miś - 500 przepisów (strona:27/34)

Pizza-kości na Halloween 177

łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oreganododatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanudo posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki mlekaWykonanie:składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie,lśniące ciasto.Może odrobinę się lepić,ponieważ podczas wałkownia będzie jeszcze podsypywane mąką.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięciaw międzyczasie przygotować sos pomidorowy.Przecier pomidorowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 166

łyżki mąki ziemniaczanej50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową:75 g masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 19171

był równy jak stół, a jego konsystencja aksamitna, ciężka i mazista... dokładnie tak jak lubię:) Borówki stanowiły doskonałe zwieńczenie całości. Sernik robi się błyskawicznie. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, przelać masę do formy i zapiec. Pyszne i proste! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfiko)5 jajek1 żółtko1,5 szklanki

Słodko-Słony Świat Ilony
KURCZAK W PRZYPRAWACH Z MELONEM 588

Dziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ melon to bardzo delikatny owoc, padło na równie delikatne filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw: kurkumą i pieprzem cayenne chilli

Słodko-Słony Świat Ilony
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 254

jajko do posmarowania bagietek (nie trzeba)Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki, dolać trochę letniej wody i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut aż zaczyn podrośnie.W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie

Smaczne Zdrowe
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 407

jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię

Smaczne Zdrowe
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 229

mąki50 g posiekanych pistacji50 g suszonej żurawiny*Jeżeli pistacje, które wykorzystacie, będą już solone, zrezygnujcie z jej dodatku.Przygotowanie:Jeszcze zimne, lecz już trochę miękkie masło utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel

Food Square
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 227

łyżeczka mielonego cynamonu- mielony ksylitol do posypania (lub puder)- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej.* szklanka o poj.250mlW misie miksera ubić jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku

Smaczne Zdrowe
Świąteczny zielony sernik korzenny 215

proszku40 g masła100 ml śmietanki 36%2 łyżeczki aromatu waniliowego2 czubate łyżki cukru pudrusrebrne kuleczki cukrowePRZYGOTOWANIE: 60 MINCHŁODZENIE: 10 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie niepotrzebnie napowietrzy masę. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy serową masę. 2. Piekarnik

My Culinary Art
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 197

wykroić głąb. Pokroić na cieniutkie plasterki. Jabłko (ze skórką) pokroić na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki i posiekane orzechy (można je również wcześniej podpiec). Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 152

Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać

Food Square
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 234

mnie niebieski i biały)- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chlebaDrożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy).W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas, dodajemy rozmieszane drożdże (gdy dodajemy) oraz resztę wody i mieszamy całość do połączenia składników.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja używam silikonowych, wystarczy

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 191

waniliowegoszczypta soli1 łyżka mleka250 g mąkiłyżeczka ciemnego kakao50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej)100 g białej czekolady posiekanejrodzynkiWykonanie:Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 248

gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej

Wypisz Wymaluj
POPAPRANIEC 1136

tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami mąkę wymieszaną

Smaczne Zdrowe