miód - 5845 przepisów (strona:299/390)

Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 164

gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 161

upieczeniu studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, najlepiej włożyć go na noc do lodówki - na następny dzień jest (serio!) idealny. Polecamy każdy kawałek polać golden syrupem, lub po prostu miodem - smakuje i wygląda jeszcze fajniej. Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0

Symfonia Smaków
Słodka pasta z awokado na grzance z figą! 164

aromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny - łyżka płatków migdałowych w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę Kromki chleba pełnoziarnistego zrumień na złoty kolor w tosterze, nałóż obficie krem

SMYKWKUCHNI
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 147

czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę

ladykitchen
Dyniowe kakao 137

takie napoje.     Składniki: 200 ml mleka 2 - 3 łyżki puree dyniowego 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta goździków szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy   Wykonanie: Mleko podgrzewamy ze wszystkimi składniki w garnuszku.  Dokładnie mieszamy, aby puree się nie przypaliło, a kakao dokładnie wymieszało.  Podajemy ciepłe, możemy posypać

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka owsiane z dynią 196

pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu 1 łyżka poppingu z amarantusa 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy     Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 – 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie wyrównać. Wstawić

Sto kolorów kuchni
Zapiekane jabłka z owsianką, orzechami i czekoladą 179

szczegół sprawia, że są wyjątkowe :D Składniki: 2 jabłka 1 łyżka płatków owsianych 4 migdały 2 orzechy laskowe 2 orzechy włoskie 3 kostki czekolady gorzkiej  1 łyżka miodu Przygotowanie: Jabłka starannie myjemy i pozbywamy się gniazda z pestkami. W miseczce łączymy, płatki, posiekane migdały, orzechy, czekoladę i mód - faszerujemy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Niezły Młynek
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 178

obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę

wyzwania kuchenne
Targi Natura Food 2014 w Łodzi 122

fanami gotowania, jedzenia i zdrowych produktów, koniecznie musicie przyjść! To najlepsza okazja na poznanie nowych produktów i producentów, degustacje i zakupy. Na targach będzie można spotkać aż 200 wystawców. Miody, mąki, przetwory, czekolady i wiele wiele innych. Musimy sobie przygotować pojemne torby i zrobić zapasy :-). Na targach będzie również możliwość udziału w pokazach kulinarnych, warsztatach i prelekcjach - spotkacie między innymi

Pora coś zjeść
Sałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem 317

ruszam wieprzowiny i wołowiny, nie piję też kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Generalnie jem trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie (kanapki, jajecznica itp, nie żadne owsianki), drugie śniadanie i obiadokolację, często późno wieczorem - wiem, niezbyt zdrowo... życie :) Do tego dużo owoców, bo lubię

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto sezamowe z otrębami 375

gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej  sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może

Kulinarne przygody Gatity
Granola, musli kokosowo-rabarbarowe 180

Granola kokosowo-rabarbarowa  Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 333

Doroty . Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 201

mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z  mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie to chleb  w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Składniki ( 1 kg bochenek

Kulinarne przygody Gatity