miód - 5845 przepisów (strona:260/390)

Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 303

minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku

ladykitchen
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 200

lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem. Bułki są bardzo łatwe do zrobienia, nie robią żadnych problemów podczas ich przygotowywania. Jedyne, nad czym muszę popracować, to są nacięcia... P.S. Dlaczego nazywają się „wiedenki

Grahamka, weka i kajzerka
Najpierw przeczytaj, potem kupuj! 161

czyli 4 łyżeczki cukru w jednym małym jogurciku. Takie tabele są na prawdę przydatne, bo cukier może być ukryty pod wieloma innymi nazwami . A są to na przykład: miód, glukoza, dekstroza, syrop kukurydziany, sorbitol, koncentrat soku owocowego, galaktoza, laktoza, polidekstroza, mannitol, ksylitol, maltodekstryna, syrop glukozowo-fruktozowy. To tylko dane na przykładzie cukru, a składników i ich zamienników, podstawników jest dużo

Zdrowie na języku :P
Serniczkowe serducho :) 207

Spróbujcie i mi powiedzcie :D Składniki (2 porcje): - 250 g serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy 0%) - 1 jajko - 1 łyżka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej - 1 średni banan - ewentualnie miód/słodzik/cukier (u mnie bez:P) Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180* około 25-30 minut. Ja podałam z serkiem kakaowym (chudy twaróg

Zdrowie na języku :P
Współpraca z HARVEST foods :) 223

pyszności. Zdrowych ? A no właśnie! Wszystkie produkty Harvest foods wykonane są z najwyższej jakości składników, pochodzących prosto z natury, z regionalnych gospodarstw, są to między innymi: mąka pszenna pełnoziarnista, miód polski, jajeczka od kur z wolnego wybiegu, nierafinowany cukier trzcinowy, wiele pysznych dodatków typu: owoce suszone, orzechy, laska wanilii czy nawet ekologiczny koncentrat jabłkowy. Tak więc sami widzicie

Zdrowie na języku :P
Ciasto ze śliwkami bez mąki pszennej 689

tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 154

książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam.Ale w ostatniej chwili zaświeciła się lampka: RABARBAR!Pamiętam słowa mojej mamy, kiedy prosiłam jąo upieczenie szarlotki na moje urodziny w czerwcu.Odpowiedziała mi wtedy: teraz? kiedy tyle sezonowychowoców jest w ogrodzie ty chcesz szarlotkę

bistro mama
Faworki 197

sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie obawiała. A wiedziała, że ja mam wybitny dar prowokowania dziwnych wydarzeń w kuchni. Jak nie spróbowałam palcem wrzącego miodu z masłem, to kręcąc się po kuchni i śpiewając do dezodorantu, strącałam garnki z zupą pomidorową. Dziś jestem bardziej ostrożna, ale niektóre przypadki ciągle się mnie imają. Potrafię bezprzewodowy czajnik

bistro mama
Zielony koktajl z selera, kiwi, banana i szpinaku 228

mnie mieszane2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce obieramy ze skóry, selera z włókien.  Szpinak myjemy. Wszystkie składniki miksujemy, dodając wodę i otręby. Możemy dosłodzić odrobiną miodu - mnie wystarcza słodycz banana :)Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z serowymi kabanosami 352

Na dzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i

Niezły Młynek
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 215

Dzisiaj nadarzyła się okazja. Łosoś poszedł w ruch razem z przyprawą i patelnią. Obiad miałyśmy przepyszny!!!Losos teriyaki z pistacjami400 g łososia bez skóry i ościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem i szparagami 250

Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ja to robię trzepaczką, możecie użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw

kulinarnyJa
Rozgrzewająca herbata zimowa 198

plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa

kulinarnyJa
Orzeźwiający koktajl z sokiem z owoców granatu 172

Piękna, słoneczna pogoda zachęca do przygotowania czegoś orzeźwiającego. Mam okazję zaprezentować Wam mój koktajl ze 100% soku z granatów. Zdrowy, energetyczny i pełen witamin. SKŁADNIKI

kulinarnyJa
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 217

mnóstwo bibelotów z innej epoki, które nie raz skłaniają do zabawy w zgadywanie do czego należy ich używać. Na parapetach książki i gazety. W wiszącym kredensie, za szklanymi drzwiami miód i inne przetwory. Wszystko dobrane z gustem i dobrym smakiem, nic dziwnego, że miejsce to zostało dostrzeżone przez dziennikarzy miesięcznika Weranda Country.Menu to cała osobna opowieść. Ktoś kto je wymyślił

W kuchni wieczorem