łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej kolendry sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Według mnie jest to kluczowy etap przygotowania falafeli. Do masy nie dodajemy jajka, więc jedynym "klejem
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy
w mojej kuchnitroszkę większy). Składniki biszkoptu: - 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 7 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej (dałam 170g mąki orkiszowej typ700) Białka ubić w misie miksera na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier cały czas ubijając. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku. Na samym końcu dodajemy mąkę
Smaczne Zdroweśrodka. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy, dociskamy, wyrównujemy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik nowojorski po upieczeniu powinien być płaski
Smakowity Blog KulinarnyBiałka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej. Przechować przez noc w suchym, szczelnie zakrytym pojemniczku w lodówce. Zabieg ten ma na celu wzmocnienie białka, jednak nie jest konieczny. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 15 minut na najniższych możliwych obrotach miksera. Powolne ubijanie zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza, które z kolei powodują pękanie lukru. jeśli lukier
Pyry na Gazsoli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki) W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier do wypieków, nie przerywając ubijania. Do schłodzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy żółtka i miksujemy
Food Squarepatyczka). Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Krem truskawkowy: Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko
Passions hobbies lifewarzywa obrać, umyć, z cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem cebulę, czosnek, i pozostałe przyprawy w misie wolnowaru. Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić
Stare Garyzmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - na powietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie
Cukier&Puderjajek) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka winianu potasu (kamienia winnego) Przygotowanie: Mąkę przesiej i połącz z 1/3 szklanki cukru. Odstaw. Białka umieść w misie miksera i lekko je ubij na wolnych obrotach miksera - tylko do spienienia (40-60s). Następnie wsyp sól oraz winian potasu i wlej sok z cytryny. Możesz teraz zwiększyć obroty
Food Squaregotującą się wodą i miksujemy na niskich obrotach. Partiami dodajemy pozostały cukier. Ubijamy ok. 10-15 minut, masa powinna być jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus
Pudełko rozmaitościCiasteczka misie upiekłam dla młodszego syna. Przed Świętami miał klasową Wigilię to była też okazja do poczęstowania kolegów i koleżanki bo Kamilek w Wigilię właśnie ma urodziny. Ale takie ciasteczka mogą być też jadalnym prezentem, wystarczy ładnie zapakować w dekoracyjny słoik czy pudełeczko i mamy super prezent. Teraz kulinarne prezenty są coraz modniejsze, więc myślę że osoba obdarowana będzie
Ewa w kuchnibudyń śmietankowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, polewa czekoladowa - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki cukier, jajka "L" utrzeć w misie robota z 5 minut na większych obrotach dodać twaróg śmietankowy tłusty, jogurt grecki i mieszać z 5 minut wsypać budyń, skórki z pomarańczy w cukrze krojoną w kostki i mieszać
W Mojej Kuchni LubięCiasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie
Smaczna Pyzaopakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier puder - do posypania ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę, drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy
W Mojej Kuchni Lubię