miód - 5845 przepisów (strona:264/390)

Zaskocz bliskich 216

umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach

Gotuj z Natką
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 205

jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką, bo jem żywe stworzenia! No cóż, rośliny też żyją, ale już

W kuchni Karmel-itki
Śniadaniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, kokosem i migdałami 204

otwarta paczuszka płatków owsianych. Na blacie leży jabłko. I już wiem, co zrobić. Jak mogłam nie pomyśleć o tym od razu??? Owsianka, zwłaszcza w te zimowe, ciemne poranki, to miód na zaspaną duszę łaknącą energii. Jeśli do tego wypełniona jest słodyczą jabłka i cynamonu, moje szczęście sięga zenitu.  Dodajcie wiórki kokosowe i posypcie "zupę" kawałkami migdałów, a ODPŁYNIECIE! ŚNIADANIOWA

Gotowanie to kochanie
Kurczak à la KFC 3249

gustu Składniki: różne kawałki z kurczaka (pałki, piersi i skrzydełka) Zalewa: 3 szklanki (poj. 250 ml) wody (3+1) 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Panierka: 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki kukurydzianej 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzane wino z suszonymi figami 178

Jeżeli szukacie czegoś ostrzejszego i bardziej wyrazistego możecie dodać suszone śliwki lub rodzynki. Ja mojego grzanego wina nie słodzę, ale Wy możecie do gotowanego napoju dosypać cukier lub posłodzić miodem już w kubku. GRZANE WINO Składniki (na 2-3 porcje): 0,75 czerwonego wina 1 pomarańcza 5-6 suszonych fig niewielki kawałek korzenia imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży 194

dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego - ja mam zamiar spróbować jeszcze z miodem 3 łyżki oleju kokosowy lub stopionego  klarowanego masła 350ml wody (1 1/2 szklanki) Suche składniki wymieszać w misce lub bezpośrednio w formie.  Mokre składniki wymieszaj w osobnej misce

Cukier&Puder
krem czekoladowy z awokado :) 142

zostawiam Was z przepisem na krem czekoladowy z awokado, a sama zabieram go ze sobą i uciekam nad morze :)) 1 dojrzałe awokado 2 banany 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu Wszystkie składniki miksujemy blenderem, aż powstanie jednolita masa. Następnie przekładamy do słoiczka lub pojemniczka! Krem można jeść na chlebku lub wykorzystać go w inny sposób ;-) Smacznego

Cukier&Puder
Placki z serka wiejskiego 3088

placki są po prostu pyszne ^^ Szybkie w przygotowaniu, nie rozwalają się, mają delikatny smak, a do tego, te kawałki rozpuszczonego serka :) Możemy je zrobić w wersji na słodko, dodając miód, suszone owoce, orzechy lub wytrawnej z ziołami, szczypiorkiem i wędliną. Takie placki spokojnie możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki z serka

Kuchenny Skrawek Nieba
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 293

minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku

ladykitchen
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 190

lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem. Bułki są bardzo łatwe do zrobienia, nie robią żadnych problemów podczas ich przygotowywania. Jedyne, nad czym muszę popracować, to są nacięcia... P.S. Dlaczego nazywają się „wiedenki

Grahamka, weka i kajzerka
Najpierw przeczytaj, potem kupuj! 154

czyli 4 łyżeczki cukru w jednym małym jogurciku. Takie tabele są na prawdę przydatne, bo cukier może być ukryty pod wieloma innymi nazwami . A są to na przykład: miód, glukoza, dekstroza, syrop kukurydziany, sorbitol, koncentrat soku owocowego, galaktoza, laktoza, polidekstroza, mannitol, ksylitol, maltodekstryna, syrop glukozowo-fruktozowy. To tylko dane na przykładzie cukru, a składników i ich zamienników, podstawników jest dużo

Zdrowie na języku :P
Serniczkowe serducho :) 201

Spróbujcie i mi powiedzcie :D Składniki (2 porcje): - 250 g serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy 0%) - 1 jajko - 1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej - 1 średni banan - ewentualnie miód/słodzik/cukier (u mnie bez:P) Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180* około 25-30 minut. Ja podałam z serkiem kakaowym (chudy twaróg

Zdrowie na języku :P
Współpraca z HARVEST foods :) 213

pyszności. Zdrowych ? A no właśnie! Wszystkie produkty Harvest foods wykonane są z najwyższej jakości składników, pochodzących prosto z natury, z regionalnych gospodarstw, są to między innymi: mąka pszenna pełnoziarnista, miód polski, jajeczka od kur z wolnego wybiegu, nierafinowany cukier trzcinowy, wiele pysznych dodatków typu: owoce suszone, orzechy, laska wanilii czy nawet ekologiczny koncentrat jabłkowy. Tak więc sami widzicie

Zdrowie na języku :P
Ciasto ze śliwkami bez mąki pszennej 673

tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 144

książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz szarlotkę

bistro mama