miś - 500 przepisów (strona:25/34)

Kluseczki śląskie 145

kształcie gwiazdeczek . Kiedy moje dzieci były małe nigdy nie mogłam je namówić na zjedzenie jakichkolwiek klusek :) pewnego dnia wpadłam na pomysł i zaczęłam je robić w różnych kształtach , były misie , serduszka , gwiazdeczki :) na sam widok takiej kluseczki cieszyły się buzie moich dzieci i ze smakiem je zjadały :)            Chociaż

Sama słodycz i szczypta chili
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 198

240g mąki pszennej- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
szybka drożdżówka z kruszonką... 184

masło 5 dag, cukier 10 dag, sól - szczypta, rodzynki 5 dag KRUSZONKA: mąka pszenna 12 łyżek, cukier 5 łyżek, masło 7 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie do mąki w misie robota dodać suche drożdże, sól i hakiem wymieszać dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrobiać z 3 minuty, pod koniec wyrabiania dodać roztopione, letnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać

W Mojej Kuchni Lubię
tarta "paryska" z jabłkami... 174

Składniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 532

minut, studzimy.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 żółtko1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliPrzygotowanie łazanek:Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 241

świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć

Stare Gary
Pyszna pasta z tofu i suszonymi pomidorami 182

dekoracji1 łyżka czarnych oliwek + kilka do dekoracji1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy z oliwekszczypta pieprzu świeżo mielonegoCZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki, ozdabiamy i wkładamy na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły, lub zajadamy od razu z pieczywem ;) Smacznego

My Culinary Art
Cynamonowe ciasteczka 423

masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą konsystencję. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką

Ala piecze i gotuje
domowy makaron z jajkami 190

szklanki mąki ( użyłam Lubelli - Poznańska puszysta typ 500)szczypta  soli morskiej2 jajka3 żółtka1 łyżka oliwy z oliwekprzygotowanieUmieścić mąkę , sól , jajka , żółtka i oliwę z oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia  grubych okruchów .Przełożyć  tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 202

włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie  mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 - 4 minuty. Zostawić w misie miksera, lub przełożyć do innej miski, przykryć i zostawić na godzinę. Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 210

cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 237

świeżego1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki1 łyżeczka musztardykieliszek czerwonego wina przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić na program

Stare Gary
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 343

typ750     (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka). Można również

Smaczne Zdrowe
Rogaliki budyniowe 59470

cukru waniliowego domowej roboty klik40 g budyniu waniliowego bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki

Ala piecze i gotuje
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 280

Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750        (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka oliwy z oliwekW misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.Otrzymane

Smaczne Zdrowe