mus - 6353 przepisów (strona:276/424)

Szarlotka - zwiastun jesieni oraz sposób na jabłka w słoiku na zimę 187

szarlotkę.  I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem:) A na dodatek ten przepis jest bardzo prosty i obdarowałam nim już pół rodziny

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tarta czekoladowa z wiśniami 196

dobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia.  Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód.  Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto na suchej patelni. Udekorować wiórkami

Wanilia i Kardamon
Sernik chałwowy z espresso i musem truskawkowym 253

książce zwycięzcy Master Cheff'a Damian Kordas :)  Masę przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180*C i pieczemy przez godzinę.  Sernik udekorowałam dodatkowo musem z miksowanych mrożonych truskawek z dodatkiem cukru. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 2 minuty i zaczęłam stopniowo zwiększać obroty aż doszłam do maksimum

ClauditteMissCooking
Łosoś w musie rabarbarowym 109

niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch

Milion Smaków
DESER Z MANGO Z MUSEM MALINOWYM 143

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim łasuchom, będącym na diecie. Bardzo smaczny mus owocowo - jogurtowy, który zadowoli każdego. U mnie pojawił się na specjalne życzenie córki, która w ostatnim czasie bardzo zwraca uwagę na to co je. Polecam :) Szybko, smacznie i zdrowo. SKŁADNIKI:   200 g jogurtu naturalnego gęstego 1 dojrzałe mango 120 g malin świeże listki mięty A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Pierś kurczaka duszona z rabarbarem, młodymi ziemniaczkami i groszkiem ze szparagami 121

Pomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru

Mango Papaja
Tarta Z MUsem Z MaRakui 186

Składniki   spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko mus z marakują: 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 1 kubek cukru 1 kube k śmietanki

Luźna Kuchnia
8 propozycji na śniadanie. Przepisy śniadaniowe. 202

się z Wami kolejnym śniadaniowym zestawieniem. Prezentuję Wam 8 propozycjami (przepisów), od których możecie smacznie zacząć dzień. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: Wiosenna owsianka z musem z kiwi Nocna owsianka z owocami, chia, ziarenkami i żurawiną Grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami Tortilla z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe

Słodkie okruszki
Woda Ognista | Koktajl bar | Warszawa 160

tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą i musem z pieczonego jabłka. Podany był do nich koktajl na bazie wódki z syropem z piwa pszenicznego, majerankiem, cytrusami i bittersem grapefruitowym. Na zakończenie otrzymaliśmy buteleczkę wódki Ostoya starzonej w dębowej

Kuchnia Bazylii
Pudding chia 178

śniadania. Minus jest taki, że trzeba zalać nasiona chia ulubionym mlekiem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień możemy kombinować z ulubionymi dodatkami (owocami, jogurtem, musem) i zajadać ze smakiem. Pudding chia ¾ szklanki mleka orzechowego 2 łyżki nasion chia Do mleka dodajemy nasiona chia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki

Tetiisheri
Pieczony Camembert na Sałatce ze Szpinaku 204

wykorzystanie tego co powinno być zjedzone, a nie wyrzucone i wszystko w towarzystwie naszego love sera pieczonego :) Tym razem zamiast balsamico skropiłam wszystko sosem na bazie octu winnego i musu morelowego takiego z Lidla. Pyszności normalnie! Powiem Ci, że ta sałatka niech będzie inspiracją, możesz dorzucić do niej to co lubisz i to co masz w lodówce i tak będzie

Blondynka Gotuje
Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 183

zarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus " do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto

Bon appetit mon amie
Szaszłyczki owocowe. 154

Zaopatrzmy się w wielobarwny kosz owoców, paczkę patyczków i zestaw pomysłów na połączenia kolorów. Przygotujmy w kubkach kilka sosów do maczania naszych szaszłyczków: rozpuszczona czekolada, bita śmietana, krem karmelowy, mus truskawkowy... a może jogurt? Eksperymenty (mniej lub bardziej udane) to istota szaszłyczkowej zabawy :) Jakiś czas temu Marzena wspomniała o zbliżających się piłkarskich mistrzostwach i obiecała danie w barwach narodowych

zadanie-gotowanie
"Biało-czerwono na talerzu" - podsumowanie akcji 187

Szczególne podziękowania kieruję do autorów poniższych przepisów : Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swe kanapki mają - pajda z rzodkiewką autor: djdomin; blog: Kaflowa Kuchnia Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. autorka: Fiolka; blog: Student w kuchni! Kryć się! Patriotyczny twarożek kanapkowy autorka: aaasikkk; blog: Grunt to przepis! Twarogowo-truskawkowy deser - White

Weekendy w domu i ogrodzie
Truskawka i kiwi. Koktajl 179

napoju) 900 g truskawek 1 kg kiwi 1,5 kg jabłek Kiwi obrać, z truskawek odciąć szypułki. Zmiksować blenderem na gładko. Z jabłek wycisnąć sok (przecierowy), wymieszać z musem owocowym. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Porcja jest słuszna. Teoretycznie .  Praktycznie znika w ciągu dwóch dni, więc naprawdę, nawet nie zawracajcie sobie głów mniejszą ilością

Pożeraczka, czyli raz adobrze