miód - 5845 przepisów (strona:316/390)

Smaki regionu 172

Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby.    Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru.    Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym elementem naszej

Sajkofanka smaku
"Lazurem" obsypana... 174

lazur  winegret: -  1 łyżka oliwy z oliwek -  1 łyżka octu winnego -  1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 185

niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 175

minut.   Zabieramy się za sosy:  Sos czosnkowy:  - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu Sos z sambal oelek - ostry - 110g jogurt greckiego - 2 łyżki sosu sambal oelek  - szczypta pasty harissy - świeżo mielony pieprz  - odrobina soku z cytryny   Składniki na sosy wymieszać

Sajkofanka smaku
Wiosenna sałatka 267

migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy

Sajkofanka smaku
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 243

serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek  Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery

Sajkofanka smaku
Owsianka w towarzystwie twarożkowych kostek z pesto 182

płatków owsianych - woda - pół kostki twarogu chudego lub półtłustego Pesto:  - dwie garście liście rukoli - ząbek czosnku - 1 łyżka octu winnego - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki wody - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą w takiej ilości, by przykryła płatki. Odczekać, aż płatki wciągną całą wodę

Sajkofanka smaku
Truskawki na śniadanie 222

cały rok - truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia! Dziś postanowiłam zacząć dzień od słodkich truskawek, ulubionego serka wiejskiego z odrobiną miodu i kubkiem zielonej kawy, która ostatnio zawojowała moją dietą, doskonała na śniadanie. Słonecznego dnia i koniecznie zjedzcie truskawki. Korzystajmy z dobrodziejstwa sezonowych owoców

Sajkofanka smaku
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 239

rukoli z radicchio - 200g piersi z kurczaka - 8 czereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego  Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze.  Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części.  Czereśnie

Sajkofanka smaku
Granola z truskawkami 219

Granola to bardzo popularne śniadanie w Ameryce , składające się z mieszanki zbóż, orzechów, miodu, owoców suszonych - zwykle upieczona do chrupkości. Ganola pierwszy raz pojawila się w sanatorium-spa , prowadzonym  przez dr James Caleb Jackson w 1963. Dzięki swoim właściwościom, na długo pozostawia sytość, dostarczając przy tym niezbędnej nam energii na cały dzień. Polecam :) Zaczynamy : Składniki na jedną porcję

Smaki Edyty
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 182

dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v   Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy,  ale słodzika brak. v   Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny  v   Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 172

temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy i pozostałe składniki. Wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 175

wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto     Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być

Mia Cucina Sofieta
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko 223

jagodami goji autorka: quchniawege | blog: quchniawege Ryż z truskawkami i budyniem :) autorka: beti27 | blog: kruche babeczki 219. autorka: Ashtray | blog: Ashtray's breakfast Dzikie placki ryżowe z dzikim miodem od Pasieki A.K. Piwowar autorka: justtryeat | blog: justtryeat Owsianka z ryżem, jabłkiem i maliną autorka: justtryeat | blog: justtryeat Ryż zapiekany z jabłkami autorka: Isvaria | blog: Kulinarny Domek na Szpilce Zdrowy

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 164

Składniki na 5 słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea 150 g rodzynek 90-100 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 100 g miodu 50 g cukru brązowego 1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku) 3 całe goździki 1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy

Mia Cucina Sofieta