prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto 450–500 g mąki ( 3 szkl. ) 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl. ) 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 3 łyżki ( czubate) miodu 50 g masła 5 łyżek śmietany Krem 500 ml mleka ( 2 szkl.) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła
coolinarnastrefa.blogspot.combakaliami podłużna foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 3 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g masła 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka melasy lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml śmietanki 100 g włoskich orzechów 80 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 100 g daktyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g pszennej mąki
codojedzeniaktórej ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół niej zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionów, skrapiano ją wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. Dzisiejsze bożonarodzeniowe bûches czyli rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazostawiam na parę godzin - najlepiej na noc - w lodówce) 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu WYKONANIE: do gęstego jogurtu dodaję rozpuszczony olej kokosowy, miod, masło orzechowe i miksuję wszystko do połączenia składników odkładam masę na ok. 20 minut do lodówki dekoruję babeczki
Upiecz sobie babeczkęSkładniki : Spód: 1 szklanka daktyli 2 szklanki wrzatku 2 szklanki płatków owsianych Krem 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka kokosu Miod Do dekoracji Jagody goi Przygotowanie Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem. Wykladamy
Szkrab Je SamPoziom trudność : łatwe Składniki: Pół szklanki kaszy jaglanej Szklanka mleka kokosowego Dwie garści orzechów, najlepiej laskowych i migdałów, ale mogą być też włoskie, orzechy nerkowca czy ziemnych 2 łyżki miod Sól Na zdjęciu deserem zajada się nasza przyjaciółka Dominika. Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej patelnię, wysyp na nią kaszę jaglaną i praż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Zagotuj
Niedzielny kucharzkcal) Składniki: kasza bulgur 100g sałatka ok. 100g owoc kaki 1 sztuka migdały 10g seler marynowany (można dodać starty świeży seler lub marynowany ze słoika) sos: miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka oliwa 1.5 łyżki Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ostudzeniu mieszamy z sałatą i sosem (wcześniej dokładnie zmieszanym). Podajemy z selerem, pokrojonym w plasterki
rabarbarowooleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika
Mango PapajaPrzepis na szybką i smaczną przekąskę: Prażone orzechy w karmelu Składniki: Solidna ilość orzechów 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukry wanilinowego 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 100 g masła Wykonanie: duże kawałki orzechów prażymy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180*C W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy wszystkie pozostałe składniki tworząc nasz
W Moim Magicznym Domupół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (piersi rozbijamy
Gotowanie i blogowaniektóry dopracowałam dokładnie :-) składniki to 550 g mąki pszennej 60 g masła 60g margaryny 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao szczypta sody (dosłownie koniuszek noża) 200g miodu 100g cukru pudru 2 jajka masło,margarynę i cukier puder podgrzewamy i mieszamy. Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty składników,wyrabiamy ciasto,schładzamy w lodówce. Wałkujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwięta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru
Gotowanie...to proste !słodkich, które wydają się łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby, którym generalnie kasze na śniadania nie pasują. Prostą słodką wersję śniadaniową przygotujecie z kaszy jaglanej dodając gruszkę, jagody goji i miód. Smacznego
Milion Smakówmusi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru
słodki bratek