miód - 5845 przepisów (strona:312/390)

Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 191

Niecodzienny sposób na podanie naleśników :) Składniki: Ciasto naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem

Ze smakiem i z pasją
Pancakes - naleśniki amerykańskie 291

tego przepisu i bardzo nam smakowały więc nie szukałam innej receptury. Jedynie trochę zmieniłam oryginalny przepis. Placuszki są lekkie i puszyste. Możecie podawać je z owocami, jogurtem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem, słodkimi sosami, itd. Ja najbardziej lubię z owocami, bez dodatku słodkich sosów, ale kiedyś muszę spróbować jak smakują z syropem klonowym. Jeśli zdecydujecie się na bardzo słodki

Ze smakiem i z pasją
Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu 189

mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce

Ze smakiem i z pasją
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 239

bezcukrowej to po prostu musicie je upiec!  Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku

Ze smakiem i z pasją
Koktajl truskawkowo-różany 161

się świeżych truskawek! A Wy? Składniki na 2 koktajle: 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki wody różanej 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie) listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet

Ze smakiem i z pasją
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 165

osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie

Przepisy Aleksandry
TORT CZESKI Z WIŚNIAMI 153

uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii nic się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać

Przepisy Aleksandry
BLOGOWE SŁODKIE HITY 2013 ROKU 234

najbardziej Wam się spodobały w 2013 roku.  Klikając na zdjęcie lub nazwę przejdziecie do przepisu. Dietetyczne ciasteczka Ciasto mikado Tort słoneczne lato Marlenka Tort kokosowo-malinowy Tort plaster miodu Gotowany sernik Sernik z ptasim mleczkiem Sernik inspirowany tiramisu Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami Kantyczka

Przepisy Aleksandry
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 180

dodatkowo do dekoracji 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Sos Balsamiczny i Truskawki: 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu lub 2 łyżki syropu z agawy Skworcu 2 łyżeczki soku z limonki 1,5 łyżki extra vergine sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek   Dodatkowo: 200 g ryżu

Blondynka Gotuje
Gofry 196

cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast cukru użyć miodu. Żółtka jajek łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Gofrownicę natłuszczamy i smażymy gofry

Ratunku obiad
Czekoladowe walentynki 192

jest gorzka z dużą zawartością kakao, taka tworzy blok twardszy i bardziej zbity blok) 125 g prawdziwego masła 3 łyżki golden syrup (Można zastąpić go syropem klonowym lub ewentualnie miodem, ale szczerze mówiąc ja bym go jednak odradzała. Już lepiej w ogóle pominąć ten składnik.) 100 g zwykłych herbatników (np. petitków) 100 g pianek marshmallows Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady

Ratunku obiad
Owsiane z rodzynkami 181

wzbogaconym wnętrzu. Dziś proponuję opcję z dodatkiem płatków owsianych i rodzynek. Swoje podałam ze świeżym bananem, ale mogą występować także w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam

Ratunku obiad
10 miejsc na śniadanie w Lublinie 252

smakowicie. Czynne od 9:00. Cen nie podano. fot. Łukasz Słotwiński Cafe Velo, ul. Chopina 9/7  Lokal zaprasza na śniadania. Do wyboru jest: owsianka, musli z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami, kanapki oraz zestawy śniadaniowe. Z napojów do wyboru kawy, herbata i koktajle. Niestety nie uzyskałam informacji o cenach.  Otwarte od 8:00! źródło: fanpage Cafe Velo

Pasja Smaku
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 191

szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki miodu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę. Dużą formę wykładamy pergaminem i wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 min. Najlepiej

Miksturownik