miś - 500 przepisów (strona:26/34)

Chalka waniliowa 120

wsypac pokruszone drozdze i wymieszac do ropuszczenia. Dodac cukier i 2 lyzki maki.Zaczyn zostawic na 15 min do napuszenia.Rozpuscic maslo.Gdy uzywamy suchych drozdzy nie robimy zaczynu.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drozdzowego na predkosci 2 zagniatac  okolo 10 minut,do uzyskania gladkiego ,rozciagliwego ciasta.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia w cieplym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 228

tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac do miski .Dodac pokrojone w male kawalki zimne maslo.Rozdrobnic miedzy palcami,az do uzykania konsystencji"mokrego piasku".Mozna to samo zrobic w misie robota.Dodac potem 3 zoltka i zagniesc jednolite ciasto formujac kule.Owinac folia i wstawic do lodowki przynajmniej na pol godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki wrzucic do szerokiego,plaskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 146

lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce.Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 178

tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wyrownac,docisnac do dna i wstawic do lodowki, zeby lekko stwardniala.Rozpuscic zelatyne wg zalecen na opakowaniu.Zrobilam to doslownie w trzech lyzkach wody.Smietanke kokosowa ubic w misie miksera.Nie ubije sie na sztywno jak kremowka,ale lekko sie napowietrzy i wzburzy.Caly czas ubijajac dodajemy porcjami jogurt grecki i cukier.Ubicie smietanki kokosowej w duzej mierze zalezy od producenta.Takze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 272

drozdzy2 lyzki platkow gorskich do posypania Wykonanie:Platki owsiane zalac goraca woda i odstawic do wystudzenia.Powinny miec konsystencje gestej pasty.Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten.Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 194

nasiennych.Pokroic w 2-cm szpalty i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C.Piec 20-30 minut.Miekka dynie zblendowyc,a potem calosc przetrzec przez sito.Skladniki na mase serowa umiescic w misie miksera i dodajac po jednym jajku zmiksowac na jednolita mase.Mase serowa wylac na wczesniej przygotowany spod.Piekarnik rozgrzac do 175°C.W tej temperaturz piec sernik 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 199

orkiszowej180 g wody1,5 lyzeczki soli30 g oliwy z pomidorow70 g pomidorow suszonych w oliwie1 plaska lyzeczka suszonych drozdzy caly zaczyn z poprzedniego dniaWykonanie:Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac.Wyrosniete ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 193

ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie:  Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne i ciagliwe,by dalo sie latwo formowac i sklejac.Doskonale wyrobione ciasto przykryc sciereczka i pozostawic,by odpoczelo.Cebule pokrojona w dorbniutka kostke zezlocic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 633

miodu120 g rodzynek50 g smażonej skórki pomarańczowej50 g migdałów2 łyżki amaretto lub rumu100-120 g mlekaWykonanie:°Mleko razem z masłem podgrzać w rondelku.Pozostałe składniki odmierzyć i umieścić w misie robota.Gdy korzystamy ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 213

zoltko45-60 g masla 30-50 g cukru perlowego1 lyzka cukru waniliowego-domowegosol- spora szczypta1 lyzeczka suchych drozdzyWykonanie:Mleko razem z maslem podgrzac w garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 209

tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac na gladka mase.Caly czas mieszajac wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac.Wstawic do nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 214

odstawic na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasuodwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi "ruskie" z cukinia 140

przesmazyc razemugotowane ziemniaki ubic tluczkiem,polaczyc z podsamzona cukinia i cebulka.Sowicie doprawic sola i pieprzem.Wymieszac z posiekanym oregano lub majerankiemmake z ciepla woda,sola i oliwa umiescic w misie robota i zagniesc gladkie,sprezyste nieklejace sie ciasto.Mozna zagniesc je recznie,w razie potrzeby podsypywac makarozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegigotowac kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 202

mielonych migdalow ( u mnie ze skorka)75 g masla75 g cukruWYKONANIE:maslanke z woda delikatnie podgrzac w malym garnuszku.Dodac pokrojone w wiorki maslomake,cukier,drozdze i sol umiescic w misie robota,dodac maslanke z maslem i zoltka jaj i zagniesc hakiem  gladkie,lsniace nie lepiace sie ciasto.Mise przykryc folia spozywcza ,umiescic w cieplym miejscu i odstawic do podwojenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 195

płaskie łyżeczki soli320 ml wody200 g żytniego zakwasu1 łyżeczka drożdży instantWykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianymodważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać  na 2 predkości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!