czekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować ją dokładnie (np. zwykłym pędzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysokości foremki. Wstawić foremki na ok. 15 minut
chili & sugargdyby wyszły. Ale z roztargnienia zapomniałem dodać jajek i muffinki z twarogiem poszły na śmietnik :/ Jakoś tak nie wyrosły wcale i wyglądały jak po wojnie nuklearnej :/ Ale zacznijmy od muffinów kakaowych z buraczkami. Prawdę mówiąc połączenie nieco dziwne, ale po spróbowaniu odrzuciłem wszelkie uprzedzenia, były pyszne! Nawet Karolina, która unika buraków bardziej niż ja pacierza stwierdziła, że mogą być
Marder&Marder Manufacturepisałem w poprzednim poście mam mega zajawkę na muffinki :) Nie będę się specjalnie rozpisywał, wszystko o mojej podniecie można przeczytać w poście, który pojawił się dzień wcześniej :) Zatem przejdźmy od razu do rzeczy, czyli do muffinek jagodowych :) Składniki na 8 muffinek: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łużeczka proszku do pieczenia 80 g cukru
Marder&Marder ManufactureTrzeci i ostatni - póki co - przepis na muffiny. Tym razem truskawkowe. Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis, bo robi się je dokładnie tak samo jak jagodowe z poprzedniego (wczorajszego) przepisu :) Ale jeśli komuś nie chce się sięgać do wczoraj to skopiuję tutaj ten przepis. Nie będę się silił na wymyślanie nowej treści, bo piję sobie już trzecie
Marder&Marder Manufactureciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę
Marder&Marder ManufactureNiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis
Marder&Marder Manufacturedodajemy żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego
Marder&Marder Manufacturedoskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła
ChilliJemywymieszać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, paprykę i ser żółty, posiekane zioła. Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka
ChilliJemysiebie – blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Dla bezglutenowców zaś aż połowa przepisów nie zawiera glutenu! Masz ochotę na kaszotto (rizotto z kaszy) czy burgery jaglane albo muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną? Zaopatrz się w tą książkę. Książka dostępna w księgarniach i księgarniach internetowych. Przykładowe danie: quinoa czarna i szparagi O autorach: Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia
WojnaNaSmaki.plobydwu miskach i do suchych dodać mokre. Ciasto ponakładać do foremek a następnie w środek każdej dać truskawkę i borówki, upiec w temperaturze 200 st. 30 min. Gdy muffinki się upieką i wystudzą udekorować bitą śmietaną
harrisaMuffinki zdecydowanie dla amatorów kokosu :) Delikatne, lekko cytrynowe z dużą ilością kokosu. Nam smakowały bardzo :) Idealne na słodki podwieczorek, z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny
Domowa cukiernia EwyNajważniejsze przecież w tym wszystkim jest przecież robienie czegoś co sprawia nam przyjemność. A dla mnie moje małe kuchenne przygody są właśnie taką przyjemnością :) A jeszcze dzisiaj zapraszam na muffinki z gruszkami
My simple kitchentylko szybkim "chłysnięciem" kilku łyków i w drogę. Ale reszta dnia bez zmian - tempo, tempo, tempo :D Ale raczej to przyjemniejsze - zrobiłąm na obiad leczo i upiekłam muffinki :) Mam nadzieję, że nadrobię chociaż trochę zaległości w kuchni :) Powoli da się wyczuć w powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci
My simple kitchentrawce, okularami słonecznymi i czytaniem gazet. No i oczywiście z pysznym jedzonkiem. Właśnie dania na piknik były tematem Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów. Początkowo miałam zamiar przygotować wytrawne muffiny, ale jako, że nas bardziej ciągnie ku słodkościom zdecydowałam się na drożdżówki, bo także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam
My simple kitchen