pszennej lub chałki :-) SKŁADNIKI kilka kromek bułki (ja użyłam wrocławskiej) 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło do smażenia dodatki: owoce sezonowe, dżem, jogurt, syrop klonowy, miód, cukier puder, itp. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, a następnie moczymy w mieszance kromki bułki. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy bułkę - smażymy ok. 2 minuty i przekłądamy
Czary - gary w kuchniminutach wkładamy tawa - tawas na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru możecie też wykorzystać płynny miód - można nim polać ciastka lub podać w małych miseczkach i zamaczać je bezpośrednio przed jedzeniem
Czary - gary w kuchnikonsystencję. Do koktajlu dodać drobno pokrojoną pietruszkę, imbir, sok z cytryny, jęczmień i maślankę, wszystko jeszcze raz chwilę rozdrobnić blenderem. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dosłodzić go odrobiną miodu. Smak zależy od tego jak słodkie mamy owoce, u mnie bardzo słodki był banan i dosładzanie nie było konieczne
Kuchcik gotujesłodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki - szczypta kminku - szczypta soli - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia
Zainspirowana w kuchniNiebo w gębie - pyszne, cieniutkie naleśniki nadziewane domowym serkiem homogenizowanym, na którego przepisu również znajdziecie na tym blogu. Naleśniki podałam polane ciepłym sosem na bazie malin i miodu. Nie przejmujcie się, że to nie sezon na maliny - równie dobrze jak świeże sprawdzą się tutaj te mrożone
Milion Smakówprzepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna. Będziemy potrzebować: 1 kiwi 2 banany 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić miodem, cukrem lub cukrem brązowym Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z bananami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam
Uwaga Babcia Gotujespotkać też można sorbet na bazie białek i mleka czy likieru.Legenda głosi ,że sorbet wymyślił cesarz Rzymu Neron .Ponoć postanowił sprowadzić z gór śnieg który potem mieszał z miodem i winem.Inne podania donoszą ,że to Marco Polo w Xlll wieku sprowadził recepturę na sorbet z Chin , a Katarzyna Mecydejska bylaWielka fanką sorbetów i zabrała ze sobą recepturę do Francji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanki cukru - 1 cukier wanilinowy - 100 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok. 1/3 szkl. suszonej żurawiny - ok. 1/3 szkl. rodzynek - garść orzeszków ziemnych solonych (lub orzeszków z miodem) W niewielkiej ilości wody gotuję 2 woreczki kaszy przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykrywam garnek i odstawiam na ok. 20 minut, aby kasza spokojnie sobie "doszła". Ostudzoną, blenderuję
WielopokoleniowoKruchy spód z granoli: 5- 6 łyżek gotowej granoli np. tego przepisu lub kilka łyżek płatków owsianych i orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) prażonych na suchej patelni z łyżką miodu i ostudzonych 2 łyżki rozpuszczonego masła Kakaowy pudding z tapioki 1/2 szklanki tapioki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru migdałowego marki Delecta 1 łyżka kakao Mus malinowy: 1/2 szklanki mrożonych
Mango Papajapachniał delikatnie jakbym dodała palonego cukru. Proporcje składników dopasujcie do swoich smaków. Możecie zacząć od 3-4 kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład miodu. W taki sposób, smakując, możecie stworzyć za każdym razem inne napoje, smakujące pozornie tak samo (bo czekoladowo), ale mające swoje własne smakowe nuty. Ja kiedyś pokusiłam się nawet o dodaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 banan 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku 1/2 łyżki miodu 175 ml wody 1 łyżka siemienia lnianego Szpinak płuczemy, banana kroimy w kawałki, z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy. Smacznego
Moje-pitraszeniewystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego. Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej -4 golonki indycze Marynata : -3 łyżki miodu -3 łyżki musztardy - 1 łyżka oleju - 4 łyżki sosu sojowego ciemnego -1 łyżka soku z cytryny - odrobina pieprzu świeżo zmielonego Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy golonki marynatą
Kulinarne przemysleniabardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam! Składniki
Nastoletnie Wypiekaniesmaczna. Będziemy potrzebować: 2 duże gruszki (około 500 g) 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao ciemnego dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić miodem, cukrem lub cukrem brązowym Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z gruszkami Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam
Uwaga Babcia Gotujeporcję) 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (100 g) 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru (lub np. miodu) 1 łyżeczka oleju kokosowego Olejowe Smaki propozycja podania: cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy serek kanapkowy, dodajemy jajko i dokładnie całość mieszamy np. przy użyciu widelca. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
Słodkie okruszki