sklepu. Cokolwiek robi, rzuca to i biegnie do przedpokoju, a potem zanosi do kuchni. Gdy poproszę w porze śniadania czy obiadu, by zaniosła coś do pokoju, np. słoik miodu lub dżemu, robi to ochoczo i jest z siebie zadowolona. A jeszcze bardziej, gdy potem usadowię ją obok siebie przy stole i poczęstuję tym, co przyniosła. :) Wie też, gdzie
Anioszek w kuchniwkładam do torby. Koniecznie wypróbujcie! Miłego dnia Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 2 banany 2 łyżeczki sezamu garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu Wykonanie: Banana rozgnieć na papkę, najlepiej widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i dociśnij i wyrównaj łyżką. Batoniki włóż
Kukuleczkijest mega krótka! SKŁADNIKI: - 8 do 10 jabłek papierówek - 2-3 łyżeczki płaskie cynamonu - 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu) - 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej - 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło) WYKONANIE: - jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się
SMYKWKUCHNImigdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu (lub więcej, kto woli) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Namocz orzechy przez noc. Następnie odcedź i zblenduj je dokładnie razem z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Przełóż
Qlinarnie i Qlinarniekremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można przygotować sernik. Z labneh odcedzanego
Chilli Czosnek i Oliwaciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja. Następnie za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem
Truskawkowa Fiestasoli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku (użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła
Gotowanie i blogowanietego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii 1/3 szklanki sosu sojowego (takiego z zmniejszoną zawartością soli, żeby nie było za słono) do tego dodaje odrobinę miodu, octu winnego i oleju sezamowego, następnie sos zagotowuje i dodaje wcześniej rozpuszczoną w zimnej wodzie (1 łyżka wody na dwie łyżeczki mąki) mąkę ziemniaczaną dodaje do sosu i gotuje
zdrowa vege kuchniaszklanki mąki kokosowej 1/4 szklaanki oleju kokosowego 3 stołowe łyżki ciemnobrązowego cukru trzcinowego u mnie Muscovado 3 łyżeczki przecieru z suszonych daktyli lub opcjonalnie dowolnego miodu 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli Na krem : 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka (5ml) ekstraktu waniliowego lub laska wanilii ok. 1/4 szklanki cukru drobnego
vaniliowoczekoladowafety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki
ladykitchenŁączymy z pokrojoną fetą. Dekorujemy świeżymi liśćmi kolendry i posypujemy uprzednio uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Całość można polać dowolnym sosem, dobrze będzie się komponować taki z dodatkiem miodu lub octem balsamicznym
Wrzosowa Polanafiltr mocujemy na słoiku przy pomocy gumki i dla lepszego filtrowania wykładamy jeszcze jednym listkiem papierowego ręcznika (mogą być i dwa listki). Filtrowanie słodkich nalewek, zawierających dużo cukru lub miodu, to koszmar, może trwać i dobę nawet (albo i dłużej). Ale taki już urok nalewek, uczą cierpliwości. A im lepiej przefiltrowana tym ładniej później się prezentuje. Mówi się, że kunszt
Marder&Marder ManufactureWłoch, to właśnie Grecja, moim zdaniem, zdecydowanie się wyróżnia. Dla tubylców wszystko pachnie tam wspaniałą oliwą z oliwek i cynamonem (nawet spaghetti!), a desery są niezwykle słodkie od miodu i bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb
Ratunku obiadwody) - u mnie 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki + 1 szklanka wody - 1 rozgnieciony banan - garść rozgniecionych truskawek Płatki gotujemy 3 minuty, dodajemy owoce, ew. dosładzamy (ja łyżeczką miodu
Smakuje zdrowoTrendy w słodzeniu ciągle się zmieniają. Zaczęło się od doceniania wagi nierafinowanego cukru brązowego, czyli surowego (zawierającego małe ilości np. żelaza, wapnia, magnezu czy potasu). Chętniej sięgamy po naturalny miód czy syrop klonowy . Prawdziwym hitem są jednak ostatnio zdrowsze zamienniki cukru. Naturalna stewia jest kilkukrotnie słodsza niż cukier. Kto nie przepada za jej ziołowym posmakiem może wypróbować np.: wyjątkowo słodki
Poezja smaku