miód - 5845 przepisów (strona:242/390)

Kokosowe placuszki z kaszy manny 118

rozgrzanej (!) patelni, z obu stron, na złoty kolor. Gdy tylko na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, należy przewrócić je na drugą stronę.  Gotowe placuszki podawać np. z miodem, wiórkami kokosowymi i bananem.  Smacznego

Kuchnia Ellie
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 169

soku z cytryny, aby po 15, maksymalnie 20 sekundach od położenia równomierni rozlał się i pokrył wybraną płaszczyznę, zostawiając ją błyszczącą i gładką. Powinien mieć konsystencję melasy lub płynnego miodu. Za każdym razem po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia.   WAŻNE !!! Lukru płynnego szykujemy tylko tyle, ile jesteśmy w stanie od razu

Karo in the Kitchen
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 121

łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie) kilka kaparów, ziaren zielonego pieprzu woda MIĘSO: 500 g (+/-) polędwiczki wieprzowej 80 g hummusu

Martyna Cooks
KULINARN ROZGRYWKI BLOGERÓW - ROZSTRZYGNIĘCIE 113

ubiegłą sobotę 24 października 2015 r. miałam przyjemność brać udział w zapowiadanych już wcześniej Kulinarnych Rozgrywka Blogerów, organizowanych przez Vorwerk Polska Thermomix ® w Studiu Kulinarnym Miód Malina w Warszawie. Podczas rozgrywek spotkałam 7 blogerek kulinarnych z całej Polski, wyłonionych spośród 50 zgłoszeń! Do finału jednak nie przeszłam, danie zbyt proste w obliczu konkurencji

Spektrum Smaku
Kilka pomysłów na... 147

dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy)  jaglane kluski marchewkowe

More food, love and dreams
DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE 170

śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami

Z Majeczką w kuchni
WINKO CZOSNKOWE NA PRZEZIĘBIENIA 305

lodówce. Porcja starcza na 20 dni stosowania. Rady Pijemy 2 razy dziennie po kieliszku ( 25 ml) najlepiej cały sezon jesienno- zimowy. Dzieciom możemy do winka dodać 3 łyżki miodu, będzie łagodniejsze w smaku

Z Majeczką w kuchni
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 159

rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej. Roladę mocno rolujemy za pomocą ściereczki. Układamy na długim talerzu. Karmel do oblania -glazurowania rolady: - 1/3 margaryny - 2 łyżki miodu - 2 łyżki kajmaku - 1 łyżka cukru W/w składniki rozpuszczamy i mieszamy energicznie rózgą, do utworzenia się jednolitej masy. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut. Masę troszkę studzimy

SMYKWKUCHNI
Gryczanki czyli zdrowa przekąska, recenzja 129

kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne* 8% (polskie owoce aronii*, żurawina*, polskie czarne jeżyny*), siemię lniane*,szałwia hiszpańska*, amarantus*. Gryczanki miodowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*. polski miód* (6%), cynamon*, gałka muszkatałowa*. Gryczanki czekoladowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 150

kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka

SMYKWKUCHNI
Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki 6851

Syrniki to smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl z dyni 122

banany sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mleka 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej brązowy cukier lub miód do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski lub wysokiego naczynia a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Podawać schłodzone. Można podać z odrobiną bitej śmietany posypanej startą czekoladą lub cynamonem

Mama Gotuje
Delikatny mus dyniowo-jabłkowy 165

klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki imbiru Jabłka obieramy, koimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy i dusimy do momentu rozpadania się jabłek. Dodajemy puree z dyni, mieszamy, jeszcze chwilę dusimy całość i miksujemy na gładki

Be Fit Be Strong
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 162

jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry,   sok z cytryny,  sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w  Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie

SzczyptaSmaQ
Szybka zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami 143

osoby) 1 1/2 szklanki mleka 2 1/2 łyżki mieszanki prażonych ziaren "Migdałowy Przylądek" 1 średni banan 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżka cukru (możecie również posłodzić danie np. miodem) Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i prażonymi mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek". Zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy aż do zgęstnienia (około

Słodkie okruszki