miód - 5845 przepisów (strona:248/390)

Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 233

bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią z wędlinami, serami i jajkiem na twardo, trochę mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka z roszponką i serem camembert 165

Składniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić

O kuchni z uczuciem
Łosoś z piekarnika 561

Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki słodkiej  1/3 łyżeczki cynamonu sól

Gosia gotuje
Triki kuchenne – pieczenie 12899

Cukier puder 160g 10g 5g Bułka tarta 150g 9g 5g Masło/margaryna 250g 15g 5g Mleko 250g 17g 9g Woda 250g 15g 5g Olej 200g 14g 7g Miód 360g 20g 7g Mak 165g 10g 5g Kakao 120g

Pyry na Gaz
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 157

czmychnęła mi na talerz ;) SKŁADNIKI: jarmuż ser z niebieską pleśnią grejpfrut (wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund

Kuchnia w opałach
Sos winegret 187

oliwek około 20-30 ml octu winnego, a jeszcze lepiej soku z cytryny ząbek czosnku płaska łyżeczka soli szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka musztardy ewentualnie płaska łyżeczka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można

Proste Potrawy
Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem 198

łyżeczki pasty imbirowej, szczypty cynamonu. Koktajl jest pyszny, orzeźwiający, ale z „charakterem” za sprawą imbiru i cynamonu. Polecam też inne takie koktajle: Koktajl z mango, miętą i miodem koktajl Shrek Koktajl malinowy Koktajl odchudzający z selera naciowego Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem i cynamonem:   Piotrek zaś dorwał się do pikantnych przegryzek- „makaroników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki bezglutenowe 219

czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Bananowo-jagodowo-poziomkowe lody bez maszynki 141

Cieplej trochę się dziś zrobiło i nie mogłam się oprzeć! Pycha, pycha, pycha! :) Składniki 2 banany 3 garście owoców, u mnie: jagody i poziomki Opcjonalnie: cukier, miód Banany obrać i zamrozić. I teraz są dwie drogi, ja wybrałam drugą: 1. Banany wrzucić do malaksera, dodać pozostałe owoce i wszystko zmiksować. Nakładać od razu. 2. Zamrozić wszystkie owoce i wszystkie zmiksować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe ciastka z chilli 150

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki chilli (można dodać ewentualnie 1 płaską łyżeczkę drobno posiekanego świeżego chilli) 5 łyżek golden syrupu (można zastąpić go miodem) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać. Dodać masło, golden syrup i chilli i dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cantuccini z migdałami i suszonymi morelami 151

kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić od razu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 157

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 233

oliwa lub olej   Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy

Moja Delicja
Placuszki bananowe z mango i malinami, jogurtem i chrupiącą granolą 229

idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu. Składniki: 2 banany 2 jaja 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny w Biedronce, moje odkrycie

Mango Papaja
Batoniki 100% bakalii 145

Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze i miksujemy na średnich lub dość wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie w miarę jednolita i dość kleista. Do batoników nie trzeba dodawać miodu. Jest wystarczająco słodka, a zmiksowane daktyle i morele są na tyle lepkie, że z masy można uformować dowolne kształt. Małe foremki lub jedną większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy

bistro mama