lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki 125 ml wody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody(...)nasze pierogi. Ja osobiście nie lubię tego wynalazku. Wrzucamy do posolonego wrzątku około 7 minut nie wrzucamy wszystkiego naraz tylko partiami. W między czasie zabieramy się za mus Blendujemy truskawki z cukrem następnie traktujemy je końcówką do wyrabiania majonezu super sprawa, zrobi nam się bardzo lekki mus. To samo robimy ze śmietaną i cukrem. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką
Viola cooks with passionMasę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min. 5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem. Mus wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 6. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je musem malinowym i świeżymi owocami. Babeczki bananowe z musem malinowym są bogate w: - potas (pochodzący z bananów
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsobie, że rozszerzanie diety dla mojego dziecka przypadnie akurat w zimie więc, gdy sąsiad obdarował mnie ogromną ilością jabłek postanowiłam od razu zabrać się za przetwory! Tym sposobem powstał mus jabłkowy z brzoskwiniami bez cukru (można dodać miód, ale nie jest to konieczne). Dla kogo: dla niemowląt dla lubiących jeść naleśniki z domowym musem owocowym dla kochających domowe przetwory Składniki(...)Jabłka obrać i usunąć gniazda. Brzoskwinie obrać i usunąć pestki, pokroić je na małe kawałki. Jabłka kroimy na kawałki (czym mniejsze tym szybciej się rozpadną). Jeśli chcemy, by w musie zostały większe kawałki to możemy kroić na większe części. Do garnka wlewamy sok i wsypujemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodajemy brzoskwinie i miód (można
Mania WypiekaniaZachorowałam na taką szarlotkę, gdy tylko zobaczyłam ją na wystawie w cukierni. Piękna kosteczka z kruchego ciasta, ze zwartym musem jabłkowym i mnóstwem lukru. Składniki: Ciasto 3 żółtka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 280g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 100g masła Mus 2,5kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła 4 łyżki wody(...)garnka oraz dodajemy cukier, masło, wodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić
Gotowanie i blogowanieMusy jabłkowe na zimę, w sam raz na ciasta z jabłkami. Składniki: 5 kg dowolnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 100 g rodzynek 3 łyżki masła cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy na średnim ogniu do chwili(...)zrobi nam się z jabłek lekki mus z kawałkami owoców. Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast
W Moim Magicznym Domuproste, wiele nie różnią się w przygotowaniu od tych zwykłych, a są nieziemskie! Delikatnie kokosowe, z pysznym jogurtowym kremem z szałwią hiszpańską z kokosowym posmakiem, a do tego pyszny mus brzoskwiniowy i świeże owoce... nie może być lepiej. Wierzcie mi! :) Kokosowe nasiona chia: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej pół szklanki mleka kokosowego Mleko wlewamy do szklanki i wsypujemy do niej(...)pudrem, na sztywno. Następnie śmietankę przekładamy do jogurtu i kilkoma szybkimi ruchami miksera łączymy składniki. Krem jest pyszny i prostu, można przechowywać go w lodówce 2-3 dni. Mus brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie 3 łyżki soku pomarańczowego (lub soku z cytryny) 1 łyżeczka cukru waniliowego Brzoskwinie myjemy, ale nie obieramy ich ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy
Cooking Monsterbruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast do crostini pieczywo białe. Zapraszam Was dzisiaj na crostini z musem z wątróbek. Dlaczego mus, a nie pasztet? Ano dlatego, że jest bardzo lekki w swojej konsystencji i znacznie delikatniejszy od pasztetu, który z reguły jest dość ciężki i zbity(...)Mus z wątróbek widziałam w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" z Magdą Gessler i zaintrygował mnie. Kiedy go przygotowałam, to mile zaskoczył mnie smakiem i właśnie swoją lekką konsystencją. Postanowiłam pokazać go Wam, bo jest prosty i szybki, a takich własnie potraw u mnie szukacie, prawda? :) Składniki: 500 g wątróbek (użyłam kurzych) 1 większa cebula lub 2 średnie
Codzienna kuchnia niecodziennaochotę na cudownie orzeźwiające cytrynowe ciacho ? Dobrze trafiliście, bo to, które dziś Wam proponuję zwyczajnie wymiata ! A żeby było jeszcze bardziej egzotycznie, letnio i wakacyjnie, to wierz ciasta zdobi mus z mango. To jak, robicie ? Słodycz zbalansowana kwaśnym smakiem cytryny, zwieńczona aromatycznym mango to propozycja dla każdego łakomczucha. Ciasto sprawdzi się podczas mniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje akurat(...)cytryn 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne Mus mango: 1 owoc mango ( średniej wielkości ) 1,5 łyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku. Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości
