kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki na ok 1h W trakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec Nastepnie wlaczamy
Klaudynkowa kuchniapieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy na dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem Masa
Klaudynkowa kuchniaprzecierem jabłkowym znalazłam wiele lat temu w jakimś piśmie kobiecym i stosuję od tamtego czasu bo uważam, że to doskonały pomysł - mieszanka nie jest mocno słodka bo dodaję mniej miodu a jabłka nadają jej ciekawego posmaku. Jednocześnie mamy coś działającego jak lepiszcze, dzięki któremu suche składniki połączą się w fajne, mniejsze i większe grudki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis na marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje
Smaczna Pyzamleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię
Zainspirowana w kuchniciasto mogę jeść nie tylko od święta :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 15 dag cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka
Zainspirowana w kuchnijest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru Masa: - 3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 9 łyżek kaszy manny - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 kostki
Zainspirowana w kuchniciemno i ciągle pada :( W związku z tym dzisiaj marzę jedynie o dobrej książce i czymś rozgrzewającym i bardzo aromatycznym... :) Składniki: - 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina - 1 łyżka miodu - 1 łyżka konfitury malinowej - 1 laska wanili - 1 laska cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( laskę wanili przekrawamy na pół ), mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy
Zainspirowana w kuchniprzepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :) Trufle 50g suszonych fig 50g suchonych daktyli 100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu łyżka masła orzechowego Do obtoczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki gorzkiego kakao Bakalie i orzechy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy do osobnego
sama złodyczżytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce
sama złodyczżytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć
sama złodyczszklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej. Można tutaj wykorzystać zakwas robiony na mące pszennej - reszta proporcji
sama złodyczszklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki wody szklanka śliwek suszonych 3/4 szklanki płatków owsianych pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb. Płatki owsiane i sezam delikatnie
sama złodycz