Slush-Ice prawdopodobnie byli to starożytni Rzymianie, cesarz rzymski rozkoszował się lodem. Biegacze rzymscy sprowadzali do pałacu śnieg z gór Apeniny, gdzie był on udoskonalany za pomocą miodu i sztucznie aromatyzowanych syropów. W dzisiejszych czasach wykonanie Slush-Ice odbywa się dużo łatwiej, gdyż Włosi wyprodukowali maszynę do Granity, czyli sorbetu i do dnia dzisiejszego są najlepszymi producentami tych
Blondynka Gotujepieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego brązowego cukru { do posypania muffinek 1 łyżeczka imbiru MOKRE: 140 ml kwaśnej śmietany ( ja użyłam maślanki) 125 ml oleju 1 łyżka miodu 2 jajka Dodatkowo: 300 g gruszek obranych i pokrojonych w drobną kostkę Wykonanie: Mokre składniki wymieszać mikserem. Suche wymieszać łyżką. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko
Blondynka Gotujeszkl. ciepłej wody 5 dkg drożdży świeżych 0,5 szkl. otrąb żytnich 1 garść płatków górskich 1 garść słonecznika 2 łyżki siemienia 5 łyżek sezamu 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyro śnięcia
coolinarnastrefa.blogspot.commiseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compudrem . Wykonanie luk ru : szklankę cukru pudru wsypać do mis eczki, dodać w rząc ą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencj ę o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń
coolinarnastrefa.blogspot.commasa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka rumu Przygotowanie Spód . Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej
coolinarnastrefa.blogspot.comróżnorodność wykorzystania. Tym razem w wersji na słodko, z serem. Nie podaję przepisu na nadzienie serowe bo robiłam je na oko (do sera dodałam do smaku ok. 1 łyżki miodu i cukier waniliowy). Skupiłam się na samym cieście naleśnikowym. To kolejny przepis z książki poświęconej właśnie naleśnikom. :) Tak wyglądało dzisiaj moje śniadanie. Nie odsmażałam naleśników ponownie z nadzieniem (do nadzienia
coolinarnastrefa.blogspot.comźródło: link , na ok. 20 kuleczek} Składniki 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. masła orzechowego 1/2 szkl. otrębów pszennych lub zmielonego siemienia lnianego 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka amaretto/rumu (opcjonalnie jak ktoś lubi) Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Wstawić masę do lodówki na ok. 30 min. (po tym czasie powinno
coolinarnastrefa.blogspot.comtahini i masłem orzechowym PRZEPIS { źródło pomysłu } Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej ok 2 szkl. wody 2 łyżki pasty tahini ok. 1,5 łyżki syropy z agawy lub miodu (ilość wedle uznania) 1 łyżka masła orzechowego pomarańcza, pokrojona w małe kawałki banan, w plasterkach Przygotowanie Uprażyć kaszę na suchej patelni (uważać żeby nie przypalić!). Dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić
coolinarnastrefa.blogspot.comkakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej laski wanilii 8 łyżek miodu lub syropu klonowego Przygotowanie Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie
coolinarnastrefa.blogspot.commasła, zimnego 1 jajko Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 500 g) 250 g serka mascarpone 3 jajka pół szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki miodu 1 szklanka śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej rum (do smaku) opakowanie rodzynek w czekoladzie Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao
coolinarnastrefa.blogspot.commąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam
Słodkości i nie tylkododać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę. Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkoPierwszy ale taki nie do końca wypiek chlebowy. Nie ma dodatku drożdży , dodatkiem są daktyle i orzechy z cukrem brązowym. Chlebek bardzo dobrze smakuje z masełkiem i miodem. Czas pieczenia według przepisu ok. 40 minut. U mnie ciasto piekło się ok. 1,5 godz. Zmniejszyłam też ilość użytego cukru. Jako smakowity początek dnia polecam kawałek ciemnego chlebka. :) Składniki: szklanka suszonych
Słodkości i nie tylko