Składniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku.Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą
SMYKWKUCHNIbiałego wytrawnego 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 1/4 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Sos. 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sol pieprz Wykonanie. Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie. Osączyć i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i dodać 4 łyżeczki
Kulinarny karnet ChristopheraMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.plsmaczny. Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane. Będzie czym zaskoczyć gości :) Składniki : 3 litry dobrego czerwonego wina 1 butelka rumu 750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód 2 opakowania cukru waniliowego 90 całych ziaren kawy Przygotowanie : Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy do nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego) Odstawiamy na 10 dni i codziennie mieszamy butelką
Proste PotrawyPonadto maluchy będą mięć mnóstwo zabawy podczas ich samodzielnego tworzenia. Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 240 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko
Słodka StronaPierniczki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/5 kg mąki 20 dag cukru pudru miód masło lub margaryna (15 dag) 1 jajo łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia. Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką. Źródło
WojnaNaSmaki.plwypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa
Słodka Stronaprzygotowania: Mleko podgrzewamy, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty. Gotową owsiankę podajemy ze świeżymi owocami, bakaliami, polane miodem lub dowolnymi konfiturami. Moje posty
Słodka Stronauwielbiamy. Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie". Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sto kolorów kuchnilepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga Moje Wypieki . 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jajka 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki
Szefowa kuchnimnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obieramy jabłko oraz pomarańczę
Moje pyszne gotowanieOkres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam szczerze powiedzieć, że to główny składnik większości naszych potraw świątecznych. Chcę się z Wami podzielić moim ulubionym ciastem świątecznym, przepis jest prosty, a ciasto jest bardzo aromatyczne i mokre, przez co możemy delektować się
Niezły Młynekrobię od 3 lat. Są smaczne, pięknie pachną w całym domu, a dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki: 1 kg mąki pszennej kostka margaryny 250 g 300 g miodu 400 g cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao przyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania
upichcictrują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty: 6 łyżek sosu sojowego , kieliszek wódki , łyżka octu winnego , 3 łyżeczki płynnego miodu , ok. 2 łyżeczki soli , ok. 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu , 2 duże ząbki czosnku , średnia cebula . Cebulę i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Połączyć z resztą składników i dokładnie
Codzienna kuchnia niecodzienna