miód - 5845 przepisów (strona:283/390)

Herbatka owocowa 166

Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.    Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców,  przykryć na chwilę spodkiem  i herbatka gotowa. Można dodać łyżeczkę miodu lub cukru. Owoce z herbatki nadają się do jedzenia. Na zdrowie

Maminek kulinarny
Sałatka Nicejska 232

cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna   Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy  1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania sosu.  Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki serowe 331

formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 173

Padano 200 g polędwicy wołowej 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 165

słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru

Zainspirowana w kuchni
Amerykańskie pancakes 191

ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto "Krówka" 356

dużą tortownicę): *Na ciasto: - 4 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy lub ziarna z jednej laski wanilii (ja użyłam ziarenek) - 6-7 łyżek płynnego miodu (u mnie lipowy) - 200 g masła - 4 żółtka - łyżeczka sody oczyszczonej - tłuszcz do formy *Przełożenie: - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 250 ml kremówki -100 g miękkiego masła *Na wierzch: - duża

W poszukiwaniu inspiracji
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 186

egzotycznych potraw.  Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym) - pieprz cytrynowy - sól - skórka otarta z cytryny *dressing: - łyżka płynnego miodu - 5 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól i pieprz - 1,5 łyżki soku z cytryny *dodatkowo: - płatki masła  Przygotowanie: Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym 167

połączeniu z pysznym miodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy

Szefowa kuchni
Nie wymagająco, ale z sercem 169

Plany walentynkowe miałam ambitne. Przede wszystkim: czekolada. Dużo czekolady.  Zamiast tego pociągam nosem, w gardle drapie mnie do tego stopnia, że kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 148

towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle, że znowu będzie mógł biegać. Mniej słodyczy, choć może powinnam napisać: mniej cukru. Bo przecież pyszne owsiane batoniki, pełne bakalii i miodu, to niemal dietetyczne słodycze, i takich sobie odmawiać nie będę... I właśnie takie przepisy chcę w tym roku wypróbowywać. Poza tym mam zamiar wyhodować zakwas, i zamienić pszenne, białe pieczywo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 193

Oczywiście, jak zwykle w takich sytuacjach bywa, musiało złapać mnie przeziębienie. Już w piątek czułam się trochę nie bardzo, od soboty smarkam, prycham, kicham, wypijam litry herbaty rumiankowej z miodem i cytryną, zjadłam wszystkie tabletki, które znalazłam w domu, i modlę się, żebym jutro obudziła się rześka i całkowicie zdrowa. Myślicie, że warto się łudzić...? W każdym razie efekt jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 132

lodowych igiełek. Lody są idealnie gładkie i kremowe, a smakują niesamowicie intensywnie. No i ten kolor!  Można je przygotować z dowolnym owoców jagodowych. Można zamiast cukru użyć miodu. Można je zrobić bez maszyny, ale wtedy nie będą miały tak delikatnej konsystencji. Polecam je jednak każdemu - wyrzuty sumienia zdecydowanie mniejsze niż przy tradycyjnych lodach, a przyjemność zdecydowanie taka sama! Sorbet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 303

wanilii dodatkowo: masa cukrowa krew: 1 łyżka wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka miodu Spody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą.  Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką

Pożeraczka, czyli raz adobrze