mus - 6353 przepisów (strona:175/424)

Deser budyniowy z jeżynami 216

Ciekawy smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone

https:KKuchniaMniam
Biało zielony koktajl z kiwi 122

mielonych migdałów 1 banan 1 pęczek natki pietruszki 3 kiwi 150 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jogurt połączyć z mlekiem i mielonymi migdałami oraz połową banana i zmiksować blenderem na mus, rozlać po równo do dwóch szklanek. W drugim naczyniu umieścić kiwi połówkę banana, natkę pietruszki oraz sok jabłkowy, również zmiksować blenderem na mus, rozlać na masę jogurtową, udekorować dowolnie Podawać

Wanilia i Kardamon
Smoothie nektarynkowo-miętowe bez cukru 133

Okazuje się, że coś co jest nieposłodzone, wcale nie musi być bez smaku. Dowodem na to, jest to oto smoothie. Chłodny mus owocowy z dodatkiem mięty bez cukru! Banan dostatecznie słodzi i zagęszcza ten napój! Spróbujcie! Dla kogo: dla fanów zdrowego odżywiania dla mających doniczkę ze świeżą miętą dla lubiących orzeźwiające napoje Składniki: 4 nektarynki 1 banan garść listków mięty(...)kostki lodu lub woda (opcjonalnie) Wykonanie: Nektarynki umyć, obrać i pokroić na cząstki. Banan obrać. Wszystkie składniki zmiksować i schłodzić. Po schłodzeniu podawać. Jeśli uważasz, że mus jest zbyt gęsty dodaj do niego kostki lodu lub dolej wody mineralnej

Mania Wypiekania
ciasto francuskie z masą malinową 344

pieczenia blaszek i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę malinową: ok. 12 łyżek musu malinowego 500 ml mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo(...)budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
"An apple a day keeps the doctor away" 165

przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką i kruszonką. Piankę ubijamy z dwóch białek, które zostały nam w trakcie(...)żeby w trakcie pieczenia nie wyrosły nam góry i doliny jak w cieście karpatkowym. Ciasto zapiec przez ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Następnie na jeszcze gorące wyłożyć mus jabłkowy, piankę i obsypać kruszonką. Piec 35-40 minut w temperaturze 180°C. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Panna cotta 125

będzie to po prostu mleczna galaretka z przyjemnie kojarzącą się nazwą. Mój M. mówi na nią panna z kotkiem. Można ją dekorować na wiele sposobów, doskonale smakuje z musem malinowym lub truskawkowym, za to wiśnie lub czarna porzeczka przyjemnie przełamują słodycz samej galaretki, jeśli natomiast ktoś lubi naprawdę słodkie rzeczy, polecam wypróbować wersję z karmelem lub czekoladą. Wszystko zależy(...)cotta 2 łyżeczki żelatyny w proszku 1 laska wanilii 250 ml śmietanki kremówki (30%) 250 ml mleka 60 g cukru 1 łyżka amaretto 1 łyżka białego wina świeże maliny/truskawki, mus lub sos owocowy Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie rozciąć laseczkę wanilii wzdłuż i końcem noża wyskrobać ziarenka. Śmietankę wraz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 143

mamy w domu grymaśnika, trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu(...)gruszkę, na pewno zrobiłabym mus właśnie z niej, ponieważ gruszka i burak to tandem idealny! Sam przepis, tak jak zresztą zapowiadałam, opiera się na podstawowym przepisie naleśnikowym Gordona Ramsaya, który znajdziecie TUTAJ, modyfikacje jakie wprowadziłam: dodałam warzywo, w związku z czym musiałam zmniejszyć ilość mleka (warzywo niesie ze sobą sporo soczystości) i jajko jako lepik, żeby ciasto lepiej się trzymało

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort bezowy ze śliwkami 279

cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym

https:KKuchniaMniam
Niskokaloryczne lody jeżynowe z 3 składników bez maszynki, śmietanki i cukru (wegańskie) 194

jakaś masakra, co drugą linijkę trzeba pisać to samo, nie wiadomo po co, w dodatku jest tego tyle, że na samą myśl odechciewa się wypełniania tych głupot.. Ale mus to mus, im szybciej wypełnię, zaniosę i oni to zaakceptują, tym szybciej będę miała to z głowy i nie będę siedzieć z duszą na ramieniu, że coś może być

Be Fit Be Strong
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 195

schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Składniki na malinową żelkę: - 150g malin - 1 łyżeczka ksylitolu - 4g agaru + niewielka ilość wody do rozpuszczenia Maliny miksujemy wraz z ksylitolem na mus. Przekładamy go do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy agar rozpuszczony w niewielkiej ilości wody i wlewamy do malin. Doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z ognia i studzimy. Po chwili wyciągamy nasz tofurniczek(...)lodówki, wylewamy na niego malinowy mus i znów umieszczamy w lodówce. Po całkowitym stężeniu malinowej żelki tofurnik jest gotowy do spożycia. Smacznego

Be Fit Be Strong
Czosnkowe kotlety z PATISONA 195

Hej! Ciąg dalszy sezonowych rarytasów!. Patison to urocze warzywko przypominające statek ufo które nie dość że świetnie smakuje po obróbce cieplnej to na dodatek jest lekkostrawne

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka ze świeżym ananasem i herbatą 221

Wracamy do sałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą

Kuchnia PROzdrowotna
Galaretka z musem brzoskwiniowym. 176

wody i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Dodać do galaretki pokrojoną w kostkę połówkę brzoskwini. Zalać biszkopty i odłożyć do lodówki do stężenia. Mus brzoskwiniowy: resztę brzoskwiń zmiksować na gładką masę (ja użyłam blendera). Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody (w połowie zalecanej porcji na opakowaniu). Wymieszać z brzoskwiniami i odstawić do ostudzenia(...)pierwsza warstwa stężeje delikatnie wyłożyć na nią mus brzoskwiniowy. Odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. W połowie ubijania dodawać powoli śmietan fix. Gdy śmietanka będzie już sztywna udekorować deser. Najlepiej najpierw wyjąć deser z formy, a później dekorować śmietanką. Forma 8cmx21cm - najlepiej silikonowa, gdyż łatwo deser z niej wyjąć. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zdrowy deser? To możliwe! 150

zjadłam jako przekąskę w ciągu dnia, na drugie śniadanie można by rzec. I muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowało. Chia zrobiły się miękkie, z lekko kwaśnymi malinami i słodkim musem bananowym smakowały wyśmienicie. W dodatku miałam świadomość, że nie wrzucam w siebie pustych kalorii, co nawet mnie niejako ucieszyło. Najważniejsze jednak, że wyszło pysznie! Spróbujecie...? Malinowo-bananowy pudding chia Składniki(...)lodówki. Przed podaniem obrać banana, odkroić 2-3 plastry do dekoracji, resztę rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem. Pudding przełożyć do szklanki lub słoika, na wierzch wyłożyć mus z banana. Wierzch udekorować odłożonymi owocami.   Smacznego! A jeśli ktoś ma czas, chęć i możliwości, to będę wielce zobowiązana za trzymanie kciuków jutro w okolicach ósmej rano. Ach, żeby tylko się udało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus to mus. 148

Malinowy mus z ricotty z mąką kokosową Tak jakoś mi się o tym musie z ricotty przypomniało, a że jeszcze lato, i maliny to sie nawet nie zastanawiałam ^^ Próbuję sobie uświadomić, że szkoła, że pora się jakoś zmobilizować, ale odwołanie dwóch pierwszych godzin wcale nie pomaga, no, ale lekcje do 16.10 już bardziej mnie przekonują, że jednak szkoła

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania