miód - 5845 przepisów (strona:302/390)

Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 250

górskich  3 duże marchewki (350 g) (starte w paski na drobnych oczkach) 3 duże jajka 0,5 szklanki (100 g) cukru brązowego (lub według uznania, można dodatkowo dodać miód, słodzik) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 (10 g) łyżeczki masła 3 łyżki mleka 2% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka (20 g) gęstego

Malowane smakiem
Sałatka z buraczkami i jabłkiem 180

KROKUS 50 g kiełek rzodkiewki  1 jabłko  50 g orzechów włoskich łuskanych 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżki miodu  sok z połowy cytryny sól i pieprz  Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu mieszamy w mikserze do sosów. Kiełki układamy na półmisku, układamy jabłka pokrojone

Niezły Młynek
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 191

orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki miodu Piekarnik nastawiłam na 180 0 C. Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy

Zdrowa Kuchnia Sowy
"Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" Sigrid Verbert - recenzja 152

choinkę ;) Jednak jak sama nazwa wskazuje na "słodkie i słone". A więc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo innych pomysłów, od których na samą myśl ślinka cieknie. W gruncie rzeczy pomysły nadające się

Kraina Tysiąca Smaków
Świąteczne pierniczki 361

osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem

sama złodycz
Czekoladowe batoniki białkowe 208

przygotowaniu, zdrowej przekąski - dobrze trafiliście! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki zarodków pszennych 3/4 szklanki pestek słonecznika 3 szklanki odżywki białkowej pół szklanki kakao szklanka mleka pół szklanki miodu      Płatki owsiane, słonecznik oraz zarodki pszenne prażymy na patelni, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy dokładnie z odżywką białkową i kakao, a następnie dodajemy mokre składniki. Dokładnie wyrabiamy

sama złodycz
GALARETKA JABŁKOWA 146

mieszać ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy  ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą 166

szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem

Mania Gotowania
Słodki deser z kaszy jaglanej 194

jaglanej Czego potrzebujemy Szklankę kaszy jaglanej dwie szklanki wody Mus Jabłkowo- owocowy ok 5-6 jabłek łyżka cynamonu suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka) miód lub cukier  do posłodzenia Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Gotową  przerzucamy do półmiska

W kuchennym oknie Ewy
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 209

omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą)   Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele con Costagne Speziate alla Nicola Taurino - dziki królik w miodzie z przyprawionymi kasztanami a la Nicola Taurino) Kalabria (np. Minestra di Cipolle di Fropea - zupa z cebulami z Tropei, Pasta Brasata con le Quaglie di San Giovanni da Fiore - makaron

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z truskawkami i awokado 199

150g świeżego szpinaku   200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili  Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem 209

sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert  garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku rukoli. Dookoła

Moje Kuchenne Rewelacje
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 222

naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza

Nerds Kitchen
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 290

minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut

Wyprawy kulinarne
Deserek lodowy 119

mija weekend ?  U nas trochę pochmurnie, ale temperatura jest przyjemna, dlatego na poprawę humorów zjedliśmy sobie lody z kruszonymi ciasteczkami i galaretką, polane sosem karmelowym z miodem.  Pragniemy przedstawić Wam jak w prosty i ciekawy sposób udekorować lody. Tak nie wiele trzeba aby zwykłe lody przemieniły się w wspaniały i kolorowy deser.  Polecamy pobawić się z dziećmi

cookpl