miód - 5845 przepisów (strona:290/390)

Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 205

obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę

wyzwania kuchenne
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 145

fanami gotowania, jedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi

Pora coś zjeść
Ciasto sezamowe z otrębami 404

gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 229

szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może

Kulinarne przygody Gatity
Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 203

Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 355

Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 236

mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z  mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie to chleb  w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 209

egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać. Maślane rogaliki z makiem Składniki: 500 g   mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 209

Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży  5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) topione masło do posmarowania bułek 1 żółtko wymieszane

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 286

konkursie: Sałatka  z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej Sos: 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej  1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV sok z 1 cytryny świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z makaronem i pestkami dyni 191

dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu, pestki dyni Na dresing świeże zioła; szczypiorek, natka, tymianek, oregano,estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki

Proste Potrawy
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 204

spróbują. Przygotowałyśmy ich ponad 100... Niestety, pięć minut później ... W międzyczasie oglądałyśmy wystawy przygotowane przez mleczarnie i próbowałyśmy jogurtów, serów, twarogów... ...pierogów z Lazurem podanych z jogurtem greckim i miodem, pyszne! Na koniec tego owocnego dnia usłyszałyśmy także miłą wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała nam mnóstwo produktów, z których z resztą już

Symfonia Smaków
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 287

łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól Wykonanie: Kasza bulgur: Pół

Blondynka Gotuje
Zapiekana owsianka z borówkami - idealna na śniadanie 186

jestem ale jak każdy też mam takie dni, kiedy nie chce mi się wyjść z łóżka.  Składniki: 250 g borówek 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki miodu 4 łyżki mleka 100 g posiekanych migdałów 50 g suszonych moreli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, w misce  łączymy

Niezły Młynek
Pyszny chleb Zosi 136

dodajemy 3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę soli , 2 łyżki oliwy z oliwek . 1/6 paczki drożdży (takich 10 dag - świeżych) rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru ( lub 2 łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić

Proste Potrawy