mus - 6353 przepisów (strona:173/424)

Mini Serniczki z Masą z Czarnej Porzeczki i Czekoladowymi Blatami z Wytłoczonym Wzorem 184

wlałam na spód ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę  cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy

Blondynka Gotuje
Pyzie 196

Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu, aż jabłka nabiorą konsystencji musu. Wsypuję galaretkę i chwilę gotuję by żelatyna się rozpuściła. Gotowe odstawiam w chłodne miejsce. Chłodny mus wykładam na spód biszkoptowy i czekam aż zupełnie zastygnie. Biszkopty moczę w ponczu

Ciasteczkowy Potwór
Krem z awokado z różowym grejpfrutem 120

wypestkować i wrzucić do blendera, dodać sok z limonki i cukier trzcinowy. Składniki razem zmiksować. Grejpfruta obrać ze skóry i albedo. Układać w nie dużych pucharkach warstwami: kawałki grejpfruta, mus z awokado, kawałki grejpfruta, mus z awokado. Na wierzch można położyć trochę grejpfruta. Deser podawać schłodzony. Jeśli chodzi o awokado, to ja przekroiłam je na pół w zielonej łupinie, wyjęłam

In my kitchen
Mus pomarańczowy 321

Mus ten wypatrzyłam na ulubionym tureckim blogu, którego niestety już nie ma:( Ubolewam nad tym bardzo, bo blog był i kolorowy i smaczny:) Mus jest bardzo delikatny i leciutko piankowy i prawdziwie pomarańczowy:) Ślicznie wygląda i robi wrażenie na gościach w chwili "wjazdu" na stół. Polecam. Składniki: 1 litr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego; 2 żółtka; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

In my kitchen
Limonkowo-arbuzowe orzeźwienie w miętowo-bazyliowej glazurze 204

biszkopta wyłożyć do tortownicy tak, by stanowiły brzeg deseru, nadmiar ciasta obciąć, by powstał szczelny okrąg. Następnie włożyć do środka okrągły biszkopt, który ma być podstawą deseru.    Mus jogurtowo-limonkowy: 1,5 łyżki stołowej żelatyny w proszku; 75 ml wody; 300 g greckiego jogurtu; 50 g świeżo wyciśniętego soku z limonki; skórka starta z 4 limonek(...)odstawić na kilka minut, by napęczniała. Jogurt, sok i startą skórkę  z limonki, cukier i barwnik spożywczy wymieszać. Żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, nie gotować!. Gorącą dodać do musu, cały czas miksując. Następnie szybko dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać, wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki, by stężało.    Miętowo-bazyliowa glazura: 1 opakowanie Tortove zeledr Oetker

In my kitchen
Sernik na zimno z truskawkami 268

wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody; 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego; 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek; 150 g biszkoptów; 2 galaretki truskawkowe; Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania

In my kitchen
Mahalabiya - arabski deser 258

całe strąki kardamonu lekko rozgniecione, ale tak, aby ziarenka nie wypadały lub pół łyżeczki mielonego kardamonu  Do dekoracji Posiekane orzechy, pistacje lub wiórki kokosowe lub bardzo gęsty mus z dowolnych owoców Przygotowanie Skrobię kukurydzianą dokładnie wymieszać w jednej szklance zimnej wody.  Na niewielkim ogniu zagotować mleko z cukrem ( *** lub mleko z cukrem i ryżem), a następnie dodać rozmieszaną(...)aromat waniliowy i raz jeszcze wymieszać, aby składniki się połączyły . Przelać do niewielkich pucharków i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lub gęstym musem owocowym. Przechowywać w lodówce  źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przedłużajcie przyjemność! 139

dawno spalone na świątecznych spacerach i rowerach oraz poświątecznych siłowniach i basenach. Czas pomyśleć o małej powtórce… Wyobraźcie sobie pogodny, leniwy dzień i śniadanie złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie z orzechami. Wyobraźcie sobie

GRUBY WAŁEK
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 145

mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek  - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 3 łyżki mąki z ciecierzycy Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kawałki u ugotować z odrobiną wody. Całość zblendować na jednolitą(...)masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut

Szybko Tanio Smacznie
Sernik z kiwi i truskawkami, bez pieczenia 179

wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.  7. Odstawić do schłodzenia do lodówki

KreatywnePiny
Wykwintny truskawkowiec 151

papierem)  do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić. W między czasie przygotować masę truskawkową. Połowę truskawek zmiksować w blenderze. Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Dodać mus z truskawek. Odstawić do lekkiego stężenia (jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!). Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek. Odstawić do lodówki

CookYourself
Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek 276

wszystkie składniki są łatwo dostępne i do tego jest na serku homogenizowanym. Dzięki połączeniu śmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej". 'sernik na zimno na serku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka

CookYourself
Sernik truskawkowy bez pieczenia 210

wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.  7. Odstawić do schłodzenia do lodówki

KreatywnePiny
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 220

się zachmurzyło, a wraz z chmurami nadszedł deszcz. Zimny i ciężki, zmusił nas do zostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus czekoladowy z orzechowym karmelem 106

łatwiej się pozbyć ;) Ale kto by się tym przejmował. Tym, że orzechowy karmel wyszedł za gruby też nie warto. To przez tę wredną łyżkę za późno rozwałkowałam ;) Najważniejsze, że mus już się chłodzi. Czekoladowy. Rozpływający się w ustach. Pyszny. Na świętowanie, na pokolorowanie szarej codzienności lub po prostu na deser - polecam. Składniki na 3-4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady(...)krem będzie jednolity. Krem wymieszać z połową śmietany i ekstraktem waniliowym. Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Pianę delikatnie wymieszać z musem. Deser przełożyć do salaterek lub pucharków, schłodzić ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować pozostałą bitą śmietaną i kruszonką orzechową. Smacznego

Pełny talerz