pesto z rukoli - pesto z rukoli (przepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy
Sajkofanka smakudziwić, gdyż zima była łagodna, a od kilkunastu dni jest już grubo powyżej zera. Wiosna budzi się z wielkim przyspieszeniem - oj jak się cieszę! :) Na śniadanko fiołki z twarożkiem, miodem i miętą oraz kromką świeżego pełnoziarnistego pieczywa smakują wyśmienicie - może i wy udacie się w weekend na spacer po lesie i przyniesiecie coś pysznego i naturalnego? Zachęcam Was do tego
Sajkofanka smakumoże być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz, sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę - robimy
Sajkofanka smakuporcje: - 1 opakowanie kiełek na patelnię - pół główki sałaty masłowej - 4 rzodkiewki - 4 jaja - 10 dag sera korycińskiego z żurawiną - kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku Dresing: - 20ml miodu - 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - sok z połowy cytryny - 30ml wody - sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut
Sajkofanka smakulody truskawkowe. Potrzebujemy tylko trzy składniki. Jeśli chcemy przygotować domowym sposobem lody truskawkowe to włóżcie do pojemnika blendera mrożone truskawki i zmiksujcie je z łyżką jogurtu greckiego i łyżką miodu. Masę truskawkową przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na godzinę aby mocniej stężały. Następnie za pomocą łyżki do lodów rozkładamy do szklanych pojemniczków lub do wafelków. Pycha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarynatę 2 ziarna jałowca ok. 1 łyżeczka kolendry kilka gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z kawałka pomarańczy sporo majeranku sól pieprz ziarnisty łyżeczka miodu odrobina octu balsamicznego pół łyżeczki musztardy Wykonanie Składniki wsypujemy do moździerza i łączymy. Pierś nacieramy marynatą z każdej strony dokładnie tak, aby zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy
Symfonia Smakówszanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczaka male cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych) 1 lyzka kurkumy skladniki na marynate: 2 lyzki plynnego miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki soku z pomaranczy miazsz z 1 pomaranczy 2 lyzki oleju odrobina curry wykonanie: Cebule obrac i podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez
Przysmaki Karolkisceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej czekolady 3 lyzki cukru pudru
Przysmaki Karolkiorzeźwiający, truskawkowo-ananasowy smoothie! Idealny na zbliżające się upały :) Składniki na około 800 ml : 280 g truskawek - zamrożonych 1 ananas - świeży (ok.450 g) 275 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Zabawa smakiemrzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować
Zabawa smakiemCześć :) Dzisiaj chcę Wam zaproponować szybkie i pyszne danie :) Ser z chrupiącymi orzechami, aromatycznym czosnkiem, a wszystko skąpane w słodkim miodzie, czy to może źle smakować? :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpograniczu Indii i Pakistanu. Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól). Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango. Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :) Zapraszam! Inspirowane przepisem z Kwestii Smaku. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSkładniki: ciasto 230-240g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 7-8 łyżek cukru 2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa 100g maku 30g masła 2-3 łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli cukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne - ciasto
Smakołyki Berenikiprostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto 450–500 g mąki ( 3 szkl. ) 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl. ) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki ( czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka ( 2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła
coolinarnastrefa.blogspot.com