejsca między musem, a bokiem(...)foremki). Zalać galaretką mus, odstawić do zastygnięcia
królestwo garówPachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus z pomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową
Szalona Kuchnia EwelinyProsty, lekki, warstwowy deser w pojemniczkach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z orzechami i musem gruszkowym. Do przygotowania deserku wykorzystałam produkty Jamar, Stovit, Helio oraz ePrezenty Składniki: 10 g orzechów włoskich Helio 50 g ciasteczek owsianych musu gruszkowego z około 4 gruszek 1 lyżka jabłek prażonych z brzoskwiniami Stovit 1 łyżka musu jabłkowego Jamar 2 łyżki sezamu białego Helio(...)łyżeczka oleju kokosowego TARGROCH Przygotowanie: Ciasteczka owsiane i orzechy blendujemy razem. Przygotowany mus gruszkowy mieszamy z jabłkami prażonymi i musem jabłkowym. Sezam prażymy przez około 3 minuty na oleju kokosowym. Na dnie specjalnych pojemniczków rozkładamy po dwie łyżki ciasteczek, następnie wykładamy po dwie łyżki musu gruszkowego. Czynność tą powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy sezamem. Deser najlepszy
Podróż w kulinariaPyszny lekki, deserek z jogurtu greckiego z musem z jeżyn to idealne połączenie smaków. Nie za słodki jogurt i kwaskowaty mus. Szybko, prosto i smacznie a goście zachwyceni (to najważniejsze) ;) W moim domu takie deserki są bardzo lubiane, doskonałe w upalne dni. Składniki na mus: * około 300 g świeżych jeżyn * cukier puder do smaku * 2 łyżeczki żelatyny Jeżyny rozgnieść(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by stała się płynna. Płynną żelatynę dodać do jeżyn i wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dno wylać przygotowany mus. Formę wstawić do lodówki, na czas by mus stwardniał. Składniki na masę jogurtową: * 700 g jogurtu greckiego * 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 2 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Jogurt grecki wymieszać
Zrób to smacznieLetni czas sprzyja chłodnym napojom. Wieczorem chętnie sięgamy po lekkie, owocowe koktajle. Moja dzisiejsza propozycja jest na bazie prosecco. Postanowiłam przygotować je w wersji z letnimi owocami – z musem ze świeżych brzoskwiń oraz sokiem z marakui. Wyszedł przepyszny! Polecam spróbować tym, którzy są amatorami lekkich, musujących win z dodatkiem owocowej nuty. Taki kieliszek pełen owocowego smaku z delikatnymi bąbelkami(...)limonka Wykonanie Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy skórki. Przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera. Marakuje kroimy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy płynny środek owoców. Całość miksujemy na gładki mus. Gotowy mus schładzamy w lodówce przez ok. pół godziny. Przygotowujemy czyste kieliszki. Łyżeczką przekładamy owocowy mus na dno kieliszków, do jednego kieliszka dodajemy ok. 2 łyżeczek musu. Schłodzonym prosecco powoli
Raj dla Podniebieniaspodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy w piękne, letnie popołudnie *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, zmielony ksylitol(...)budyniem i ksylitolem. Dodaj jajko i miksuj dosłownie przez chwilę wszystkie składniki. Składniki MASA SEROWA 750 g zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu 1 jajko Wykonanie MUS RABARBAROWY Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około
Eat me! Fit me!śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa(...)Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję
CiastkozercyPalma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl ciepłej wody mus truskawkowy: 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szk wody 1 cukier waniliowy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczoną margaryną i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką(...)oraz cukrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną odstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy 1/2 szkl musu truskawkowego, oraz ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby stężała. Następnie wylewamy na nią mus truskawkowy i też wstawiamy
Bon appetit mon amieWiększość dzieci przynajmniej raz w życiu zjadło kupny mus, my również. Znajdziemy wiele z dobrym składem i wartościowymi dodatkami, jednak nie zastąpią one musu świeżego i przyrządzonego samodzielnie. Próbowałam kiedyś z zużytym opakowaniem, najpierw dobrze umyłam, następnie napełniłam strzykawką, nawet się udało ale później rozcięłam opakowanie i okazało się, że nie domyło się dokładnie więc szukałam dalej i trafiłam(...)korkiem. 3. Otworzyć zamek strunowy na dole saszetki poprzez odchylenie i pociągnięcie ścianek. 4. Otworzyć saszetkę tak, aby dno ułożyło się w kształt litery O. 5. Napełnić saszetkę. Gęste musy lepiej napełniać łyżką, luźniejsze przelewać przez lejek bądź naczynie z dziubkiem. Nie napełniać do końca, zostawić około 2 cm przestrzeni. 6. Zamknąć saszetkę, zamek strunowy zacisnąć palcami. Na pierwsze
Szkrab Je Sampółokrągłej karbowanej formie keksowej przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis! Forma półokrągła 14/38 cm Składniki: 1 galaretka malinowa 15 dag biszkoptów języczków Mus malinowy: 30 dag mrożonych malin Hortex 40 dag śmietany kremówki 30% ¼ szklanki cukru 3 listki żelatyny ½ cytryny Sposób przygotowania: Formę wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną(...)jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia. Malinowy mus: Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek. Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać
Wanilia i Kardamon