miś - 500 przepisów (strona:22/34)

KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 456

kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie

Smaczne Zdrowe
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 278

ostra papryczka np jalapeno świeża kolendra czerwona cebula w cienkich plasterkach zielona sałata, czerwona cykoria Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić. Umieść kurczaka w misie wolnowaru. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładka masę w blenderze lub malakserze. Zalać piersi kurczaka i gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin.  Przenieść  mięso

Stare Gary
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 248

kolejny torcik w mojej kolekcji.  Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był

Krakowskie smaki Ani
Polędwiczka z wolnowaru z octem balsamicznym 192

drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie z błon. Posolić i popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.  Umieścić mięso w misie wolnowara.  W rondelku wymieszać wszystkie pozostałe składniki: bulion, ocet, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, paprykę, szalotkę  i czosnek. Zagotować i  zalać mięso. Gotować  4 godziny

Stare Gary
Guacamole, lodowisko 194

godzinach 10.00-21.00 od poniedziałku do niedzieli. Godzinny bilet wstępu dla 1 osoby to: 6zł + 2zł (szatnia) i 5zł (wypożyczenie łyżew). Najlepiej przedpołudniami - prawie pusto. A dla bardzo początkujących misie pomocnisie:). Guacamole It’s a delicious and very nutritious breadspread whose base is avocado. It’s actually worth eating this exotic fruit on regular basis in the winter

Qlinarnie i Qlinarnie
Pastelowy Torcik Urodzinowy 159

serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/3 powyższego kremu śmietankowego kropla różowego barwnika spożywczego Serek i śmietanę, cukier i kropelkę barwnika umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy. Poncz: 1 szklanka mocnego soku truskawkowego (syrop truskawkowy rozmieszany z wodą) Dodatkowo: dżem truskawkowy lub frużelina truskawkowa

Made By Mom And Son
Urocze panda muffins 194

Muffinki wykonane z okazji 19 urodzin mojej przyjaciółki :) nie za słodkie, szybkie czekoladowe babeczki, udekorowane wiórkami kokosowymi i sympatycznymi buźkami misiów pand :) Składniki:  200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki ciemnego kakao 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 150 g rozpuszczonego masła 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka szczypta soli

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z serem lub truskawkami 151

mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego  lub mrożone truskawki Twarożek rozgnieść widelcem z żółtkiem i cukrem. Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli

Chocolate Muffin Blog
Maślane biedronki 206

mleka. Łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na biedronki kropki i oczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :) *My miałyśmy foremki w kształcie biedronek, ale równie dobrze mogą to być misie, motylki, króliczki etc :) W zależności od wielkości foremek czas pieczenia należy skracać lub wydłużać o 1,2 minuty. Najlepiej, jak już wspinałyśmy obserwować kolor i sprawdzać patyczkiem

Kolizje Smaków
Muffinki z serem feta i czarnymi oliwkami 240

mleka 1 jajko 270 g sera typu feta 150 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na małej patelni rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu miksujemy za pomocą miksera jajko z mlekiem. Do misy z mąką dolewamy małymi porcjami masę

W kuchni Katie
Krampety 247

letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g masła 1 łyżeczka soli masło i dżem do podania Krampety - jak zrobić? W misie robota kuchennego połącz ciepłe mleko, szklankę wody i cukier, wymieszaj. Dodaj drożdże, odczekaj kilka minut, by mieszanka się spieniła. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj (np. mikserem), by składniki

Moje Qulinaria
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 257

cukru) + kilka łyżek mąki do podsypania Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam

Smaczne Zdrowe
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 154

daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

vegetanie
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 231

ułożona w jednej warstwie. Piecz przez 35-40 minut, w połowie pieczenia przewróć ciecierzycę na drugą stronę. Z kalafiora usuń liście i twardy głąb. Podziel na różyczki, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj pulsacyjnie , aż kalafior zamieni się w "kuskus". Kalafiora możesz też zetrzeć na tarce, uzyskując ten sam efekt. Na suchej patelni, na małym ogniu, szybko podpraż

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony koktajl 149

Pomarańczę dzielimy na części, jabłko kroimy na świartki i wykrawamy gniazda nasienne, z mango wykrawamy pestkę i kroimy owoc na mniejsze cząstki, Wszystkie składniki (łącznie z herbatą) umieszczamy w misie blendera. Możemy też dodac kilka kostek lodu. Blendujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i dekorujemy

Zawsze głodna!