Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami(...)drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: domowy mus jabłkowy bez cukru borówki, poziomki cukier puder Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięochrony przed chorobami, wtedy też jabłka są najsmaczniejsze i dostępnych jest najwięcej ich odmian. Najzdrowsze oczywiście spożywane na surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy(...)minut, w zależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy
mojewypiekiinietylkoObiecałam Wam przepis na kolejny serniczek?! Oto i on! Dziś częstuje Was Sernikiem brzoskwiniowym z musem i galaretką. Takim, który nie wymaga pieczenia. Taki sernik jest świetnym pomysłem nie tylko na lato – świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, a teraz kiedy brzoskwinie są mega soczyste będzie wprost idealnym pomysłem o kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( mała blacha(...)BRZOSKWINIOWY MUS: * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 230 ml MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA: * ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg * cukier waniliowy – 5-6 łyżek * mleko – 125 ml * żelatyna – 3 łyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane i pokrojone brzoskwinie – 300 g * galaretka
Ostra na SłodkoNasiona chia… ileż dają możliwości. Ja najbardziej lubię je w owsiankach, jaglankach i prostych deserach. Dziś przepis (pomysł) na pyszny deser chia z jabłkowym musem. Szybko i smacznie. Czasem nie trzeba nic więcej. Taki deser zabieram do pokoju i delektuje się nim relaksując się przy ulubionej książce lub filmie. Pyszny deser chia z jabłkowym musem Pyszny deser chia(...)jabłkowym musem 2016-05-09 21:49:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total Fat 0 g 0 % Saturated
Słodkie okruszkiBardzo smaczny mus jabłkowy z lekką nutką smaku ananasa. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ananasa obrać i pokroić w drobną kostkę. Za pomocą malaksera zmielić ananasa i jabka. Wrzucić masę do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu 30 minut. Nadmiar wody powinien wyparować. Ilość dodanego cukru zależy od tego jakie lubicie słodkie(...)słodkie, staram się ograniczyć cukier ☺️ Jeśli macie ochotę można zostawić część ananasa pokrojonego w kostkę i dodać 10 minut przed końcem. Kostki ananasa będą wtedy mocno wyczuwalne. Ugotowany gorący mus włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Położyć na ręczniku słoiki obrócone do góry dnem i przykryć następnym ręcznikiem. Zostawić tak,aż całkowicie ostygną. Mus jest bardzo smaczny i szybko się
Kuchnia Pokoleńwyobrażamy sobie aby przynajmniej raz w sezonie letnim nie zjeść knedli z owocami. Tym razem postanowiłam dodać do środka knedli truskawki. Przygotowałam więc pyszne serowe #knedle z truskawkami, z musem truskawkowym, cukrem i octem balsamicznym. Mus doskonale wzbogacił smak knedli. Gdy wbijamy widelec w knedel wycieka z niego sok z truskawek, pycha. Przepis na serowe knedle z truskawkami i musem(...)serki Almette Fruit po 150 g Morela z Wanilią 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli do gotowania knedli mus: truskawki, cukier puder, ocet balsamiczny na sos Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Serek przekładamy do misy robota, dodajemy całe jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOczarowały mnie od pierwsze wejrzenia. Wspaniałe czekoladowe ciasteczka z musem czekoladowym i soczystą, orzeźwiającą truskawką. Mój nowy nabytek w postaci książki kucharskiej, z tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia(...)ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy: 350 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36 % 310 ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonOczarowały mnie od pierwsze wejrzenia. Wspaniałe czekoladowe ciasteczka z musem czekoladowym i soczystą, orzeźwiającą truskawką. Mój nowy nabytek w postaci książki kucharskiej, z tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia(...)ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy: 350 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36 % 310 ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonCharlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie(...)Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka. W oddzielnym
KUCHARNIAciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru 10 łyżek cukru(...)łyżkami cukru i odstawić, aż puści sok, następnie zalać go 50ml wody i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozpadną się i zacznie tworzyć się mus, a woda odparuje - gotowy mus zdjąć z ognia i ostudzić, rozdrobnić blenderem - żółtka przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą
Smakołyki Berenikibywa, znowu trzeba było coś do czegoś wykorzystać. Wczoraj zauważyłam, że moja ostatnia dynia ma się całkiem źle. Postanowiłam ją upiec i zmiksować na śmierć. A jak już powstał mus to musiało powstać ciasto. Musu wyszła cała masa, część chyba wyląduje w zamrażalniku. Jutro może Toli na śniadanie zrobię pancakes z dynią . Ciasto dyniowe z polewą wyszperałam w internecie. Szukałam(...)Więc szperałam, szperałam i wpadłam na bloga Oryginalny smak . Naprawdę sugerowałam się jedynie zdjęciem. Potem wczytałam się w przepis i wiedziałam, że tego właśnie szukam. Ciasta na oleju, z musem z dyni, z polewą i skórką z pomarańczy. Obawiałam się jedynie, że z moimi zdolnościami cukierniczymi na bank coś spartolę. Więc zrobiłam co trzeba, od niechcenia wymieszałam składniki (specjalnie
KardamonovySkładniki: Mus I : 330 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny z górką Mus II : 330 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny z górką Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym ok. 700 ml gorącej wody 2 opakowanie biszkoptów okrągłych duże opakowanie delicji(...)wiśniowych lub 2 opakowania małych Przygotowanie: 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Mus I - czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę
Ciastka - domowe słodkościłyżki wody 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 g sera białego mielonego 2 łyżeczki żelatyny mus morelowy: 230 g moreli z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa 3 łyżki cukru pudru glazura: 150 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietany 65 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny barwnik(...)Biszkopt będzie cienki,ale taki ma być, ponieważ będziemy z niego wycinać krążki (foremką lub np. szklanką) o średnicy takiej jak podstawa półkul, w których przygotujemy deser. mus morelowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl.gorącej wody, dodajemy cukier i studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy zmiksowane morele. Mus przelewamy do małych , silikonowych foremek w formie półkul i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amieszybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne(...)złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec
moj przepis nazabezpieczyć drzewko. Stąd pomysł na kolejne drożdżówki, ale tym razem w innym kształcie i w wersji bardziej rozgrzewającej w porównaniu z tymi sprzed 4 lat . Składniki (na 16 bułek): Mus owocowy 4 pigwy 10 owoców pigwowca japońskiego 4 cm imbiru 250 ml wody 5 łyżek cukru Ciasto 42 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu(...)nich jest dużo naturalnych pektyn. Owoce umieścić w garnku, dodać obrany i starty imbir oraz 250 ml wody. Całość rozgotować, mieszając od czasu do czasu. Owoce zmiksować na mus ręcznym blenderem. Doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Masło stopić w rondelku, a następnie dodać do niego kardamon i wymieszać. Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki
Weekendy w domu i ogrodzie