miś - 500 przepisów (strona:20/34)

Kawowa bomba 190

pomocy przy wyjmowaniu serniczka łyżeczka- do nakładania nadzienia kubek/szklanka do mieszania żelatyny mała miseczka do mieszania składników mikser misa z wysokimi ściankami Przygotowanie: Mus kawowy : 1. W misie o wysokich ściankach ubić mikserem śmietanę 36% dodać cukier puder i serek 2. Dodać kakao, kawę i dokładnie wymieszać 3. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i odstawić do napęcznienia

KreatywnePiny
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 258

100g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 3-4 łyżki płatków migdałów + płatki migdałów do obsypania drożdżówek Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w dłoniach, powinny się utworzyć grudki kruszonki, odstawić. W misie miksera utrzeć żółtka ze szczyptą soli, cukrem trzcinowym i rozkruszonymi drożdżami na gładką, puszystą masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć

Smaczne Zdrowe
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 205

być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce lasu, - żelatyna, 4 łyżki kopiaste - cukier drobny, do smaku

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 153

miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g czekoladowych drobinek lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej Wykonanie: W misie miksera utrzeć miękkie masło z masłem orzechowym i cukrem. Gdy masa będzie już puszysta, dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i jeszcze raz wymieszać wszystkie

Pasja Smaku
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 207

przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Do drugiej części dodajemy szpinak wcześniej przygotowany oraz 100 g mąki. Dalej wyrabiamy kilka minut, aż będzie elastyczne i zielone. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm (u mnie wymiary

Stare Gary
PRL od kuchni: Ciepłe lody 370

garnuszku umieszczamy cukier, sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. 2. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy tak długo, aż piana będzie prawie całkiem sztywna. Nie przerywając ubijania, do białek cienkim strumieniem wlewamy syrop. Ubijamy do całkowitego ostygnięcia masy, czyli ok. 10-15 minut

My Culinary Art
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 319

odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać, do drugiej

Smaczne Zdrowe
chrupiące bułki pszenne z mąką kukurydzianą... 193

mleko ciepłe 150 ml, olej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki, mąka kukurydziana 2 łyżki, mąka pszenna typ 500 50 dag drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, letnim mlekiem z wodą i zostawić na 15 minut - wsypać pozostałe składniki i resztę mleka, wody i wyrabiać z 10-13 minut hakiem robota ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z rosą II - niezawodny 225

saszetka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią -kostka masła- 250 g -2 łyżeczki proszku do pieczenia W wykonaniu sernika pomógł mi robot, ale metodą tradycyjną radzę zagnieść ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 179

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajko, żółtko, cukier i sól umieszczamy w misie miksera. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę oliwy; przelewamy do mleka, mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka przelewamy najpierw

My Culinary Art
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 195

kuchence mikrofalowej, nie zagotowywać. Zostawić w rumie przynajmniej na godzinę, po tym czasie odcedzić (rum wypić - ma  pyszny, rodzynkowy smak). Rozgrzać piekarnik do 190 st C W misie robota wymieszać ze sobą ksylitol ( lub cukier) ricottę, mascarpone, jajka, wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę

Stare Gary
Sernik Blue Curacao 299

cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując

KreatywnePiny
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 119

Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa-Krem bananowo-brokułowy 214

gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać 7. Zblendować zupę na gładką masę

KreatywnePiny
Chleb pszenno-żytni na maślance 199

przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe, mieszamy i wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy lub w misie miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Wyrabiamy przez około 5 minut, aby gluten się uaktywnił. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny