liści laurowych. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C. przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjąć pasztet spodem do góry. Resztę masy można wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec w piekarniku razem z pasztetem. Pasztet można wykorzystać na kanapki lub podać jako danie obiadowe z surówką i ciepłym sosem, np. owocowo-chrzanowym
Weekendy w domu i ogrodzieUdekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego cukru szczypta soli 2 łyżki soku i skórka
Czerwień i błękitdobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1,5 cm od brzegu. Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć
Trzeci talerzstołem w kilka chwil można je przygotować i upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto francuskie 100 g sera feta 70 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii 10 czarnych oliwek
Trzeci talerzPozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę i posypać migdałami . Smacznego! Post Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnizwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się już stopić w temperaturze, która panowała dziś w kuchni :) Niedzielne słodkie ciasto zastąpił jednak wytrawny muffin . Na osłodę mogę teraz obejrzeć film z puli moich ulubionych - jeden z kanałów nadaje właśnie "Buntownika z wyboru" ("Good Will Hunting
Weekendy w domu i ogrodziePiec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone muffinki, możemy udekorować bitą śmietaną. Smacznego! * Przepis pochodzi z bloga Autorki: Ninja Muffin
CookYourselfsernikowe Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Malinowe serniczki z wisienkami w kilka chwil Ciasteczka kakaowe marmurki Pulchniutkie ciasteczka kładzione Serniczki expresowe Babeczki z truskawkami (muffiny) Ciasteczka malinowe Biszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka
Słodkie okruszkikółka razem żeby były równe. Tak wycięte kółka ułożyć na posmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje: a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki (jest to najłatwiejsze) b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba
Kto ugości moich gości?czekoladzie 110 g masła Ciasteczka kruszmy (u mnie ręcznie, gdzieniegdzie zostawiamy większe kawałki). Masło rozpuszczamy. Wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Masą ciasteczkową napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffiny, sam spód, lekko dociskając. Odstawiamy na bok, na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 500 g kremowego serka typu Philadelphia 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g gorzkiej
Made By Mom And Sonpozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na ok 1,5 h do wyrastania. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około
Czerwień i błękitmieszając. Na koniec wbijamy jajka. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Do przygotowanych foremek (wysmarowanych masłem i obsypanych delikatnie mąką) oraz papilotek na muffiny wkładamy ciasto naprzemiennie z masą serową (do 3/4 wysokości foremek, ciasto bardzo wyrasta). Przygotowane babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut. Babeczki
Słodkie okruszkiwarzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około 20 cm dł. 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek ok. 6 cm selera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkiFaza na muffinki się skończyła, ale nowa jest na sałatę. Taką zwykłą zieloną, masłową. Mój brzuch by mi podziękował gdybym, zamiast robić z nią kanapki (na szczęście mam dość), zaczęła jakieś sałatki robić. W lodówce kurczak, jak nie zjem to się zepsuje, więc śniadaniowy pomysł Sałatka gyros Ale jak to u mnie z reguły jest. Pomysł super ale brak
W kuchni bez szafek