miód - 5845 przepisów (strona:257/390)

Naleśniki bezglutenowe 187

czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Bananowo-jagodowo-poziomkowe lody bez maszynki 114

Cieplej trochę się dziś zrobiło i nie mogłam się oprzeć! Pycha, pycha, pycha! :) Składniki 2 banany 3 garście owoców, u mnie: jagody i poziomki Opcjonalnie: cukier, miód Banany obrać i zamrozić. I teraz są dwie drogi, ja wybrałam drugą: 1. Banany wrzucić do malaksera, dodać pozostałe owoce i wszystko zmiksować. Nakładać od razu. 2. Zamrozić wszystkie owoce i wszystkie zmiksować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe ciastka z chilli 119

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli) 5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 129

kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 129

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 215

oliwa lub olej   Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy

Moja Delicja
Placuszki bananowe z mango i malinami, jogurtem i chrupiącą granolą 207

idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu. Składniki: 2 banany 2 jaja 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny w Biedronce, moje odkrycie

Mango Papaja
Batoniki 100% bakalii 115

Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich lub dość wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie w miarę jednolita i dość kleista. Do batoników nie trzeba dodawać miodu. Jest wystarczająco słodka, a zmiksowane daktyle i morele są na tyle lepkie, że z masy można uformować dowolne kształt. Małe foremki lub jedną większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy

bistro mama
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 202

przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić

Poezja smaku
Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami 150

truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :)   Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny garść mrożonych truskawek 1/3 bardzo dojrzałego mango  Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki

Chocolate Muffin Blog
Rodzaje wód butelkowanych 215

substancjami konserwującymi. Butelka takiej wody może mieć nawet 400 kcal. Dla porównania zwykła woda ma...0 kcal. Jest różnica? Zamiast tego lepiej wrzucić do środka kawałek cytryny i odrobinę miodu. Ile pić dziennie? Odpowiedź brzmi: to zależy. Jest mnóstwo czynników wpływających na zapotrzebowanie, jest to sprawa bardzo indywidualna. Przyjmuje się, że średnio powinniśmy pić 1,5 l dziennie, natomiast

Powiedz dietom nie
Kichaj na wiosenne przeziębienie 354

wiosenne rozgogolenie. Wystarczy poranną kawę zastąpić mocno witaminową bombą zdrowia i energii. Koktajl na wiosenne przesilenie szklanka pokrojonego jarmużu kiwi obrane i pokrojone w kostkę plaster świeżego imbiru łyżeczka miodu akacjowego szklanka wody mineralnej niegazowanej Wszystkie składniki zmiksuj. I pij na zdrowie!  * * * Szukasz p omysłu na wi osenn e przesilenie? A może chcesz podzielić się przepisem na zielony smakołyk

bastalena
Czekoladowy mus z awokado 173

pokazywałam .  Idealny na podwieczorek.  Wzorowałam się na przepisie Edytki .     Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki niesłodzonego kakao 1 - 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu, syropu klonowego) 1 - 2 łyżki wody kokosowej (lub mleka)   Wykonanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę.  Razem z pozostałymi składnikami przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować.  Schłodzić przed podaniem

Sto kolorów kuchni
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :) 529

Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1609

Mój ostatni przepis na  Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować

kulinarnyJa