Exquisite eggs for dessert. Przygotować skorupki jajek z dużym otworem. Wycinamy delikatnie nożyczkami. Skorupki sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Jajeczka na deser wypełnimy musem cytrynowym i kakaowym. Mus cytrynowy. 4 białka 6 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka żelatyny w proszku Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody aby napęczniała. Z białek i cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy(...)końcu żelatynę. Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową. Mus kakaowy. 10dag masła 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru 3 jajka Masło roztopić w łaźni wodnej. Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i wmieszać do masy. Skorupki
Kulinarny karnet Christopheraschłodzić 30 minut w lodówce formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić MUS WIŚNIOWY - wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył - wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem(...)mus, ponownie podgrzać na małym ogniu - mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1 łyżką zimnej wody, wlać do gotującego się musu, energicznie mieszając gotować przez około minutę, zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia (z 400g wydrylowanych wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu) MASA SEROWA - temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni - składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej
Smakołyki BerenikiSkładniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych(...)wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę. Przepis na mus: Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia
Emcia Pichciwyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki bez musu i jeden mój z musem. Jak smakowało? Tak, że w ciągu godziny mój(...)nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam serniczki z obręczy udekorowałam wiórkami z czekolady, na wierzch ułożyłam połówki truskawek. Jeśli chodzi o mus z jagód kamczackich, nie dopisywałam tego jako składnik, przepis nie powstał, bo jagód tych miałam bardzo mało i musu wyszły śladowe ilości. Jak zrobić? Smażyłam jagody z cukrem na raty
Blondynka Gotujezamrożone to rozmrażamy ) i wyjmujemy pestki. Przekładamy do blendera razem z cukrem i cynamonem i wszystko miksujemy. Brzoskwinie miksujemy z połową syropu. Połowę śmietanki ubijamy , łączymy z musem wiśniowym, przekładamy do formy keksowej i wkładamy do zamrażarki. Czekamy aż masa się troszkę zamrozi i szykujemy warstwę brzoskwiniową. Pół brzoskwini kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem. Odkładamy 3 łyżki musu(...)brzoskwiniowego. Jeśli chcemy mieć warstwę białą śmietanki to ubijamy drugą połowę kremówki ( 300 ml ) i odkładamy 5 łyżek. Następnie łączymy ubitą śmietankę z musem brzoskwiniowym. Taką śmietankę połączoną z musem brzoskwiniowym wylewamy na warstwę wiśniową i część białej z pokrojoną brzoskwinią na mniejsze kawałki. Na wierzch wylewamy sam mus brzoskwiniowy , który zostawiliśmy na samym początku. Zamrażamy 5-6 godzin
Słodkości i nie tylkoozdobić truskawkami. Aby przygotować prawdziwą margaritę truskawkową potrzebujecie oczywiście truskawek, najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone, tequilę i likier pomarańczowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : Mus ze zmiksowanych truskawek 160 ml tequili 40 ml soku z limonki 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego 40 ml likieru pomarańczowego triple sec Lód w kostkach Sposób przygotowania: Do shakera wypełnionego(...)lodem wlewamy tequilę, likier pomarańczowy oraz sok z limonki. Następnie do tego dodajemy również mus truskawkowy. Ilość dodawanego musu z truskawek możemy dodawać wedle swojego uznania. Jak chcemy by drink był mocniejszy to dodajemy mniej musu. Całość energicznie ze sobą mieszamy. Gotowego drinka przelewamy do kieliszków do margarity. Artykuł Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewlać ciasto. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Ostudzić. Pianka winogronowa: Winogrona umyć, osuszyć i przełożyć do kielicha blendera. Zmiksować na gładki mus. Blender musi być mocny, żeby dokładnie zmiksował winogrona. Opcjonalnie można przetrzeć przez sito. Kilka łyżek masy przełożyć do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać(...)Delikatnie wymieszać. Następnie kilka łyżek dodać do masy z żelatyną, wymieszać i przełożyć do ubitej śmietany z winogronami, delikatnie wszystko mieszając. Ostudzone ciasto czekoladowe nasączyć czerwonym winem i wlać mus winogronowy. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Pianka śmietankowa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Ostudzić. Śmietanę ubić
