WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB! 259czerwona, żółta, pomarańczowa - 6 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego słodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia
SMYKWKUCHNI
ŚNIADANIE FIT! Jajko poszetowe ("w koszulce") z sałatką z botwinką! 334białka. Zapraszam! Jajka poszetowe z sałatką z botwinką i grzankami! SKŁADNIKI: - pomidor - garść rukoli - garść botwinki - koperek świeży - liście bazylii - łyżka jogurtu Greckiego light - na dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka wody, sól, pieprz - 2 jajka ekologiczne - odrobina oliwy z oliwek do skropienia - bagietka - rumienimy w tosterze Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Podajemy od razu. Jajka w "koszulce
SMYKWKUCHNI
Deser z malinami i jagodami! - dietetyczny 251miksujemy w blenderze, wlewamy do wysokich pucharków - 4 łyżki jagód dodajemy jagody delikatnie mieszając na sam wierzch układamy maliny - 6 łyżek malin Możecie deser polać syropem z agawy lub miodem, ale pamiętajcie że to podniesie kcal posiłku. Przepyszne
SMYKWKUCHNI
SAŁATA DO OBIADU Z SOSEM WŁOSKIM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII- MEGA!!! 305włoskiej oliwy z oliwek, świeżej, bazylii i suszonych włoskich pomidorów. Zapraszam... SKŁADNIKI: -główka sałaty masłowej SOS WŁOSKI: - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie - garść świeżej bazylii - łyżka miodu lub syropu z agawy - sól morska - oliwa z oliwek - 10 kropli soku z cytryny w/w miksujemy w blenderze
SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 369OSÓB: -opakowanie rukoli -opakowanie kiełków lucerny - 3 nektarynki - 2 podłużne pomidorki czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki
SMYKWKUCHNI
Orzeźwiające smoothie na upały! :) 363brzoskwiń, odrobina lodu i gotowe! ;) Składniki na 4 porcje. Zainspirował mnie przepis ze strony Fotokulinarnie.pl SMACZNEGO! ;) Składniki: 300 ml zimnej zielonej herbaty 4 brzoskwinie szklanka malin lód miód lub cukier puder do posłodzenia Wykonanie: Herbatę blendujemy z owocami. Słodzenie zależy już od Was, zależy jaki smak lubicie ;) Dodajemy lód i gotowe! ;) Można też schłodzić w lodówce
Czerwona Porzeczka
Lody truskawko - bananowe 210roku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 duży banan 2 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania: Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Czekamy, aż wszystko dokładnie się zmiksuje. Do foremek specjalnych do lodów przelewamy
Truskawkowa Fiesta
Koktajl truskawkowy 262słabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w upalne dni. :-) Składniki: 2 - 3 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Sposób przygotowania: Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Mocno zielone smoothie 248coś zielonego. W dzisiejszym wydaniu zielony koktajl. Sami zobaczycie z czego. Składniki: 100 ml wody 1 duży banan 1 duże kiwi kilka listków świeżej mięty opcjonalnie - 1 łyżeczka miodu naturalnego Sposób przygotowania: Banana i kiwi obieramy ze skórki. Mięte myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania płynnej
Truskawkowa Fiesta
Moja marynata do mięsa na grilla 252środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dietetyczne muffiny! 451zrobienia cukru pudru) łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: dwa jaja 200 ml mleka 80 ml oleju rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu Mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem
Mango Papaja
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 316buraków cukrowych 2 łyżki cukru trzcinowego - nie będą wtedy mocno słodkie, jeśli ktoś jest słodkolubny, sugeruję 3 łyżki - kto odczuwa wstręt przed cukrem, może zastąpić go melasą lub miodem. 1 łyżka oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g świeżych truskawek 100g świeżych malin płatki migdałowe - do posypania Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą - ok 400ml
Grunt to przepis!
Chorwacja, Chorwacja ciąg dalszy... 193chmielowa. Figi zerwane prosto w drzewa (a w Polsce się umęczyłam, żeby kupić) Przerobiona wczorajsza kolacja bób z kalmarami (+ makaron i ser) Targ w Trogirze cały w oliwach i miodzie. Risotto z mięsem kraba. Rybka, jakby trochę z grilla
Brzuszki Łakomczuszki
Meczowe przekąski. 249deszczu. Składniki: kiełbaski koktajlowe (u mnie tzw. cienkie kiełbaski śniadaniowe - białe (wcale nie były takie cienkie)) 100 g dżemu imbirowego (niestety nie miałam takiego pod ręką, więc użyłam 100g miodu lipowego) 100g ziarnistej musztardy (tutaj również pod ręką była tylko sarepska i delikatesowa nie ziarnista, więc połączyłam 50g takiej i 50g takiej) 1 łyżka oliwy czosnkowej (i ponowna modyfikacja
Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z pomidorami i mozzarellą. 249Kolejna propozycja na obiado-kolację. Lekko, pełno smaków, cudownie. :) Składniki: sałata lodowa rukola pomidor pomidory suszone pesto mozzarella sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy (wykorzystałam sarepską od Develey , tutaj pisałam o paczce od firmy ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego Biolevita Myjemy warzywa, osuszamy. Rwiemy sałatę lodową, łączymy z rukolą. Kroimy pomidora w cząstki, pomidory
Brzuszki Łakomczuszki