kolorowotorcikowoliczących kalorie, ale i dla tych co z życia lubią czerpać garściami i nie wpadają w sidła zniewolenia dietą - pyszny deser. Lekki jogurtowy pudding z nasionami chia oraz mus owocowy, u mnie malinowy, do doskonała alternatywa dla kalorycznych kremowych deserów. Spróbujecie -pokochacie, zapewniam ! Poza walorami smakowymi i estetycznymi, bo nie możecie zaprzeczyć, że te drobne czarne kuleczki w jogurcie, wyglądają(...)Taki jogurt może stać w lodówce do 48 godzin, więc nie musicie się spieszyć. Kiedy pudding jest już gotowy, czyli gdy nasiona chia napęczniały i zagęściły jogurt przygotowujemy mus owocowy. Żeby przygotować mus, należy zmiksować maliny z dodatkiem cukru trzcinowego. Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców. Pudding jogurtowy przełożyć do niedużych szklaneczek/słoiczków, na pudding delikatnie wylać mus malinowy
kolorowotorcikowobezpieczny" tort na specjalną okazję. Przygotowałam więc recepturę na całkiem łatwy, uroczy i pyszny deser, który nie może się nie udać :) Motywem przewodnim jest kokos, a quinoa stanowi bazę musu, całość dopełnia kokosowa galaretka z granatem i ziarenkami maku. Porcja w sam raz na małą tortownicę o średnicy 18 cm i głębokości 6 cm. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy(...)dobrze się połączą. Do powstałej masy dodajemy pół szklanki wiórek kokosowych i pół szklanki maku, mieszamy i wykładamy na tortownicę, pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Mus - ugotowaną quinoę (zobacz jak ugotować quinoę TU ) zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z cytryny, miód i pozostałe wiórki kokosowe (półtorej szklanki). Gotujemy na małym ogniu około 10 minut
Quinoa Raz!serwując klasyczny smak z owocami. A swoją drogą, czemu by tak nie zanurzyć w gorącym budyniu kostki czekolady ? Bawmy się smakiem i czarujmy swoje kompozycję deserowe.... Budyń śmietankowy z musem agrestowym z malinami Składniki : Budyń: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu śmietankowego 2 łyżki cukru Mus owocowy 200 - 250 g agrestu(...)listków mięty Przygotowanie : Agrest płuczemy, obieramy i wkładamy do rondla, dodajemy cukier oraz maliny i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut, następnie blendujemy owoce i chwile odparowujemy. Przecieramy mus przez sito. Do rondla wlewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę wraz z żółtkami i aromatem śmietankowym. Zawartość miski wlewamy na gotujące mleko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski i blendujemy. Jeżeli truskawki są mało słodkie, dodajemy łyżkę ksylitolu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Do musu truskawkowego dodajemy nasiona chia oraz wanilię i mieszamy. Mleczko kokosowe przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puszystą masę. Można dodać 1 łyżkę ksylitolu. Musem truskawkowym i masą kokosową napełniamy foremki(...)lodów lub pucharki. Do foremek najpierw nakładamy masę kokosową, a następnie mus truskawkowy. Jeżeli lody będą podawane w pucharkach, należy trzymając w jednym ręku naczynie z musem truskawkowym, a w drugim masę kokosową, jednocześnie napełnić pucharki. Najlepsze są do tego naczynia z dziubkami. Gotowe lody wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Lody kokosowo-truskawkowe podajemy jako deser. Poniżej trochę
My Chcemy JeśćBelVita musli z owocami. Opcjonalnie: cukier do dosłodzenia owoców. Jeżeli lubicie letnie owoce (tak jak ja :)) polecam wyśmienity deser, który może stanowić również wspaniałe, energetyczne śniadanie. Trzy owocowe musy przełożone warstwą jogurtu naturalnego i pokruszonymi ciasteczkami BelVita, to nie tylko pyszne, proste ale i zdrowe urozmaicenie każdego dnia. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery, wystarczy każdą z warstw owocowych lekko(...)kiwi obrać ze skórki. Przygotować 3 wysokie naczynia. Do każdego z osobna włożyć owoce i za pomocą blendera ręcznego dokładnie zmiksować. Ciasteczka BelVita pokruszyć na drobniutkie kawałki. Układać warstwami: - mus malinowy, - jogurt, - mus z kiwi, - ciasteczka BelVita - jogurt, - mus brzoskwiniowy. Wierzch deseru można dodatkowo udekorować odrobiną jogurtu, ciasteczek BelVita i świeżymi owocami. Źródło: anyzkowo.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchni