ściereczką i pozostaw na 12 h (np. na całą noc) CIASTO WŁAŚCIWE: - cały zaczyn - 250 g mąki pszennej - 80 g mąki orkiszowej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu (lejącego się) - 1/2 łyżeczki soli - 2 g drożdży suchych (to opcjonalnie jeśli boicie się że zakwas jest za słaby) - ewentualnie woda gdyby ciasto było zbyt gęste (u mnie nie dodawałam
SMYKWKUCHNIamarettini 2 łyżki dulce de leche (kajmaku) - opcjonalnie Wykonanie: odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz jogurtu. Wymieszać delikatnie, by powstał marmurkowy wzór. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawdę pyszny, a przy tym tak banalny do zrobienia. A co najważniejsze - nie wymaga dużo zaangażowania. ;-) 2 duże filety z kurczaka 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki miodu 3 duże ząbki czosnku 2-3 lyżki musztardy (średnio ostrej) sól pieprz papryka ostra papryka słodka 2 łyżki oleju olej 1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy
Szefowa kuchniDobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka • 3 jajka • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru brązowego • 2 szklanki mąki zaczyn • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru • 1/4 szklanki mleka • 1 łyżka mąki dodatkowo • 2 jabłka • 1 łyżeczka cynamonu • cukier puder • olej Sposób
W królestwie smaków Beatyprawda? :) Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 jajko 1 banan Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego miód,stevia do smaku Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do silikonowych foremek w kształcie serduszek. Piec w piekarniku ok 15 minut w 180*C lub w mikrofali ok 2,5 minuty. Podawać
Chocolate Muffin BlogDomowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy na noc do lodówki. Rano jest gotowy do spożycia. Napój możemy przechowywać w lodówce
Kulinarne przygody Gatityotrębów żytnich lub pszennych 100 g płatków jaglanych 50 g nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym) 50 g siemienia lnianego (u mnie mielone) 50 g ziaren słonecznika 1 łyżeczka miodu (rozpuścić w odrobinie wody) 1 łyżeczka soli 500 - 600 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do suchych składników dodać najpierw 500 ml wody, wymieszać. Ma powstać gęsta zwarta masa, dająca się
Kuchcik gotujenajbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza w połączeniu z różnymi dodatkami, np. miodem i cytryną). Zawiera teinę, która podnosi ciśnienie tętnicze, jest ceniona za swój ciekawy smak i przyjemny aromat. Jakiś czas temu, na polski rynek wszedł kolejny obok herbaty i kawy napój
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzepiorczych Paczka cukru waniliowego 500 ml wody ( 2 szklanki) 2 -3 szklanki Maka bezglutenowa (Extra koncentrat Krakowski Premium) - tyle aby uzyskac lekko plynna konsystencje 1 lyzeczke oleju dzem, miod i inne ukochane dodatki Cale jajka wymieszac w wiekszej misce z cukrem waniliowym. Zalac woda.(moze byc gazowana). Dodawac make czesciami ciagle mieszajac. Dodawac maka az do uzyskania konsystencji ciasta nalesnikowego
Lajtkraft food intolerancemąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ja stawiam obok grzejnika
Z Kuchni Do Kuchnikucharki nauczyły mnie jednego fajnego sposobu – moczymy szklankę rodzynek w wodzie, jak namiękną gotujemy je chwilę i taki syrop z rodzynkami dodajemy do bigosu. Wierzcie mi, działa. Można dosłodzić miodem, jak ktoś nie lubi rodzynek. Bigos gotuję 3 dni i mówię wam — warto się uzbroić w cierpliwość. Nie dodaję żadnych koncentratów. Pomidory nie były w Polsce znane, jak Pan Bigos
ladykitchenzaskoczona jej bogatym smakiem. Szczególnie, że wyraźnie różni się od zielonej herbaty, którą zwykle piję. Składniki 1 litr wody 2 łyżeczki kurkumy 3 plasterki świeżego korzenia imbiru 2 łyżki miodu 1/2 cytryny – pokrojonej w plasterki 1 laska cynamonu opcjonalnie – 5 listków świeżej mięty Sposób przygotowania Włożyć wszystkie składniki do dzbanka/słoika i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić
Pink Envelopeodsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące np. z łyżką jogurtu i gorącą herbatą np. z sokiem malinowym lub sokiem z pigwowców (nie z cytryną, która obniża ciepłotę ciała) lub z miodem. ----- Podobne: Placki z botwinki i fasoli Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki Placki wielowarzywne
Weekendy w domu i ogrodziedzieła! Składniki filiżanka ekologicznego ryżu białego basmati Symbio średni burak 1 duże soczyste jabłko Dressing sok z połowy dużej cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu gryczanego Pestki dyni uprażone na patelni. Buraka upiecz w folii aluminiowej, obierz, pokrój w kostkę. Odłóż. Ryż ugotuj na sypko. Odłóż. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj w szklanej misce
Z Kuchni Do Kuchniwody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy na początku! Jamie przedstawia nam w nim swoją filozofię, którą zawarł w tej książce - jego
Plate of Joy