Jajka roztrzepać widelcem, dodać jogurt i pokruszoną drobno fetę. Następnie dodać bardzo drobno pokrojony lub starty camembert. Wylać na podpieczony spód, ułożyć pokrojone w plasterki lub ćwiartki posmarowane mieszanką miodu i oleju, figi. Piec kolejne 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. 1/8 tarty zawiera: 273 kcal, 13 g białka, 12 g tłuszcze, 28 g węglowodany, 2,3 g błonnik
Powiedz dietom nieCiasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę przesiewamy
Luźna KuchniaSkładniki: 1 opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki miodu po 6 suszonych śliwek i moreli rodzynki i orzechy włoskie Przygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy
Luźna KuchniaSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy
Luźna Kuchniamiód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem taki można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-) Zapraszam! Na ciasto: - 250 g mąki pszennej babuni - 125 g masła - 1,5 łyżki lemon curd - 2 żółtka
SMYKWKUCHNIDlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A czemu nie? :) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 100 ml maślanki naturalnej 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju folia aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować
Kuchcik gotujePodaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, przyprawa
Kuchnia Beatyniektórych swoich potraw ocet np. jabłkowy, ten ocet będzie równie dobry! SKŁADNIKI: 2kg. śliwek węgierek ZALEWA: 2 szkl. wody 3/4 szkl. octu 10% 1/2 kg. cukru 1 łyżka miodu 5-6 goździków WYKONANIE: śliwki myjemy i drylujemy, ze wszystkich składników gotujemy zalewę, dodajemy śliwki-czekamy do ostygnięcia, następnie jeszcze raz zagotować, wkładamy do słoików i gotowe
Kuchnia BeatyWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już
Kuchnia Beatypołączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE Składniki (ok.10 muffinek): 1 szklanka mąki z pełnego przemiału 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajo 1/2 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół
Gotowanie to kochaniecienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości
Bon Appetit Małgorzatyposypania. Sos malinowy z crema di limoncello : 300 g mrożonych malin, 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka, 5-7 łyżek syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać
SzczyptaSmaQkoperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem pudrem
Mango Papajaupiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki: 12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant) 250g mąki 1 łyżeczka proszku d pieczenia szczypta soli
Amatorka kuchenna