marchew - 1/2 małej cukinii Marchew i cukinię, potknij na cieniutki paseczki, za pomocą specjalnej maszynki. - 1 łyżka posiekanej pistacji - 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, sól, odrobina chili Warzywa wymieszaj z dresingiem. - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak Warzywa ułóż na kaszy pęczak i posyp posiekaną pistacją! Idealny delikatny i lekki obiad! ;-) SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIJidysz - גוגל מוגל, czyli także kogel mogel . Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao, rodzynki lub sok z cytryny. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru ( źródło ). Składniki
My Culinary Artładnie zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem
SMYKWKUCHNIRyż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne
SMYKWKUCHNIcukier a ksylitol obok stewii wydaje mi się obecnie najbezpieczniejszym naturalnym słodzikiem. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: spód: 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym) 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g kg sera twarogowego
Ze smakiem i z pasjąchłodne, jesienne wieczory oprócz kubka gorącej herbaty z miodem i cytryną polecam gorącą czekoladę. Moją ulubioną z takich gotowych była pomarańczowa La Festa. Niestety od dawna nie mam jej w sprzedaży. Dziś podaję Wam przepis na czekoladę do przyrządzenia w domu. Dla dwóch osób. Z piankami lub bez. Pyszna i słodka, odpowiednio rozgrzewa. Składniki: 500 ml mleka 90 g gorzkiej
Pasja SmakuSzybkie śniadanko, kasza manna z mango! Szklankę mleka zagotuj w rondelku, dodaj łyżkę miodu i 3 łyżki błyskawicznej kaszy manny. Gotuj 4 minuty. Wlej do miseczki, dodaj pokrojone mango. Śniadanie w 5 minut gotowe
SMYKWKUCHNIbaaardzo smaczne. Idealne zarówno do konfitury, powideł, jak i dodatków wytrawnych. Ja znalazłam je tutaj , jednak przepis troszkę zmodyfikowałam, m.in. zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową (dodałam też żytnią), pominęłam miód (jest zbędny, drożdże wyrastają bez niego), zmniejszyłam także ilość drożdży. Początkowo zaczynałam od 400g mąki orkiszowej i 100g żytniej, jednak stopniowo musiałam jeszcze dosypać 40g mąki orkiszowej, tak by ciasto
Smaczne Zdrowemleczko kokosowe, jak ryż wchłonie, dodaj kolejną porcję mleczka, jak mleko się skończy dodawaj wodę. Ryż w ten sposób ciągle mieszając ugotuj do miękkości. - 2 jabłka kwaskowate - 1 łyżka miodu - 2 gwiazdki anyżu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 łyżki żurawiny - odrobina startej laski cynamonu - kilka ziarenek wanilii Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, i prażymy w garnku na oleju kokosowym, dodajemy
SMYKWKUCHNIMANGO LASSI /źródło: Kwestia Smaku ; podaję z małymi zmianami;/ 3-4 porcje 1 dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 szklanki zimnej wody 1 pełna łyżka Golden Syrup (lub miodu) szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego kardamonu Mango obieram. Wrzucam do wysokiego naczynia, dodaję wszystkie pozostałe składniki i miksuję za pomocą blendera. Wstawiam do lodówki. Podaję schłodzone. SMACZNEGO! Jeśli masz kłopot
W kuchni Karmel-itkigorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIupieczeniu studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, najlepiej włożyć go na noc do lodówki - na następny dzień jest (serio!) idealny. Polecamy każdy kawałek polać golden syrupem, lub po prostu miodem - smakuje i wygląda jeszcze fajniej. Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0
Symfonia Smakówaromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny - łyżka płatków migdałowych w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę Kromki chleba pełnoziarnistego zrumień na złoty kolor w tosterze, nałóż obficie krem
SMYKWKUCHNIczym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę
ladykitchenszczegół sprawia, że są wyjątkowe :D Składniki: 2 jabłka 1 łyżka płatków owsianych 4 migdały 2 orzechy laskowe 2 orzechy włoskie 3 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Przygotowanie: Jabłka starannie myjemy i pozbywamy się gniazda z pestkami. W miseczce łączymy, płatki, posiekane migdały, orzechy, czekoladę i mód - faszerujemy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Niezły Młynek