miś - 500 przepisów (strona:28/34)

NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 258

100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego- 80g skrobi kukurydzianej-120g wiórków kokosowych- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą)W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruche

Smaczne Zdrowe
Miodownik z kremem budyniowym. 320

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości

Kuchnia Łukasza
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 466

ksylitolu , dałam 140g                (lub 7 łyżek cukru)- 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g    (lub 7 łyżek mąki tortowej)W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 206

miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki. Gotową śmietanką kokosową 22% wystarczy otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników. Nasączenie: woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia

Malinowe Pocałunki
drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 191

misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty 22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 458

całości. Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak. Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.  O NIEJ TUTAJ Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 247

daję źrodlaną)Dodatkowo:- ziarna do posypania: u mnie płatki gryczane, dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych.Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba.W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko

Smaczne Zdrowe
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 242

pszennej typ650- 300g zakwasu żytniego- 2 g suchych drożdży (nie trzeba)- 20g soli- 400ml wodyDodatkowo:- mak lub mąka żytnia do posypania chleba- oliwa do posmarowania ciastaWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Gdy dodajemy do ciasta drożdże to wówczas miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.50-60 minut, do podwojenia objętości

Smaczne Zdrowe
Sałatka ziemniaczana. 356

miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy.  Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ruskie na oleju rzepakowym 178

pewnym sekrecie, który wygrzebalam dawno temu gdzieś w internecie. A mianowicie … Naszą mąkę oraz olej rzepakowy, powiem Wam , że trzeba go dość sporo, sól, mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "cieplą kluchę " :-) właśnie sekret tkwi w tym wrzątku i dokładnym bilansie między ciepłą a chłodną wodą. Gwarantuję Wam, że ciasto wyjdzie idealne, będzie odskakiwac

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK REWELACJA 29721

misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać.W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć

Smaczne Zdrowe
Cienkie naleśniki 201

pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).  2. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem

Proste Potrawy
Pychota Inaczej 8198

wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia.   Krem:   500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru   Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia.   Wykonanie:   Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu

Made By Mom And Son
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 158

piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.     Krem:   400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru   Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się zważyć.   Wykonanie:   Na pierwszy blat ciasta nakładamy więcej niż połowę kremu. Przykrywamy

Made By Mom And Son
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 174

masła 250 g mąki pszennej 30 g cukru + 100 g szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego konfitura ulubiona                 Żółtka, mąkę, masło, 30 g cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około

Made By Mom And Son