miód - 5845 przepisów (strona:288/390)

Pomarańczowa owsianko-otrębianka z cynamonową nutką :) 164

pogodę, postanowiłam zrobić pyszną cytrusową owsianko-otrębiankę ^^ ~ Owsianko-otrębianka z pomarańczą ,serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: 20g płatków owsianych 20g otrębów owsianych 100g serka twarogowego jedna pomarańcza łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia Płatki, otręby, cynamon i słodzidło umieszczamy w garnuszku, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość przekładamy do słoiczka/miseczki. Na owsiance układamy serek i obraną, pokrojoną

Kuchenny Skrawek Nieba
Bakłażan po sycylijsku 177

smażyć razem Przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę wsypać do całości Wymieszać, podlać wodą (pół szklanki ), doprawić solą i pieprzem, chwile pogotować Ja dodałam jeszcze ciut miodu, wytworzony sos miał wtedy słodko- kwaśny smak. Można podać na małe spotkanie kawalerskie czy panieńskie :) A z ryżem będzie dość sutym, choć bezmięsnym daniem

Proste Potrawy
Idealny... Gotowany serniczek bananowy na mące z cieciorki :P 199

równie pyszne) ~ Gotowany serniczek bananowy na  mące z  cieciorki ~ Składniki: 200g serka twarogowego jeden banan jajko łyżka  mąki z ciecierzycy  (można użyć ziemniaczanej) miód/cukier/stewia  Wszystko prócz mąki blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Mąkę rozrabiamy w wodzie/mleku i wlewamy do garnuszka. Całość gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Serniczek przekładamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczka jaglane z foremek na babeczki 390

kęsa! Składniki na 12 ciasteczek: 115 g kaszy jaglanej + szklanka wody + pół szklanki mleka i szczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego (ew. stewia) Opakowanie cukru waniliowego (5 g) 1 łyżka budyniu waniliowego (bezglutenowego) 1 łyżeczka siemienia lnianego Kilka kropli aromatu waniliowego  1 łyżeczka budyniu waniliowego Przygotowanie

Czarnawisienka
Proziaki z dżemem na idealny poranek 236

duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.  Podawać z ulubionymi smakiem dżemu. Proziaki na instagramie ! Również może Ci się spodobać:  Proziaki z miodem i oscypkiem   Ruchanki

Czarnawisienka
Naleśniki pełnoziarniste z sosem wiśniowym "MAGIA SMAKU"!!! 348

mnie firmy Kotayi - jest cudowna!!!)  3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy

Restauracyjka Literacka
Stefanka 351

Składniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy

Gorący kąsek
DESER CHIA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 360

przygotowywałam już również z mrożonych. Polecam, ten deser jest tego wart ! Zdrowa pychotka ! :-) Składniki: - 5 łyżek nasion chia - 400ml mleka owsianego lub ryżowego - 1 łyżka ksylitolu (cukru lub miodu) Sos truskawkowy: - ok.20-25 truskawek - 1-2 łyżki ksylitolu Truskawki podusić widelcem lub zmiksować blenderem, dodać ksylitol. Mrożone truskawki zasypać kilka godzin wcześniej ksylitolem i odstawić do rozmrożenia, następnie podusić je. Dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Z uśmiechem na ustach i nie tylko :) 115

niego cynamon i słodziutkie jabłuszko z ogrodu mojej cioci ;) ~Migdałowa kasza manna z serkiem twarogowym, jabłkiem i cynamonem ~ Składniki: 30g kaszy manny 250ml mleka migdałowego (może być zwykłe) miód/cukier/stewia cynamon jabłko Kaszę gotujemy ze słodzidłem na mleku migdałowym i przelewamy do miseczki. Serek twarogowy mieszamy ze słodzidłem, jabłko kroimy w plasterki i układamy na mannie. Całość posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Serniczek bananowo- owsiany :) 185

serniczek słodziutki,sycący a przede wszystkim BANANOWY :D Serniczek  przed wymieszaniem: Serniczek po wymieszaniu: ~ Serniczek bananowo-owsiany ~ Składniki: 200g serka twarogowego  30g otrębów owsianych mały banan miód/cukier/stewia Otręby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do zgęstnienia (możemy pominąć ten etap) dodajemy je do serka wraz z rozgniecionym bananem i słodzidłem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy do słoiczka/miseczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Mikołajkowy groch czekoladowy. 188

kakao 60 g cukru brązowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika lub   mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli   Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop.,około

Kulinarny karnet Christophera
Chutney cebulowo rabarbarowy. 126

zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 286

Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać

Kulinarny karnet Christophera
Imbir kandyzowany. 198

wolnym ogniu 10min. Odcedzić imbir i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy .Przesączu nie wylewać. Odcedzony imbir i cukier zalać wodą i gotować powoli ,aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. Plasterki wyjąć i ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze trzcinowym. Pozostawić do wyschnięcia. Suchy w szczelnie zamkniętym , ciemnym naczyniu można przechować kilka miesięcy. Otrzymany syrop mieszamy z pozostawionym przesączem i wykorzystujemy jako

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 155

with black lentils. Składniki. 7 dużych krewetek 150g soczewicy czarnej 1 łyżeczka przyprawy Kucharek Marynata. 125ml oliwy z oliwek 80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając

Kulinarny karnet Christophera