miód - 5845 przepisów (strona:267/390)

Koktajl truskawkowy 162

dobrze posiadać trochę zamrożonych truskawek! przydają się w zimie :) Składniki: (na 2 porcje) -250-300 g truskawek (mogą być mrożone) -500 ml kefiru -ewentualnie do posłodzenia 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolity mus. Dodajemy kefir i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Można ozdobić owocami :). Smacznego! Aby napój był orzeźwiający, do truskawek można dodać kilka listków mięty. Całość

KasiekGotuje
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 165

mechanizm utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi. Regulacja ta zachodzi przy użyciu hormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można

Przepisy i porady kulinarne
Z MIŁOŚCI DO OWOCÓW - KOKTAJL OWOCOWY 122

wszystkie białe błonki. Tak przygotowane owoce zblendować, na gładką masę. Dodać wodę i jeszcze raz wymieszać blenderem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubicie bardziej słodkie koktajle, można dodać łyżkę miodu, ale ja zdecydowanie polecam samą słodycz zawartą w owocach

Kuchnia w opałach
Jak zrobić własny napój izotoniczny 248

naszego organizmu. Picie tego napoju zalecane jest podczas dłuższego treningu oraz w upalne dni, gdy nasz organizm traci dużo wody i elektrolitów. Składniki: 1,5 l wody 3 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny lub pomarańczy lub limonki (co kto lubi:)) 1/3 łyżeczki soli liście mięty (opcjonalnie w gorące dni) Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy z sobą tak, aby się

cooklife
Pieczona dynia z sosem z tahini 186

mnie można je jeść też na ciepło). W małej misce wymieszaj tahini, sok z cytryny, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj trochę zimnej wody i ubijaj, aż uzyskasz konsystencję miodu. Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam

Chilli Czosnek i Oliwa
Marynata do karkówki 346

średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju  2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez

bistro mama
K jak kreatywna. Niedziela nie musi być nudna. 114

wypiłam....paskudne było za to ciśnienie. Jedna, druga tabletka nie pomogły. Na dodatek mały mój cały zasmarkany. Kaszel też go nie oszczędza. Podaję mu syrop z sosny i miód malinowy, co by mu ulżyć. Ja nie miałam zbytnio ochoty na spacery, nie z tym bólem głowy. Wygoniłam moich na spacer, musiałam chwilę pobyć w ciszy. Wtedy zaczęłam malowanie :) W zeszły

ClauditteMissCooking
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 165

zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku granulowanego. Mięso bardzo dobrze smakuje upieczone w domowym piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wszystkie płyny, oraz aromat pozostają wewnątrz rękawa, a mięso pozostaje soczyste i pełne smaku

ClauditteMissCooking
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 299

następnie na kratce kuchennej. Krem: 100 g masła 200 g serka kremowego 50 g brązowego cukru 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i miod. Ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie. Przykrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch. Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Źródło: bbcgoodfood.com The post Pyszne Ciasto

Made By Mom And Son
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 125

rozjaśnionych gorącym latem. W blasku bursztynów. We wzorku na filiżankach pamiętających wesele mojej Prababci. W płomieniach ogniska, i za szybą kominka. W gasnącym świetle wieczornego miasta. W plastrze świeżego miodu. I w słodkim karmelu. Jest taki deser, który opływa złotem.  Słodkim i lśniącym. Kryjącym delikatny, aksamitny krem. Nie trzeba wiele, by opływać w złoto.  Trochę mleka, cukru, parę

KUCHARNIA
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 154

czerwonym. Cudo. Cudo. Cudo. Teoretycznie ten korzenny przysmak się pije  ("Sposób przygotowania: 4 łyżki korzennego czaju zalej 0,5 litra wody i zagotuj na wolnym ogniu. Odcedź, dopraw miodem i mlekiem. Gotowe!"),  ale w wypiekach również się wspaniale sprawdza.  Na pewno pobudza, rozpala zmysły, rozgrzewa, wspaniale pachnie. To wytwór szczególnie na jesienne i zimowe wieczory. Z ogromniastego

Wypisz Wymaluj
Ulga dla stóp---sollievo per i piedi 101

drogeriach lub przygotować go samodzielnie. Wśród pań popularnością cieszy się peeling z dodatkiem… cynamonu. Jak go przygotować? Wystarczy wymieszać 1 łyżkę cukru z 1 łyżeczką cynamonu, dodać do tego miód i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowaną miksturę nakładamy na wcześniej wymoczone i dokładnie osuszone stopy. Cynamon wykazuje duże zdolności wspomagającej leczenie infekcji grzybicznych, idealnie więc sprawdza się w pielęgnacji

w mojej kuchni