miód - 5845 przepisów (strona:276/390)

Salatka z surowej cukinii-pyszna 42008

dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 157

foremce o przkroju 20 cm.Skladniki na spod: 7 sucharkow pelnoziarnistych -70 g2 lyzki wiorkow kokosowych50 g maslaSkladniki na mase:500 g jogurtu greckiego250 g smietanki kokosowej4 lyzki cukru pudru ( miodu lub stewii)6 platkow zelatyny (10 g)Wykonczenie:1/2 opakowania galaretki malinowej (na 250 ml wody)250g jagod (lub borowki amerykanskiej)Wykonanie:Sucharki,wiorki kokosowe i maslo (moze byc prosto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 199

uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 121

Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty 168

grubych oczkach tarki (jablko rowniez,gdy go uzywamy ).Wszystko wymieszac z sola,dobrze ugniesc i pozostawic na okolo 15 minut,az kapusta "pusci"sokOcet ryzowy dokladnie wymieszac z miodem i oliwa do powstania gladkiej emulsji Powstala miksture wymieszac z kapusta.Dodac posiekany koper i zielona pietruszke.Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 200

reguluje przamiane materii ,no i wiekszosci morelowych "skarbow" .Swieze morele warto rowniez wykorzystac jako naturalny kosmetyk.Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu.Wystarczy wymieszac rozgnieciona morele z 1 lyzka jogurtu i odrobina miodu i polozyc na twarz.Doskonale poprawi kondycje skory wysuszonej na sloncu i wietrze.Uff..zebralo sie tego troche. Mam nadzieje,ze te wszystkie "za" przekonaly Was ostatecznie,nawet jesli nie jestescie posiadaczami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 170

miazsz z baklazanaPrzygotowanym farszem napelnic polowki baklazanow,posypac startym serem i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .Piec okolo 25-30 minut.Jogurt wymieszac z 1 lyzeczka musztardy,dodac miod i posypac starta skorka z wyparzonej cytryny.Swietnym dodatkiem smakowym jest mieta.Listki miety pokroic w cieniutkie paseczki i wymieszac z sosem jogurtowym. Baklazana podawac z sosem jogurtowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 251

Od dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 147

handlu swieze figi.Wrzesien to ich pora.Sa w naprawde w przystepnej cenie.Takze sie nie zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 169

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Crumble jeżynowo-jabłkowe 139

rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi  migdalami,orzechami,  platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia lub inny slodzik.Jezyny sa tak aromatyczne,ze nie wymagaja innych przypraw,ale juz np  jablka nie obejda sie bez cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 607

przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce zalać wrzątkiem migdały,by w łatwy sposób zdjąć z nich skórkę. Mak zalać ciepłym mlekiem.W rodelku stopić masło razem z miodem ( mój byl zcukrzony),dodać do maku.Umyte rodzynki odsączyć na sitku,a migdały obrać ze skórki.Połączyć z makiem.Dodać skórkę pomarańczowa i amaretto.Ubić na sztywno pianę z dwóch białek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 150

mleka3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej2 jajka1/3 lyzeczki soli1 lyzka oleju1 lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe: 250 g twarozku lub jogurtu greckiego2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub cukrukilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy:2 pomarancze+sok z pomaranczy1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau 1 lyzka masla Wykonanie:Przygotowac ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 146

miodu1/2 lyzeczki soliWykonanie:jajka - i zolto i bialko przetrzec przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi  jajkami,ugotowac je na twardo,nastepnie wystudzic)do przetartych jajek dodac jogurt,chrzan,miod,sol  i wymieszac.Gotowe!Przed podaniem schlodzic w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 167

zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa -290 gprazone ziarno slonecznika-90 gwoda-210 gdrozdze instant-2,5 gsol-10 gsyrop slodowy (dalam miod)-1 lyzeczkalamane ziarno zyto-75 g+75 ml wodyzakwas zytni-170 gWykonanie:przygotowac zakwas-90 g maki zytniej chlebowej wymieszac z 70 ml wody i 1 lyzka zakwasu.Miseczke przykryc folia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!