pomysłu. Znalazłam jednak fajny przepis u Dorotus i zdecydowałam się je zrobić :) Są super! Polecam!Składniki:1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml musu wiśniowego (zmiksowane owoce)Sposób przygotowania:1. Mleko skondensowane schłodzić 24 godziny przed planowanym przygotowaniem lodów.2. Mleko zmiksować przez 30-40 minut, dodać cukier puder i waniliowy, miksować, a na koniec(...)dodać mus z wiśni.3. Gotową masę przelać do maszyny do lodów i postępować wedle instrukcji.4. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów, to nic straconego! Ochłodzoną masę należy wtedy przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki. Poczekać, aż zacznie się zamrażać. Co pewien czas trzeba mieszaninę lodową wyjmować z zamrażarki miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.5. Po 45 minutach mieszania
Kuchnia domowa AniGrecki Bakomy)ciastka (u mnie owsiane)cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania:1. Brzoskwinie miksujemy na mus.2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy.3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą.Smacznego!!!Źródło: In my kitchen
Kuchnia domowa AniSzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebamuszę zrobić, jakie dokumenty wypełnić, w jakie sprzęty się zaopatrzyć (w sumie, nie pomyślałabym, że do szkoły cukierniczej będzie mi potrzebny własny komputer... Ale co tam, jak mus, to mus). Za niecały miesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko.Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część i całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następie nasz mus przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dodajemy agar, w zależności od ilości uzyskanego materiału do 130 ml - 3 g agaru.Mieszamy dokładnie i wstawiamy do mikrofali(...)minutę. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu delikatnego zagotowania się sosu, którego konsystencja powinna przypominać kisiel.Gorący mus śliwkowy nabieramy do dużej strzykawki i małymi kropelkami wpuszczamy go do bardzo mocno schłodzonego oleju. Tak przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku i delikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem
Malinowe Pocałunkiprzez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczona zelatyne.Mase wylozyc na wystudzony sernik.Wstawic do lodowki,najlepiej na cala noc,zeby sie ustabilizowal.Reszte musu podac w dzbanuszku do polania kawalkow serniku na talerzyku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz:ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)1 cebula3 ząbki czosnku200 g sera(...)parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.Rozwałkujemy
UgotujmyTo.plBardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą
UgotujmyTo.pljeszcze ciepłego budyniu wsypać ryż i dobrze wymieszać. Nałożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Tuż przed podaniem każdą porcję posypać odrobiną cynamonu, na którą następnie należy położyć około łyżki musu jabłkowego. Ryżowa pychota gotowa. Smacznego
Świat Domowej Kuchniognia i ostawić do ostygnięcia. Trzeba pilnować, żeby jabłka nam się nie rozgotowały. Wystudzony spód równomiernie oprószyć Śmietan-Fixem (w celu wchłonięcia wilgoci z jabłek) i nałożyć wystudzony mus jabłkowy (fot.2). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę nałożyć na mus jabłkowy (fot.3) i uformować na niej delikatne chmurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Świat Ciastaminut w temp. 200ºC.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę.Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2), a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3). Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie(...)wyrównać i wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4).Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego
Świat Ciastapołowę cista wyjętego z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie formy. Ponakłuwać widelcem (fot.2) podpiec przez około 10-15 minut. Ciasto wyjąć, uformować cienkie brzegi na wysokość 3-4 cm. Mus jabłkowy rozprowadzić równomiernie na cieście (fot.3). Na posypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić na paski o szerokości 1 cm. Na musie jabłkowym ułożyć przeplataną kratkę, zachowując odstępy
Świat Ciastasię na rynku!Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru!Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę!SKŁADNIKI: ( na 5 foremek )- ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch” – 150 g – cukier waniliowy(...)pokruszone ciasteczka.Pieczemy w 120C przez ok.20 min.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.Dekorujemy ciasteczkami wg.własnego pomysłu!Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami – u mnie mus ze świeżych truskawek
Ostra na Słodkowiórkami kokosowymi.Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.Rabarbar kroimy w drobną kostkę.Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.Układamy kilka pokrojonych truskawek.Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami
Ostra na SłodkoRabarbar drobno kroimy w kosteczkę.Gotujemy z odrobiną wody i 3 łyżkami cukru do momentu aż zrobi się mus.Studzimy.Ser mieszamy z ziarenkami wydrążonej wanilii i pozostałym cukrem. Naleśniki smarujemy musem rabarbarowym a następnie serem.Zwijamy w ruloniki,Podsmażamy na klarowanym maśle .Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodko