zimno. Recenzja pod przepisem. Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao 150 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao 50 g oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy
e-PrzepisyKulinarneSernik z musem czekoladowym można przygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia żadnych problemów. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis za jego prostotę(...)oczywiście za smak. Sernik z musem czekoladowym (zmodyfikowany przepis Sernika Białego ze strony Kwestia Smaku) Tortownica: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera z wiaderka:”Piątnica”) 3 łyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża
coolinarnastrefa.blogspot.comsię doczekał… Mowa o moim mężu… Doczekał się serniczka. Tym razem lekkiego, kremowego, na ciasteczkowym spodzie, z borówkami a dokładnie z musem borówkowym - dzięki niemu te piękne esy floresy Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze, gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać(...)rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Mąkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia
Made By Mom And Sontwarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4 łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar(...)zmięknie i stworzy mus o gęstej konsystencji. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody.Schłodzone ciasto wałkuję dość cienko i wypełniam nim nasmarowane foremki na tartaletki. Ilość ciasta wystarcza na 12 tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut
Magiczna kuchnia Dariipozostałe składniki na spód i zemleć, na jednolitą masę (mogą zostać troszkę większe kawałki daktyli). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyrównać i lekko docisnąć, wstawić do lodówki.Mus czekoladowy:3. Daktyle i orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. 4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera(...)wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu). 5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar-agar i wymieszać. Podgrzewać, mieszając, aż agar-agar się rozpuści (nie gotować!). Następnie dodać go do musu czekoladowego
Mała CukierenkaUHT5 białek280 g cukru2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejświeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego do wypróbowania tego przepisu. Nie pogardzą nim nawet najbardziej wymagający miłośnicy wypieków :)Najpierw przygotowujemy naszą bazę ciasta - czyli bezę. Białka(...)pieczenia a następnie rozsmarować na nim ubite białka (zostawić 1 cm odstępu od brzegów papieru) (fot.1). Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 minut.Teraz czas na mus truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny
Świat CiastałyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem na gładki mus.Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny, mieszamy.Zostawiamy musy do ostygnięcia.Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej(...)powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem.Wylewamy do tortownicy (18 cm).Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.DRUGA MASA :W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.Wlewamy do musu z cytryną.Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego
Ostra na SłodkoNiezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie. Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3/4 łyżki mąki tortowej 110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mus truskawkowy(...)Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fixu do ubijania śmietany ponadto: ok. 10 większych truskawek Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich
Słodka Stronabloga, z pewnością dowiecie się wielu ciekawych rzeczy, a informacje tam zawarte pomogą zaprzyjaźnić się z dyniami. Ode mnie taki przepis - nie przepis , baza do wielu modyfikacji. Takiego musu możecie użyć do wszystkiego - zupy, słodkich i wytrawnych wypieków, dań przeróżnych, na które mnóstwo jest przepisów w internecie. Dynia wcale nie jest tak problematyczna - wystarczy wiedzieć, jak się do niej zabrać(...)Kolor musu zależy od użytej dyni - ja miałam zwyczajną, taką, z której wycinamy lampiony na Halloween. Hokkaido na przykład daje mus o cudownie intensywnym, pomarańczowym kolorze, a wypieki z jej dodatkiem będą zdecydowanie bardziej pomarańczowe niż moje. Mus z pieczonej dyni Składniki: dynia w ilości dowolnej Dynię rozkroić ostrym nożem. Dużą przekroić na 8-12 kawałków, mniejszą wystarczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzenatchnęła mnie Pomidorowa Ania . Na początku chciałam przygotować właśnie takie smarowidło, doszłam jednak do wniosku, że wolę deserek. Sięgnęłam więc do Złotej księgi czekolady , gdzie znalazłam przepis na mus z białej czekolady. Zmieniłam to i owo (dodałam białka, żeby całość była bardziej puszta i delikatnie zmieniłam proporcje), przygotowałam masę żurawinową też z małymi zmianami (nie chciałam otwierać całej butelki(...)warstwami w kieliszkach. Wyszły mi trzy porcje jak na zdjęciu, jednak spokojnie można przygotować cztery nieco mniejsze. C. był zachwycony - zajadał, aż mu się uszy trzęsły! Słodki i puszysty mus, delikatnie przełamany smakiem Amaretto rewelacyjnie komponuje się z kwaskową masą żurawinową. Całość smakuje świątecznie, a prezentuje się elegancko. Deser idealny na przedświąteczną niedzielę! Mus z białej czekolady z żurawinową wkładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą serową. C. wcina z zapałem, a on przecież wybredny w kwestii serników jest. Wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie spróbować! Waniliowy(...)sernik z musem żurawinowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao mus żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 5 mandarynek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 płatki żelatyny masa serowa: 250 g mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru pudru
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha! Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła(...)ochom i achom nie było końca. Mission impossible okazało się wykonalne i przyniosło zamierzony efekt. Wspaniale! Zdjęć środka nie ma - nie miałam kiedy zrobić, niestety... Tort z kremem i musem owocowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 375 g cukru 230 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej mus owocowy: 600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka pr. do pieczenia 1 mus: 1/2 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 mus: 1/4 kg truskawek 250 ml śmietany 18 % Wykonanie: Ciasto: Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. 1 mus: Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą wodą,, dobrze mieszamy, studzimy. Zimną dodajemy do musu z truskawek, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do stężenia. 2 mus: Truskawki miksujemy w blenderze. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniDelikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Mus: 300 g filetów z mintaja 1 białko 2 marchewki 2 cukinie 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 % biały pieprz sól Sos: 200 g śmietanki 30 % 50 g oscypka biały pieprz Przygotowanie: Mus: Marchewki(...)wystawały. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć. Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią
Oryginalny smakPuszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/ Składniki (na 12 babeczek): 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy 3 jajka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczyptę soli Polewa: 50 g białej czekolady 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki musu z dyni Przygotowanie: * Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia (skórą do dołu
Oryginalny smak