miód - 5845 przepisów (strona:241/390)

Wegański "sernik" owocowy 152

Ciasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki

Milion Smaków
Napój pietruszkowy 104

Zbawienny dla cery, oczyszczający dla organizmu, z dużą zawartością witaminy C, orzeźwiający ciało i umysł, jednym słowem prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli ktoś nie przepada za pietruszką można dodać trochę miodu lub ksylitolu dla przełamania smaku, a nawet kawałek jabłka

Milion Smaków
Żurawina z pomarańczą 132

idealnie sprawdza się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi. Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak

Milion Smaków
Muffiny jaglano-dyniowe 154

zdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale

Milion Smaków
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 204

końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy na końcu książki znajdziemy dział pod nazwą STYLIZACJA, w którym Donna pokazuje kilka pomysłów na udekorowanie talerza

Plate of Joy
Botwina zasmażana pod beszamelem 190

skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pałki po cygańsku 479

mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie

Smaczna Pyza
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 279

cały zaczyn 170 g ugotowanej białej kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę

Grahamka, weka i kajzerka
KRETA – czyli co i jak na własną rękę. 206

euro za opakowanie około 500-600 gram banany od 1,20 do 2,20 euro za kilogram pomidory od 1,50 do 2,20 euro za kilogram rakija z miodem 6,00 euro za 1 litr ręcznik plażowy 3,00 euro  Ile trzeba zapłacić za 11 dniowe (lub 2 tygodniowe) wczasy na Krecie wiosną kupując je w biurze podróży

ClauditteMissCooking
Pieczone warzywa 253

warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki. Rozmaryn

Mama Gotuje
Wędzony sos Barbecue. 200

etykiety! :) Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu, u nas kwaskowy ketchup BIO od Primavika 4 łyżki musztardy, u nas łagodna BIO od Primavika 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych) 2 łyżki oleju rzepakowego Czerwoną cebulę i czosnek

MamaOskarka
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 173

/szt.). Naczynia są odporne na działanie temperatury do 220°C. ****************************************** KONKURS DO WYGRANIA:  3 zestawy . A w każdym: oli wki zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem

bistro mama
Koktajl szpinakowo-bananowy 209

Banana pokroić na kawałki, zblendować Dodać pokrojoną pomarańcze, zblendować Dodać szpinak - zblendować Dolać przegotowanej wody i jeszcze raz całość zblendować Do smaku można dodać kilka kropel cytryny lub troszkę miodu. Na zdrowie ! Kto lubi koktajle bardziej esencjonalne to doda mniej wody, ja wypiłam prawie bez dodatku wody, pycha... Pomysł podpatrzyłam w internecie, smak koktajlu poznałam  na spotkaniu z Natalią

Proste Potrawy
Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi 238

jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Składniki: 1 litr maślanki mrągowskiej mrożone jeżyny, ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania koktajlu Przygotowanie: Wszystkie składniki, poza płatkami owsianymi miksujemy. Koktajl posypujemy drobnymi płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 199

szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od  Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól, pieprz, zioła prowansalskie Wszystkie składniki dressingu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połaczyły. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez 3-5 minut

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania