falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser (2013, Giuseppe Tornatore) - warto obejrzeć. Wątek kryminalny i romans ze sztuką w tle. Lekko przewidywalny. Carrots in tahini A changed recipe
Qlinarnie i Qlinarnietofu kilka łyżek oleju 400 g pokrojonych pieczarek 1 kg kiszonej kapusty z marchew ką, po odciśnięciu soku 150 g pokrojonych suszonych śliwek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu sztucznego lub cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz 500 ml wody Pokrój tofu w kostkę. Rozgrzej olej
Qlinarnie i Qlinarnieprzyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne, zwiększa odporność organizmu (zalecany przy przeziębieniach), poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu. Można
Qlinarnie i QlinarniePasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy 2. Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze
Qlinarnie i Qlinarniemasy. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do miesiąca. Smacznego! W ten sam sposób można przygotować masło z dowolnych orzechów. Można też pokusić się o różne dodatki - odrobina miodu, posiekane orzeszki, żeby przyjemnie chrupało, jakieś przyprawy... Tylko wyobraźnia Was ogranicza
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu brak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość, pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem … czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy
Jadło i czytadłopokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia
Jadło i czytadłoPrzepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy
Jadło i czytadłogarści świeżego szpinaku 2 jajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadłopalce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu z dyni 3 jajka 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany 36% Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania. Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier
Jadło i czytadłomoich ulubionych ekspresowych sosów. Jego składniki prawie zawsze są pod ręką, nadaję się do surówek, sałatek, mięs i nie tylko 3 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe
Jadło i czytadło320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było jej wałkować. Ciasto odstawiamy
Jadło i czytadłoskomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą
Jadło i czytadłojajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić
Jadło i czytadłokurczaka w sosie sojowo - miodowym jest banalnie proste, a efekt to niebo w gębie. 500 g kurczaka w cząstkach Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Kurczaka lekko posolić i popieprzyć, włożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę, wymieszać i odstawić
Jadło i czytadło