Oryginalny smaksamą myśl o rozpływającej się w ustach czekoladzie i ciagnącym karmelu osrobiną soli mamy straszny ślinotok. Dziś tą parę złączyłam w pysznym deserze i to była genialna decyzja! Mus czekoladowy z dodatkiem solonego karmelu jest najlepszym musem czekoladowym jaki w życiu jadłam! Nie można oderwać się od łyżki! Chcesz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Smakuje fenomenalnie zarówno mocno schłodzony(...)temperaturze pokojowej. Jedzony odrazu po przygotowaniu jest bardziej kremem niż musem. Musem staje się po schłodzeniu. W obu wersjach to rawdziwy raj dla podniebienia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * mleczna czekolada – 180 g * cukier – 70 g * masło min. 82% – 50 g * śmietana 36% słodka – 200 ml * jajko – 4 szt * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozsypujemy cukier na patelni
Ostra na Słodkobudyń śmietankowy 40 g (proszek) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej • skórka z 1/2 cytryny i sok z 1 cytryny • 200 g białej czekolady • 5 jajek • 100 ml śmietanki kremówki Mus śliwkowy • 180 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek) • 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej • 5 łyżek cukru pudru • 2 łyżeczki żelatyny(...)piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus śliwkowy. Mus śliwkowy Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła: śliwki wypestkować, pokroić i smażyć w garnku często mieszając przez ok. 15 - 20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 180 gotowej
KUCHNIA POLSKAZrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie – masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać po jednym jajku, i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 23 x 26 wyłożyć papierem(...)pieczenia i wylać połowę ciasta. Na cieście rozłożyć mus z gruszek i ponownie pozostałe ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Gdyby nie było przepieczone dodać kilka minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Polać lukrem i gotowe. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać masło i cukier, zmiksować obroty
Kuchnia Pokoleńpierwsze krajowe truskawki. Nie mogłam się powstrzymać - kupiłam rabarbar i truskawki. I tak zrodził się pomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki oleju 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru szczypta soli 1-2 łodygi rabarbaru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Mus owocowy: 300 g truskawek 5 łodyg rabarbaru 2 łyżki cukru 3/4 op. galaretki truskawkowej Dekoracja: ok. 200 g truskawek maczek truskawkowy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy
Kuchnia MagdaLenyDanie stworzyłam inspirując się przepisem na rotolo, z tym, że pieczoną dynię zastąpiłam musem z gotowanej marchewki i dodałam mięso. Z racji tego, że miałam ograniczone zasoby czasowe, postanowiłam nie zawijać ruloników, tylko przełożyłam warstwy makaronu farszem. Od zwykłej lasagne różni się z pewnością kalorycznością, oczywiście na korzyść mojej wersji. Jeśli nie boicie się o figurę, możecie na spokojnie polać(...)ząbek czosnku, bazylię, oregano i słodką paprykę. Trzymamy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 – 30 min. na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby. Zanim sos będzie gotowy, robimy mus marchewkowy. W tym celu, obieramy marchewki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, do momentu aż zmiękną. Kiedy to się stanie, odcedzamy je i gdy trochę
Pyszny Duetspokojnej, pełnej zaufania, przyjaźni, szaleństwa, wspólnych celów, upodobań i pasji Takiej, dla której w środku nocy nawet na pustyni będzie Wam się chciało zdobywać składniki i przygotowywać taki oto mus czekoladowy z frużeliną z gruszek i mango Składniki: 150g gorzej czekolady 3 jajka 1 łyżka drobnego cukru 20-30 g masła w temperaturze pokojowej 1 (albo i dwie) łyżka rumu(...)nieco przestudziłam tak, aby nie była gorąca a jednocześnie wciąż płynna, dodałam masę z żółtek i wymieszałam. Następnie dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Mieszać należy powoli, żeby mus był puszysty i dobrze napowietrzony. Gotowy mus przelałam do odpowiednich szklanek i wstawiłam do lodówki. Frużelina to nic innego jak owoce w żelu J Gruszkę oraz mango pokroiłam w kostkę
Kate's KitchenMus z malin zamykam w słoiczkach by w okresie kiedy ich nie będzie móc się nimi delektować. Taki mus doskonale sprawdzi się w wypiekach np do przyrządzenia galaretki lub pianki, jak i w deserach. Maliny płuczę na sicie pod bieżącą wodą,wsypuję do garnka,doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane(...)maliny przekładam na sito i przecieram tak długo aż zostaną same pestki. Mus wkładam do słoików,zakręcam i pasteryzuję 15 minut. W ten sam sposób robi ę mus z jeżyn
Kolorowa kuchnia Elkimiksujemy na małych obrotach do połączenia się. Gotową masę serową równomiernie wykładamy na spód czekoladowy i wciskamy w nią świeże truskawki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na mus truskawkowo różany: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 250 ml wody 20 g świeżych płatków róży 50 g cukru wykonanie: Cukier miksujemy z pałatkami róży. Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę(...)doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suche galaretki oraz zmiksowany cukier z płatkami róż, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejący mus wylewamy na masę serową z truskawkami. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia musu. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia