miód - 5845 przepisów (strona:259/390)

20. Śledzie w słodkiej glazurze 102

pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia

Jadło i czytadło
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 146

Przepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu  sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy

Jadło i czytadło
116. Sałatka szpinakowa z makaronem i słodkim dresingiem 166

garści świeżego szpinaku 2 jajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką

Jadło i czytadło
177. Puding z dyni - PYCHA!!! 91

palce lizać ;-)   Na ok 4 porcje: 300 g miąższu z dyni 3 jajka 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany 36% Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania. Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier

Jadło i czytadło
Sos musztardowo - miodowy do sałatek i nie tylko 107

moich ulubionych ekspresowych sosów. Jego składniki prawie zawsze są pod ręką, nadaję się do surówek, sałatek, mięs i nie tylko 3 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe

Jadło i czytadło
Ciasteczka musztardowo miodowe 98

320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było jej wałkować. Ciasto odstawiamy

Jadło i czytadło
Sałata z rzodkwią i kukurydzą 166

skomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki  Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników przygotować sos.  Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 167

jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić

Jadło i czytadło
Kurczak w sosie sojowym - miodowym 130

kurczaka w sosie sojowo - miodowym jest banalnie proste, a efekt to niebo w gębie.     500 g kurczaka w cząstkach Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Kurczaka lekko posolić i popieprzyć, włożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę, wymieszać i odstawić

Jadło i czytadło
Kutia z kaszy gryczanej 164

wrzątkiem i odcedzonych 1/2 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanej 1/3 szklanki skórki pomarańczowej 1/3 szklanki płatków lub słupków migdałów 1/2 szklanki maku sparzonego i zmielonego 2-3 łyżki płynnego miodu można dodać cukier waniliowy do smaku Kaszę ugotować, odcedzić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w lodówce

Jadło i czytadło
Mango lassie 158

przypadku wizyty w indyjskiej restauracji. Doskonale łagodzi smak pikantnych dań, a także idealnie orzeźwia w upalne dni. Składniki: 1 mango 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu szczypta zmielonego kardamonu Przygotowanie: Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko razem blendujemy do uzyskania koktajlu

Smakowity Blog Kulinarny
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 187

wiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes - czyli amerykańskie naleśniki 2972

minut.  Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy syropem klonowym lub miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2587

pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy z wody.Wszystkie składniki

kgwjanczewo
Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami dla leniwych 133

leniwych wypiekaczy chleba. Wystarczy tylko zagnieść bochen wieczorem a rano upiec czyli jeszcze prościej niz zwykle. Bochen ma zwarty miąższ i delikatny posmak rodzynek, może być podawany do miodu, dżemu na śniadanie ale równiez do wędliny z kiełkami czy pomidorem. Zapraszam pieczcie bo warto. Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie