miś - 500 przepisów (strona:15/34)

Letnie orzeźwienie 165

truskawek bez szypułek 150 g ciemnych winogron 50 g borówek amerykańskich 2 kostki lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką w miarę jednolitą masę. Dodajemy 2 kostki lodu i miksujemy jeszcze przez chwilę. Na zdrowie! :) DLACZEGO WARTO PIĆ? Ciemnofioletowe winogrona zawierają ogromną ilość flawonoidów - naturalnych

My Culinary Art
Placuszki marchewkowe na Walentynki 148

Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki 3 jajka 5 dag miodu ½ szklanki mleka masło klarowane do smażenia sok z cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać

Tradycyjna Kuchnia
WEDEL - wyniki konkursu z psiukusem w roli głównej :) 132

dwie sama musialam sie soba zajac bo wszyscy pomagali.I tak było także tego dnia..och jak ja czekalam az oniwszyscy pojda w pole..;),Zapakowałam do plecaka kawałek pasztetowej,ulubionego misia,kawalek chleba i nalam kompotu do butelki a do najwiekszej kieszeni wlozylam recznik.Poszłam nad staw ktory byl okolo kilometra od domu dziadkow z zamiarem nauczenia sie plywac!.Staw

bistro mama
Truskawkowa rozpusta 662

kremówki 36% 800 g serka homogenizowanego waniliowego  opakowanie galaretki cytrynowej  3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Kremówkę wraz z  serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić

Krakowskie smaki Ani
Krem angielski 174

dnie wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i wyskrobane ze środka nasionka. Płyn doprowadzamy do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia, aby się lekko schłodził. W misie miksera ubijamy żółtka, aż staną się jasne. Do ubitych żółtek wlewamy po odrobinie mleka ze śmietaną, cały czas ubijamy. Następnie całość ponownie przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym

Smakowity Blog Kulinarny
Łatwy, szybki i bez pieczenia sernik z truskawkami 3701

Truskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki. Żelatynę zalewamy szklanką ciepłej (NIE wrzącej!) wody, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Blachę wykładamy folią spożywczą, spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy truskawki. 2. W misie miksera umieszczamy twaróg, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie przelewamy

My Culinary Art
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 215

trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać

Smaczne Zdrowe
Pieczony boczek. 180

łyżeczki słodkiej papryki w proszku Łyżeczka granulowanego czosnku Łyżka majeranku 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie:  Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny

Kuchnia Łukasza
Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia 212

kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Studzimy i po przestudzeniu dodajemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Część truskawkowa Mleko, cukier i truskawki umieszczamy w misie blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Dodajemy nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu z lodówki do szklanek dodajemy część czekoladową

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki z czekoladową czapeczką 189

wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika. I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;) Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy do niego cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie biała i puszysta.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy ją do utartego masła. Wszystko mieszamy

Lawendowe Niebo
Pizza ze szparagami 184

wody, 1, 5 łyżki oleju i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniat amy i wyrabiamy na elastyczne ciasto (ja zrobiłam to mechanicznie hakiem robota). Po wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 200

cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (z termoobiegiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z kaczki 279

upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy – dość starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę. Zblendowane składniki umieszczamy w jednej dużej misie. Urabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 235

kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Szynkę, boczek, żółtko oraz szalotkę umieszczamy w dużej misie. Najpierw widelcem lub łyżką, a potem rękoma urabiamy składniki na jednolitą mięsną masę, w międzyczasie dodając również sól i pieprz. Z masy formujemy kotlety, 6-8 sztuk. Powinny być

Kulinarna Pokusa
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 224

wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!