miód - 5845 przepisów (strona:226/390)

ROZGRZEWAJĄCY SYROP KORZENNY 152

aromat przypraw korzennych wydobywający się z gorący napojów wypełni zapachem całe mieszkanie. Można użyci gotowych przypraw korzennych, lub przygotować własną mieszankę szklanka wody szklanka cukru 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez

RAROSSA
Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem 436

sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka z ziemniakami-pieczone 237

Lubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś  w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek  1 kg ziemniaków  cebula  marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka  magi  4 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  szczypta chili  szczypiorek  Ze wszystkich

Moje domowe kucharzenie
Batoniki miodowo-orzechowe 148

ciasto miodowe . Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)   Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wafel włożyłam do blachy, wylałam na niego masę

Kulinarny Pamiętnik
1533. Ciasto z jabłkami 317

pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem.Podpieka

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 232

Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny  4 łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 172

wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę

Moje domowe kucharzenie
Granola – czyli domowe musli 362

płatki owsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością

Marta Gotuje
Owocowe śniadanie 175

moja propozycja na zdrowe śniadanie: - 150ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki otrąb granulowanych ze śliwkami  - 2 śliwki pokrojone w kosteczkę - pół świeżej brzoskwini - garść świeżych borówek - łyżeczka miodu akacjowego - szczypta cynamonu Mieszamy i jemy!  Pięknego, słonecznego dnia

Sajkofanka smaku
Chrupkowe ciasto (nie tylko) dla dzieci :) 23952

mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę  o której wspomniałam wyżej robimy tak: 1 kostka masła 40 dag krówek 1,5 łyżki miodu.  To wszystko rozpuścić i gotować. 150 g chrupek kukurydzianych Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry

Olikowa kuchnia
SYROP NA PRZEZIĘBIENIE 267

się z Wami moim rodzinnym skarbem: super okropnym, ale bardzo skutecznym syropem miodowym. Ten syrop można śmiało nazwać naturalnym antybiotykiem :) Składniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.  3. Włóż wszystkie składniki do słoika.  4. Zamknij słoik. Potrząśnij nim.  5. Połóż na całą

Przepisy Aleksandry
KRUCHE CIASTECZKA O SMAKU BAKLAVY 167

Recipe in English ) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą , ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Rozgrzewająca herbatka imbirowa. 135

Gotujemy wodę na małym ogniu i dodajemy do niej starty korzeń imbiru - ilość wedle preferencji. Wywar gotujemy przez 15 min. następnie zalewamy wywarem zwykłą herbate. Parzymy. Gdy przestygnie dodajemy miód i cytrynkę. Wypiłam filiżaneczkę i od razu mi lepiej

Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 273

drugi z fetą i pomidorkami suszonymi. Rogaliki z paprykowym nadzieniem. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz:  I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka

Miksturownik
Marchew do pieca! 200

przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej) - ja robię to z wyczuciem, po prostu, żeby konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania